AcasăDIVERSEBancherii părăsesc Londra pentru Italia. Milano, atracția imobiliarelor de lux

Bancherii părăsesc Londra pentru Italia. Milano, atracția imobiliarelor de lux

Piața apartamentelor de lux din Milano este în plină expansiune, deoarece bancherii, managerii de fonduri și investitorii se îndreaptă spre capitala financiară a Italiei.

Guvernul a început să acorde scutiri financiare generoase și a ajutat la înclinarea pieței imobiliare din Milano spre segmentul de lux, mai ales că orașul a devenit un loc de aterizare popular pentru lucrătorii din domeniul financiar care părăsesc Londra în urma Brexitului.

Această dinamică poziționează Milano ca un punct luminos rar în sectorul imobiliar global. Creșterea rapidă a ratelor dobânzilor a pus capăt banilor ieftini care au alimentat piețele imobiliare de la Berlin la Beijing. Italia este bine plasată pentru a evita o mare parte din turbulențe, deoarece sectorul său imobiliar și-a revenit doar lent după consecințele crizei financiare mondiale.

O parte din atracție este de natură geografică: Milano se află la o oră de zbor de centrul financiar din Frankfurt și la mai puțin de două ore de Londra. De asemenea, se află la două ore de mers cu mașina de coasta mediteraneană și la aproximativ o oră și jumătate de stațiunile de schi din Alpi.

Valoarea proprietăților de lux din Milano a crescut cu 25% la 5,8 miliarde de euro în cele șase luni încheiate în noiembrie, potrivit site-ului immobiliare.it. „După Brexit am văzut un flux semnificativ de italieni care se întorc, împreună cu un număr tot mai mare de cumpărători străini bogați”, precizează Andrea Pincherli Vicini, fondator și director executiv al brokerului imobiliar de lux Vincenzo Monti Prestige, cu sediul la Milano.

CityLife, un cartier de situat zona de  nord-est a orașului, cu clădiri elegante semnate de arhitecții Daniel Libeskind, Zaha Hadid și Arata Isozaki, este o piesă de rezistență impresionantă a noului Milano. Prețurile pot ajunge la 15.000 de euro pe metru pătrat, potrivit Bloomberg. Dar nu au diminuat interesul cumpărătorilor: ultimul lot de 103 locuințe s-a vândut înainte de finalizarea construcțiilor.

În urma Brexitului, unele dintre cele mai mari bănci din lume au fost presate să mute comercianții din Marea Britanie în Europa continentală.

În timp ce băncile italiene, precum UniCredit și Mediobanca,  au fost primele care au repatriat angajații la Milano, omologii lor internaționali le urmează acum exemplul.

Goldman Sachs își mută traderii de la Londra în Milano, iar firmele de investiții Certares, Eisler Capital UK și Andera Partners și-au deschis magazine în oraș în ultimii ani.

Potrivit unui nou raport al Autorității Bancare Europene, în 2021, numărul persoanelor cu venituri mari din Italia – care câștigă mai mult de un milion de euro pe an – a crescut la 351, un salt de 88% față de anul precedent.

Aceste schimbări ar putea ajuta Milano să-și asigure statutul încipient de centru financiar global.  Potrivit Global Financial Centers Index , care evaluează capitalele financiare internaționale, Milano s-a clasat pe locul 48 din 119, rămânând în urma Parisului, Frankfurt, Amsterdam și Geneva.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
637 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger