AcasăDIVERSEBalconul Palatului Buckingham, în centrul marilor momente ale monarhiei britanice

Balconul Palatului Buckingham, în centrul marilor momente ale monarhiei britanice

Încoronări, nunți, evenimente majore: de mai bine de un secol, balconul Palatului Buckingham din Londra este esențial pentru imaginea familiei regale.

Și va fi din nou supus unei examinări intense în timpul sărbătoririi jubileului de platină din această săptămână.

Cu ocazia sărbătoririi istorice a 70 de ani de domnie a reginei Elisabeta a II-a, suverana în vârstă de 96 de ani a decis ca doar membrii familiei care „lucrează” pentru monarhie să poată saluta mulțimea de la balcon joi, în timpul tradiționalei parade militare „Salute to the Colours”, care va deschide festivitățile. În total, 18 persoane, mult mai puține decât la aparițiile anterioare.

Regina Victoria a fost cea care a inaugurat acest nou mod de a-și saluta supușii în 1851, cu ocazia Expoziției Universale.

La 4 august 1914, mulțimea l-a chemat pe George al V-lea în momentul în care Regatul Unit a declarat război Germaniei. În noiembrie 1918, mii de londonezi i-au aclamat pe rege și pe regină după armistițiu.

Au urmat nunțile regale, jubileele, încoronările… În 1935, o prințesă Elisabeta, în vârstă de 9 ani, a salutat mulțimea cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a domniei bunicului ei, George al V-lea. Doi ani mai târziu, ea a salutat din nou de la balcon la încoronarea tatălui ei, George al VI-lea.

Prințesa Elisabeta a revenit în 1947 pentru căsătoria cu Prințul Philip și apoi, în calitate de regină, pentru încoronarea sa în 1953.

Nimic nu este lăsat la voia întâmplării în aceste apariții de profil înalt: regina, în centru, este îmbrăcată în mod tradițional în culori strălucitoare, bărbații din primul cerc sunt îmbrăcați în ținută militară completă, iar femeile poartă pălării sofisticate.

Elisabeta a II-a, care are dificultăți de mers, ar putea apărea acolo joi, după paradă, în timpul survolului a 70 de avioane ale Royal Air Force.

author avatar
Radu Jacotă Redactor