Cauta

Avertismenul agenției de spionaj a Chinei către noii angajați

Ministerul Securității Statului (MSS), temuta agenție de spionaj a Chinei, și-a avertizat noii angajați să nu „dorească să se facă remarcați” prin divulgarea de „secrete de stat” pe rețelele de socializare

Ministerul Securității Statului (MSS), temuta agenție de spionaj a Chinei, și-a avertizat noii angajați să nu „dorească să se facă remarcați” prin divulgarea de „secrete de stat” pe rețelele de socializare.

MSS a anunțat la începutul acestei luni că spionii străini vizau funcționari folosind „capcane de seducție” și șantaj pentru a fura informații sensibile. Sub conducerea lui Xi Jinping, cel mai autoritar lider chinez din ultimele decenii, agenția de spionaj  și-a sporit drastic vizibilitatea publică și și-a extins atribuțiile.

Pe rețelele de socializare, MSS are o audiență masivă, cu comentarii aproape zilnice, videoclipuri scurte sau chiar benzi desenate prin care cetățenii sunt atenționați cu privire la presupusele amenințări omniprezente la adresa țării.

„Neintenționat nu înseamnă nevinovat”

Noul avertisment, publicat joi pe Wechat, vizează de această dată angajații „juniori”, care sunt uneori ”prea neglijenți” atunci când folosesc rețelele de socializare, potrivit AFP.

Se citează exemplul unui tânăr pe nume Jiang, „proaspăt angajat executiv la o anumită agenție”, care a obținut acces la un document confidențial în timpul unei reuniuni de lucru. „Din dorința de a fi remarcat, el a făcut o fotografie a primei pagini și a postat-o pe fluxul său de știri WeChat, provocând scurgerea de informații”, afirmă MSS și subliniază că „neintenționat nu înseamnă nevinovat”.

Într-un alt caz, un angajat pe nume Tian a „împărtășit neglijent” progresul unui proiect confidențial în timpul unei discuții cu un coleg. Însă un membru al familiei a surprins conversația și a publicat conținutul online. De asemenea, un cercetător(Li) a folosit o aplicație de inteligență artificială pentru a prelucra date sensibile.

Prin urmare, MSS îi avertizează pe  „noii angajați din unitățile confidențiale să discearnă cu strictețe limitele dintre viața profesională și cea privată, să respecte cu rigurozitate acordurile de confidențialitate în timpul schimburilor sociale și de divertisment și să-și controleze cu strictețe dorința de a se da în spectacol”.

China consideră securitatea națională drept o prioritate majoră, iar în ultimii ani și-a înăsprit controlul asupra angajaților și unităților considerate sensibile. În martie, un fost inginer a fost condamnat la moarte pentru că a transmis secrete de stat unor țări străine.

Beijingul a intensificat avertismentele privind securitatea națională și tentativele de spionaj, într-un moment în care relațiile cu Statele Unite și Europa s-au deteriorat.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version