Cauta

Atenție la „antreprenorii mafioți” din Italia!

Criza economică și socială care stimulează susținerea dreptei dure a Italiei înaintea alegerilor din 25 septembrie face ca a treia economie a zonei euro să fie vulnerabilă la o infiltrare și mai profundă a crimei organizate.

“A luat forme noi, dar la fel de înfricosătoare”, a avertizat actualul prim-ministrul interimar Mario Draghi înainte de prăbușirea guvernului său.

Dincolo de violență – și amenințarea cu violența – „crima organizată s-a insinuat în consiliile de conducere ale companiilor”, a spus el. „Poluează țesutul economic de la sectorul imobiliar până la lanțurile de aprovizionare angro.”

Organizațiile mafiote – de la Cosa Nostra din Sicilia, la Camorra din Napoli și „Ndrangheta din Calabria – s-a extins. În ansamblu, grupurile criminale din Italia controlează 9% din economie, conform diverselor estimări.

În timp ce mafioții au găsit noi modalități de a câștiga bani în timpul pandemiei(camătă, servicii funerare), cei 260 de miliarde de euro din fondurile de redresare al UE programate pentru Italia – oferă o nouă țintă.

În timp ce Europa se confruntă cu iarna sumbră a unei crize economice și energetice conjugate, oficialii de poliție și experții în criminalitate trag o nouă alarmă în legătură cu grupurile mafiote care achiziționează afaceri cu risc de neplată.

Italia este expusă unui risc deosebit, deoarece firmele mici și mijlocii reprezintă aproximativ 80% din economie. Proprietatea criminală a afacerilor este un scenariu de coșmar. Mai rău, deja se întâmplă.

Grupul de cercetare Demoskopika, cu sediul la Roma, a estimat că aproximativ 4.500 de firme au fost expuse riscului de infiltrare mafiotă după criza Covid-19, în special cele din turism, restaurante și baruri.

Potrivit The Washington Post, Italia a înregistrat o creștere cu 9,7 a numărului de companii investigate de poliția financiară din cauza activității mafiote între martie 2020 și februarie 2021. Este o proliferare a ceea ce Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă numește „antreprenorul mafiot”.

În mod specific, „antreprenorul mafiot” presupune, de obicei, ca un membru al unui grup de crimă organizată – cu identități ascunse de o companie fantomă – să preia o participație minoritară și controlul efectiv al unei afaceri legitime.

Draghi a făcut apel la “vigilența comunității” pentru a apăra economia legitimă. Asta e lăudabil. Dar criza energetică care se profilează în Europa ar putea foarte bine să lărgească diviziunile sociale, creând genul de fisuri prin care se poate strecura crima organizată.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, candidat pe locul al doilea după formațiunea de extremă-dreapta Frații Italiei, a Giorgiei Meloni, a avertizat asupra unei „crize sociale și economice” în această iarnă.

Draghi este considerat în general că a adus stabilitate în Italia.Dar o țară expusă crimei organizate va destrăma încrederea investitorilor, cu perspective sumbre pentru economia și societatea sa.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version