AcasăDIVERSEAtenție la „antreprenorii mafioți” din Italia!

Atenție la „antreprenorii mafioți” din Italia!

Criza economică și socială care stimulează susținerea dreptei dure a Italiei înaintea alegerilor din 25 septembrie face ca a treia economie a zonei euro să fie vulnerabilă la o infiltrare și mai profundă a crimei organizate.

“A luat forme noi, dar la fel de înfricosătoare”, a avertizat actualul prim-ministrul interimar Mario Draghi înainte de prăbușirea guvernului său.

Dincolo de violență – și amenințarea cu violența – „crima organizată s-a insinuat în consiliile de conducere ale companiilor”, a spus el. „Poluează țesutul economic de la sectorul imobiliar până la lanțurile de aprovizionare angro.”

Organizațiile mafiote – de la Cosa Nostra din Sicilia, la Camorra din Napoli și „Ndrangheta din Calabria – s-a extins. În ansamblu, grupurile criminale din Italia controlează 9% din economie, conform diverselor estimări.

În timp ce mafioții au găsit noi modalități de a câștiga bani în timpul pandemiei(camătă, servicii funerare), cei 260 de miliarde de euro din fondurile de redresare al UE programate pentru Italia – oferă o nouă țintă.

În timp ce Europa se confruntă cu iarna sumbră a unei crize economice și energetice conjugate, oficialii de poliție și experții în criminalitate trag o nouă alarmă în legătură cu grupurile mafiote care achiziționează afaceri cu risc de neplată.

Italia este expusă unui risc deosebit, deoarece firmele mici și mijlocii reprezintă aproximativ 80% din economie. Proprietatea criminală a afacerilor este un scenariu de coșmar. Mai rău, deja se întâmplă.

Grupul de cercetare Demoskopika, cu sediul la Roma, a estimat că aproximativ 4.500 de firme au fost expuse riscului de infiltrare mafiotă după criza Covid-19, în special cele din turism, restaurante și baruri.

Potrivit The Washington Post, Italia a înregistrat o creștere cu 9,7 a numărului de companii investigate de poliția financiară din cauza activității mafiote între martie 2020 și februarie 2021. Este o proliferare a ceea ce Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă numește „antreprenorul mafiot”.

În mod specific, „antreprenorul mafiot” presupune, de obicei, ca un membru al unui grup de crimă organizată – cu identități ascunse de o companie fantomă – să preia o participație minoritară și controlul efectiv al unei afaceri legitime.

Draghi a făcut apel la “vigilența comunității” pentru a apăra economia legitimă. Asta e lăudabil. Dar criza energetică care se profilează în Europa ar putea foarte bine să lărgească diviziunile sociale, creând genul de fisuri prin care se poate strecura crima organizată.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, candidat pe locul al doilea după formațiunea de extremă-dreapta Frații Italiei, a Giorgiei Meloni, a avertizat asupra unei „crize sociale și economice” în această iarnă.

Draghi este considerat în general că a adus stabilitate în Italia.Dar o țară expusă crimei organizate va destrăma încrederea investitorilor, cu perspective sumbre pentru economia și societatea sa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
481 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger