Arta digitală își face prima apariție la cel mai important târg de artă contemporană din Orientul Mijlociu, desfășurat în Dubai, în bogatul emirat din Golf, care vrea să devină un hub internațional de criptomonede.
Această a 15-a ediție a Art Dubai, a găzduit până duminică peste o sută de dealeri locali și străini, reunind 17 galerii și platforme de vânzare din NFT sau obiecte digitale autentificate.
NFT-urile – „jetoane non-fungibile”– sunt certificate de autenticitate și de proprietate inviolabile, bazate pe tehnologia blockchain, la fel cu cea care autentifică tranzacțiile de schimb de criptomonede.
Directorul executiv al Art Dubai, Benedetta Ghione, explică decizia de a le evidenția prin „interesul și întrebările” pe care le generează, dar și prin „rolul unic pe care Dubai își dorește să-l joace ca un hub cripto emergent în curs de dezvoltare”.„A fost momentul potrivit și locul potrivit”, a precizat ea pentru AFP.
După ce au semnat în decembrie un acord cu Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume, autoritățile emirate au anunțat săptămâna trecută adoptarea unei legi privind activele virtuale și crearea unei autorități de reglementare a cripto-activelor.
Acest pas „consolidează poziția Emiratelor Arabe Unite în acest sector și urmărește să asigure transparența și securitatea investitorilor”, a comentat pe Twitter conducătorul Dubaiului, șeicul Mohammed bin Rashid Al-Maktoum.
Lucrări prețuite în ethereum
Galeriile NFT, pe de altă parte, îl văd ca un semnal pozitiv pentru afaceri, deoarece deținătorii de criptomonede sunt din ce în ce mai interesați de arta digitală ca mijloc de investiție.
„Comunitatea cripto din Dubai crește exponențial”, spune Jennifer Stelco de la colectivul Morrow, care prezintă aproximativ douăzeci de lucrări digitale, dintre care aproape jumătate au fost produse de artiști din regiune.
Printre acestea, cea a lui Vesa, un artist finlandez cu sediul în Dubai care se numără printre cei mai bine cotați la târg. O lucrare, care combină pictura și fotografii retușate pe computer, este oferită la 50 de ethereum, sau echivalentul a aproximativ 120.000 de euro, la prețul actual.
Boom-ul global al NFT, ilustrat de vânzarea record de anul trecut a operei artistului american Beeple la peste 68 de milioane de dolari, a încurajat, de asemenea, galeria Emergeast – prima platformă online din Orientul Mijlociu, creată în 2014 – să mizeze pe arta digitală.
“NFT-urile sunt o oportunitate pentru artiștii din regiune de a-și lărgi audiența, de a ajunge la colecționari și investitori”, explică fondatoarea platformei, Nikki Meftah.