AcasăAgriculturăArmata se apucă de agricultură

Armata se apucă de agricultură

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale apelează la Armată ca să facă verificările absolut necesare pentru ca fermierii să poată primi subvenții comunitare. Mai exact, este nevoie de niște imagini aeriene, prelucrate, cu terenurile pentru care se solicită subvenții.

Guvernul „leagă” Ministerul Agriculturii și cel al Apărării, pentru încă 10 ani, ca femierii să-și poată primi subvenții plătite din bani europeni. Ordonanța de Urgență care pune bazele activității de verificare din aer a parcelelor de teren pentru care se cer subvențiile (n.r. – Sistemul de identificare a parcelelor agricole, prescurtat LPIS), va fi modificată astfel încât Armata să facă toată treaba. Mai exact, Ministerul Apărării Naționale va asigura, pentru Ministerul Agriculturii, până la 31 decembrie 2030, „fotografierea din aer” , „la pachet” fiind asigurată și activitatea de digitalizare și actualizare a LPIS. Totuși, Armata va avea grijă de cel mult 25.000 km pătrați de terenuri agricole.

Prin OUG nr. 21/2010 s-a stabilit ca fotografiile din aer și prelucrarea lor să fie realizate de către Ministerul Apărării Naționale cu ajutorul unui sistem digital achiziționat în anul 2010, pentru care firma producătoare a asigurat mentenanță și suport tehnic pe întreaga perioadă de exploatare. „În februarie 2019, firma producătoare a notificat Ministerul Apărării Naționale că mai poate asigura mentenanță pentru sistem până la sfârșitul anului 2019, deoarece acest sistem, vârf de gamă în anul 2010, nu se mai produce”, se arată în Nota de fundamentare.

Interesant este faptul că documentul atrage atenția că în 2020 sistemul nu poate să funcționeze la parametri; cu toate acestea, abia cu mai puțin de o lună înainte de plata avansului la subvențiile aferente acestui an se rezolvă problema acestui sistem fundamental pentru accesarea subvențiilor comunitare. În opinia Ministerului Agriculturii, Armata este  singura instituție capabilă să asigure dezvoltarea sistemelor care să țină pasul cu noile tehnologii de control și monitorizare a suprafețelor agricole, pe baza imaginilor din aer.

author avatar
Andrei Coman
636 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger