AcasăDIVERSEApeluri ieftine în UE: se reia lupta pentru roaming

Apeluri ieftine în UE: se reia lupta pentru roaming

Uniunea  Europeană dezbate încă o dată una dintre cele mai mari victorii ale drepturilor consumatorilor: dreptul de a suna, trimite mesaje text și transmite în flux fără a plăti costuri suplimentare atunci când călătoresc în UE.

Un acord din 2017 privind roamingul de date a fost considerat drept „unul dintre cele mai mari și mai tangibile succese ale UE”– pe fondul temerilor legate de populism, Brexit și ostilitate față de conducerea blocului. Au urmat trei ani de târguieli politice  care i-au înfruntat pe oficialii UE cu giganții telecomunicațiilor.

Dar parlamentarii au lăsat lucrarea cumva neterminată. Potrivit regulamentul din 2017, drepturile de roaming expiră la 30 iunie 2022. Comisia Europeană trebuie să propună o prelungire pentru încă 10 ani, posibil în februarie.

Negociatorii Consiliului de Miniștri și ai Parlamentului European s-au întâlnit miercuri pentru a stabili detaliile finale pentru extinderea regulilor.

Dintr-un document obținut de Politico reiese că oficialii trebuie să depășească „ întrebări politice majore restante”, inclusiv prețul maxim pe care furnizorii de telecomunicații le pot percepe reciproc pentru utilizarea rețelelor celorlalți în străinătate („plafoane de preț cu ridicata”) și prețul apelurilor efectuate de cetățenii UE la numerele de telefon din alte țări ale blocului („apeluri intra-UE”).

Dacă negocierile eșuează, cetățenii UE s-ar putea confrunta cu temutele „mega-facturi” pentru folosirea telefoanele mobile în străinătate.

Cea mai controversată din lista obstacolelor este încercarea Parlamentului European de a elimina tarifele mari pentru apelurile efectuate către o altă țară europeană.

În timp ce prețul apelurilor din străinătate către casă a scăzut din cauza regulilor de roaming ale UE, aceste apeluri din interiorul UE pot provoca în continuare confuzie și sperieturi la factura de telefon în rândul europenilor.

„Nu există nicio justificare pentru care consumatorii ar trebui tratați diferit în interiorul Uniunii Europene, de la apelurile dincolo de frontiere, pur și simplu pentru că acel apel începe într-un stat membru și se termină în altul”,spune Claudio Teixeira, jurist la Organizația Europeană a Consumastorilor(BEUC).

Dar nu toată lumea este de acord: treisprezece directori generali de telecomunicații au declarat  că eliminarea facturării apelurilor în interiorul UE ar costa sectorul 2 miliarde de euro în următorii patru ani, o perioadă în care banii sunt necesari pentru lansarea rețelelor 5G.

O a doua problemă care împiedică o înțelegere cu privire la extindere este un acord cu privire la cât de mult taxează reciproc furnizorii de telecomunicații din Europa pentru utilizarea rețelelor atunci când clienții lor sunt în roaming.

Comisia a propus să limiteze acest cost la 2 euro/Gigaoctet pe care operatorii și-l datorează pentru utilizarea rețelelor celorlalți.

Comisia a spus că dorește să fie „un broker onest” în timpul negocierilor din această săptămână, urmărind ca  Parlamentul  și Consiliul să convină asupra unui plafon de preț care să garanteze o anumită calitate a serviciului.

“Timpul se scurge, iar regulamentul ar trebui să intre în vigoare înainte de vară. Încă nu este clar dacă încheiem înainte de Crăciun sau nu”, a declarat Robert Hajšel, un membru al Parlamentului slovac social-democrat care a fost implicat îndeaproape în negocierea poziției Parlamentului cu privire la lege.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger