Cafeaua, carnea și condimentele ar putea deveni articole de lux datorită impactului climatic global și gusturilor în schimbare.
Paradoxal este cazul homarului. În secolul al XVIII-lea, homarul era considerat un aliment extrem de nedorit pentru consumatorii bogați: a fost atât de abundent de-a lungul coastei de est a SUA, încât a ajuns să fie folosit ca îngrășământ sau chiar servit la cantinele închisorilor!
Dezvoltarea căilor ferate americane a transformat homarul într-un produs de lux. Companiile feroviare au decis să servească homar pasagerilor lor bogați, care nu erau conștienți de slaba reputație a fructelor de mare. Au luat rapid gustul homarului și l-au adus înapoi în orașe, unde a apărut în meniurile restaurantelor scumpe.
Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, homarul își consolidase statutul de mâncare de lux.
Prin urmare, prețul joacă un rol important în evaluarea alimentelor. La fel ca homarii, stridiile au fost mult timp asociate cu mese rafinate și ocazii speciale, în mare parte datorită prețului lor ridicat. Dar nu s-au bucurat întotdeauna de această reputație.
Stridiile erau consumate de categoriile sărace în secolul XIX, dar pe măsură ce pescuitul industrial s-a dezvoltat, odată cu poluarea, au fost văzute drept culmea rafinamentului culinar.
Astăzi, notează BBC, vedem opusul în cazul zahărului și somonulului, care erau greu de găsit și disponibile doar pentru cei înstăriți.
“Aceste alimente și-au pierdut „aura de lux” în timp, pe măsură ce oamenii au început să le consume și să le cultive. Ca urmare, au devenit mai puțin rare”, spune Richard Wilk, profesor emerit de antropologie la Universitatea Indiana.
“Multe fructe și legume erau mai rare decât sunt astăzi. Căpșunile și zmeura erau disponibile doar vara, dar acum le putem cumpăra pe tot parcursul anului. Asta schimbă percepția luxului”, a explicat Peter Alexander, cercetător principal în agricultură și securitate alimentară la Universitatea din Edinburgh.
Studiile arată că a fi într-un mediu asociat cu alimente scumpe poate crește activitatea consumului acolo și disponibilitatea oamenilor de a plăti mai mult.
Următoarele alimente de lux
În timp ce, în mod istoric, anumite alimente precum cafeaua, ciocolata și condimentele erau articole de lux, astăzi sunt elemente de bază în supermarketuri în multe țări dezvoltate. Cu toate acestea, creșterea temperaturilor și precipitațiile nesigure ar putea schimba acest lucru din nou în câteva decenii.
„Ciocolata și cafeaua ar putea redeveni alimente rare și luxoase din cauza schimbărilor climatice”, precizează Monika Zurek, cercetător principal la Institutul de Schimbare a Mediului de la Universitatea din Oxford.
Vaste zone de teren din Ghana și Coasta de Fildeș ar putea deveni nepotrivite pentru producția de cacao dacă temperatura globală va urca doar cu 2 grade Celsius.
Schimbările climatice ar putea distruge jumătate din terenul folosit pentru cultivarea cafelei la nivel mondial până în 2050.
Alte studii sugerează că zonele potrivite pentru cultivarea cafelei în America Latină ar putea scădea cu 88% până în 2050 din cauza creșterii temperaturilor.
Cererea de condimente a clădit imperii vaste și a ajuns să definească economia mondială. Astăzi condimentele sunt omniprezente și adesea sunt cele mai ieftine articole de pe rafturile magazinelor. Dar ar putea reveni la a fi produse de lux, mai ales în cazul vaniliei și șofranului.
În încercarea de a-și reduce emisiile, țările pot alege, de asemenea, să impoziteze carnea pe viitor, așa cum au făcut multe cu zahărul. Acest lucru ar crește prețurile cărnii și ar face-o mai mult un produs de lux, a adăugat Peter Alexander.