Ministerul Energiei a decis, în mod suspect, să majoreze contribuția Nuclearelectrica la fondul pentru depozitarea deșeurilor nucleare de la 2 euro/MWh, la 5 euro pe MWh. Contribuția este inclusă în prețul energiei, astfel că o asemenea majorare înseamnă și o ridicare semnificativă a tarifelor din piață. Întrebarea cheie este unde sunt sutele de milioane strânse în ultimii 20 de ani în acest fond, pentru că banii nu există în nicio raportare a ministerului sau a Agenției Nucleare pentru Deșeuri Radioactive. Oare mai există?
Ca să faci contribuția pentru depozitarea deșeurilor nucleare mai mult decât dublă ar fi trebuit să existe un studiu de fundamentare, ori argumentele sunt legate doar de actualizarea costurilor de dezafectare de la Cernavodă. Nicăieri nu se regăsește însă suma existentă până în acest moment, dat fiind că vorbim despre sute de milioane de euro, obținuți tot de la populație, prin introducerea contribuției în tariful energiei din centralele nucleare. Experții în energie nucleară ne spun că treburile la Agenția Nucleară pentru Deșeuri Radioactive (ANDR) nu merg foarte bine. Una dintre explicații ar fi că cel aflat la conducerea instituției nu are nicio legătură cu energia nucleară.
Mai grav este că pe site-ul instituției nu există niciun raport privitor la sumele uriașe gestionate de această instituție, bani cu care ar fi trebuit deja să înceapă proiectele de construcție a depozitelor pentru deșeurile radioactive. Potrivit unui studiu făcut pentru ANDR, durata de realizare a unui depozit de adâncime pentru deșeuri radioactive este în jur de 60 de ani. ANDR a primit și un plan de acțiune, însă nu se mișcă nimic pe acolo. Depozitul final pentru deșeuri slab și mediu radioactive, care se face lângă Cernavodă, la Saligny, ar trebui să fie gata în 2028, iar depozitul geologic de adâncime pentru depozitarea combustibilului nuclear ars și a deșeurilor înalt active, în 2055, conform Strategiei naționale pe termen mediu şi lung privind gestionarea în siguranţă a combustibilului nuclear uzat şi a deşeurilor radioactive, din 2022.
Nimic nu se mișcă
Potrivit strategiei, deșeurile radioactive de activitate joasă și medie de viață scurtă – LILW-SL, generate din operarea, retehnologizarea și dezafectarea Unităților nucleare de la CNE Cernavodă vor fi depozitate definitiv în DFDSMA. Activitățile vizând amplasarea și construcția acestui depozit vor fi planificate astfel încât instalația să devină operațională în anul 2028. Până la punerea în funcțiune a DFDSMA, deșeurile radioactive LILW-SL vor fi depozitate intermediar în instalații dedicate, pe amplasamentul CNE Cernavodă.
”Teoretic, ANDR ar trebui să aibă sute de milioane de euro în conturi, pentru că, la tarifele actuale, se plătesc 2 euro pe MWh, tarif care este inclus în prețul energiei vândută de Nuclearelectrica. Numai anul trecut s-au produs peste 10 milioane MWh, ceea ce înseamnă 20 milioane de euro într-un singur an. Acești bani sunt colectați de 20 de ani. În alte țări, sumele provenite din aceste contribuții sunt dați unor fonduri de investiții, ca să crească valoarea lor, or ai noștri i-au băgat la Trezorerie. Tare mi-e teamă că nici nu mai există banii ăia. Ar fi trebuit să dea drumul la proiectare, să facă licitații, să facă caiet de sarcini. În 2021 a fost angajată o firmă pentru a face un caiet de sarcini pentru DFDSMA și abia acum ANDR a dat drumul la licitație, la care au și apărut probleme”, ne spun experții în energia nucleară.
Întrebări pentru Ministerul Energiei
Prin Hotărârea de Guvern nr. 1080 din 5 septembrie 2007 privind modul de constituire și gestionare a resurselor financiare necesare gospodăririi în siguranță a deșeurilor radioactive și dezafectării instalațiilor nucleare și radiologice a fost stabilit cuantumul contribuției pentru dezafectarea instalațiilor nucleare și pentru gospodărirea deșeurilor radioactive în România. Care este valoarea totală constituită la data de 31.12.2024 pentru cele două fonduri create: Fondul de Dezafectare instalații nucleare și Fondul de Management Deșeuri Radioactive?
Nu există nici un raport ANDR care, cu transparență, să indice, la finele fiecărui an, aceste valori! Cu cât a crescut valoarea anuală a celor două Fonduri menționate, datorită dobânzilor sau altor creanțe de utilizare a acestor bani gestionați de ANDR? Cunoaștem că în alte state europene această creștere este semnificativă! Ce organism de stat controlează modul de utilizare a celor două Fonduri de către ANDR, în scopul realizării proiectelor necesare României? Este principalul contributor (SN Nuclearelectrica) implicată în acest mecanism de control și cum? În aspectele de dezafectare instalații nucleare și radiologice și management a deșeurilor radioactive din toate țările lumii populația are un rol important, decisiv! Cum este implicată opinia publică din România în controlul utilizării de către ANDR a celor două Fonduri?
Întârzieri foarte mari
Prin Hotărârea de Guvern nr. 102 din 19 ianuarie 2022 pentru aprobarea Strategiei naţionale pe termen mediu şi lung privind gestionarea în siguranţă a combustibilului nuclear uzat şi a deşeurilor radioactive, termenul de finalizare a primei etape a proiectului DFDSMA, din responsabilitatea ANDR, este 2028, corelat cu proiectul de Retehnologizare a Unității 1 de la CNE Cernavodă. Care este stadiul proiectului DFDSMA la data de 01 ianuarie 2025 și care sunt motivele acestei întârzieri foarte mari a proiectului DFDSMA, dat fiind că, din informațiile noastre, la Saligny nu s-a întâmplat nimic în ultimii 3 ani? Ce activități concrete a realizat ANDR, prin personalul său dedicat acestui proiect, în ultimii doi ani (2023 și 2024) pentru realizarea unui proiect important din responsabilitatea ANDR, respectiv DGA (Depozitul Geologic de Adâncime) din România?
Nu au furat deja destul? Vor mai mult?