AcasăDIVERSEAlb-negru, noua culoare preferată la Hollywood

Alb-negru, noua culoare preferată la Hollywood

Alb-negru face acum furori la Hollywood, filme precum „Belfast” și „Tragedia lui Macbeth”, ambele concurând pentru premiile Oscar duminică seară, sunt doar cele mai recente lungmetraje care au decis să se descurce fără culoare, să accentueze perspectiva istorică a poveștii sau să favorizeze aspectul uman și intim.

„Culoarea  descrie oamenii frumos, dar alb-negru vă permite să-i simțiți”, a spus actorul  Kenneth Branagh despre „Belfast”, bazându-se pe experiența sa de violență în Irlanda de Nord la sfârșitul anilor 1960. Filmul este în rulare în nu mai puțin de șapte categorii Oscar, inclusiv premiul emblematic pentru cel mai bun lungmetraj.

Pentru directorul de imagine din „Tragedia lui Macbeth”, francezul Bruno Delbonnel, alb-negru „a fost menit să aducă teatralitate” și o notă atemporală acestei adaptări a unui clasic. Rolul lui Macbeth este deținut de Denzel Washington, care caută al doilea Oscar pentru cel mai bun actor din lunga sa carieră.

Filmele alb-negru au continuat, cu siguranță, să fie realizate în mod regulat și să se bucure de succes de când culoarea a preluat stăpânirea în anii 1950.

În 2012, „The Artist”, nu doar în alb-negru, ci și mut, a triumfat la Oscaruri prin câștigarea premiului pentru cel mai bun lungmetraj. Mai recent, „Roma” și „Mank” au primit și premii de la Hollywood pentru imaginea lor.

Efectul magic

Dar anul acesta pare a fi un vintage de prim rang pentru filmele în tonuri de gri.

“Mă uit la multe filme alb-negru, sunt filmele eroilor mei”, a declarat pentru AFP Mike Mills, regizorul dramei de familie „Our Childhood”, de asemenea lipsită de culori,  cu Joaquin Phoenix în rol principal. A fost în cursă luna aceasta pentru BAFTA, premiile britanice de film.

Este proliferarea actuală a proiectelor de film alb-negru o coincidență? Unii experți indică tendințe similare pe Instagram și pe rețelele sociale, ceea ce ar putea explica de ce publicul – care anterior asocia genul cu filme de modă veche, “intelectuale” sau plictisitoare – este acum gata să-i acorde atenție.

„Pe măsură ce ne obișnuim cu imaginile modificate de culoare, inclusiv cu fotografii și videoclipuri alb-negru, acestea pot deveni mai puțin asociate cu trecutul. Începem să le vedem doar ca alegeri estetice”, scrie Alissa Wilkinson în revista  Vox.

Pentru Mike Mills, alb-negru este atât de „abstract” încât produce un „efect aproape magic asupra privitorului”. „Nu mai suntem în lumea reală. Suntem propulsați într-o poveste, în artă”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor