AcasăDIVERSEAlarmă la nivel național: 65% dintre copii mănâncă dulciuri zilnic

Alarmă la nivel național: 65% dintre copii mănâncă dulciuri zilnic

Doi din trei copii mănâncă dulciuri zilnic, iar 30% nu consumă fructe în fiecare zi, se arată într-un sondaj Reveal Marketing Research privind educația alimentară în România.

Studiul realizat își propune să tragă un semnal de alarmă asupra faptului că deprinderile alimentare greșite pe care părinții le transmit copiilor reprezintă o urgență la nivel național din cauza efectelor pe termen lung pe care acestea le au asupra sănătății celor mici.

Conform datelor furnizate de grupul ţintă – părinţi cu vârste de peste 25 de ani, implicaţi în alimentaţia copiilor lor – comportamentele legate de nutriţie în familie nu sunt dintre cele mai sănătoase.

Astfel, 65% dintre copiii cu vârsta de până la 14 ani consumă dulciuri zilnic, iar 22% dintre părinţii intervievaţi recunosc că cei mici mănâncă dulciuri de două-trei ori pe zi, în timp ce recomandarea nutriţioniştilor este de 1-2 ori/săptămână.

Sucuri și mezeluri

De asemenea, 43% dintre părinţi au declarat că cei mici consumă băuturi carbogazoase o dată pe săptămână sau mai des, iar dintre aceştia 14% aleg sucuri în locul apei pentru hidratare.

La întrebarea despre tipurile de alimente pe care obişnuiesc să le ofere copiilor, 52% dintre respondenţi au menționat gustările sărate (chips-uri, sticks-uri) şi 49% produsele semipreparate de tipul mezelurilor sau crenvurştilor.

Dintre cei intervievați, procente importante susțin ca au aproape mereu în casă dulciuri (41%), produse semipreparate (31%) și băuturi non-alcoolice carbogazoase (19%).

Deși 69% dintre părinți se declară conștienți de faptul că obiceiurile lor de consum influențează comportamentul alimentar al copilului, doar 35% dintre aceștia își caracterziează stilul de viață ca fiind unul „mai degrabă sănătos”.

Mai multe alimente procesate

Prezenţa alimentelor procesate în preferinţele românilor este şi ea de semnalat: 52% dintre părinţi au declarat că cei mici consumă produse procesate o dată pe săptămână sau mai des, iar 12% admit că obişnuiesc în mare şi foarte mare măsură să mănânce alimente procesate în locul celor proaspete.

În mod paradoxal, 56% dintre părinți consideră că alimentele procesate sunt nesănătoase, principalele mâncăruri de acest tip menționate spontan fiind mezelurile, lactatele și produsele de tip fast-food.

Dulciurile, croissantele şi produsele de patiserie revin în prim plan atunci când se discută despre gustările dintre mese pe care le aleg copii.

Trei din zece părinți susțin că fructele proaspete nu se află pe masa copiilor lor “zilnic sau aproape zilnic”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger