AcasăDIVERSEFostul președinte AGVPS: ”Ursul Arthur a fost sigur braconat”

Fostul președinte AGVPS: ”Ursul Arthur a fost sigur braconat”

Ursul Arthur, programat să fie ucis

Fostul președinte al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, dr.ing. Neculai Șelaru, ne spune că toate datele indică faptul că ursul Arthur a fost braconat. Dovada este că prințul a fost adus exact în locul și la ora la care ursul venea să se hrănească, unde organizatorii vânătorii au pus nada.

Ancheta desfășurată de organele de cercetare penală este mai mult de ochii lumii, având în vedere că se știe despre ce este vorba în cazul ursului Arthur împușcat de prințul austriac. Cercetarea nu trebuia să dureze mai mult de două ore, în care să se vadă unde, când și în ce condiții a fost vânat animalul, și s-ar fi concluzionat foarte repede că a fost braconaj, ne spune dr.ing.Neculai Șelaru fostul președinte al Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPSR). ”Structurile au verificat și au făcut rapoarte corecte și ministrul a trebuit să aprobe. Problema este cine a condus vânătorul, că nici vânătorul nu a fost vinovat. Vânătorul a fost luat de mână și dus la un loc. Vinovat este organizatorul acțiunii care a dus vânătorul la alt urs decât ursoaica care făcea pagube acolo. Cum de l-au întâlnit pe urs, că nu te duci într-o pădure enormă și te trezești cu ursul cel mai mare din zonă. Eu sunt convins că a fost nădit ursul, se știa. La nadă, ursul vine la o anumită oră, își face un program. De exemplu se pune mâncare pentru mai mulți urși și, pe la 5 după-masă, vin ursoaica cu puii și, la urmă, când se înserează, vine ursul dominant. Când e mâncare prea puțină vine mai devreme, dar organizatorul de vânătoare știa că ursul vine la 19.30-19.45. Străinul  a venit cu avionul, a fost luat de la avion și l-au adus fix la ursul Arthur. Aceasta este ilegalitatea cea mai mare. Împușcarea la nadă este braconaj, iar eu, ca om care văd sistemul ăsta de nădire din 1977, nu pot să nu văd exactitatea faptelor. A coborât din avion, a împușcat ursul și a plecat. Numai la nadă se duce așa. Eu nu-i găsesc prințului niciun fel de vină. El a venit în România să împuște un urs, probabil i s-a spus că a fost cel mai mare urs și s-a dus la sigur. Nu a venit să caute ursul seri la rând. A venit să împuște un urs care se aștepta să fie la o anumită oră la mâncare”, ne-a declarat dr.ing.Neculai Șelaru.

Urșii dominanți nu vin în localități

O altă dovadă că Arthur nu a fost confundat cu ursul care făcea pagube în zonă este că un urs masiv, dominant, nu se apropie de localități, ne mai spune dr.ing.Neculai Șelaru. ”Urșii mari, masculii dominanți, sunt foarte precauți și se țin departe de localități. Este clar că a fost un urs foarte mare, chiar dacă nu este un record. Dacă cineva s-ar duce să vadă locul în care ursul Arthur a fost împușcat, ora și condițiile în care a fost împușcat, s-ar dovedi braconajul, că în rest totul în acte a fost normal. Trebuie văzute și documentele, pentru că, dacă acolo scrie că este ursoaică, atunci este clar că nu o puteau confunda cu Arthur. O astfel de anchetă ar fi putut fi finalizată în două ore. Ei știu foarte bine cum s-au petrecut lucrurile. Greșeala este că s-a împușcat un urs care nu trebuia împușcat, faptul că a venit cu avionul, l-a împușcat imediat și a plecat imediat denotă faptul că era sigur că ursul Arthur vine la o anumită oră într-un anumit loc. Nu poți face lucrul acesta la întâmplare. Oricât ai fi de specialist, trebuie să te plimbi zile întregi prin pădure ca să te întâlnești cu un urs. Este cusută cu ață albă”, ne mai spune fostul președinte al AGVPSR, dr.ing.Neculai Șelaru.

Tulburări de comportament

Împușcarea urșilor dominanți este o greșeală care are repercusiuni și asupra populației de urși, susține dr.ing.Neculai Șelaru. ”Un urs masiv, dominant, are patru-cinci ursoaice și el ține ordinea în habitat. Dacă dispare ăsta, apar alți patru-cinci pretendenți care omoară puii ca să se împerecheze cu ursoaicele și se produce o tulburare de comportament deosebită. Mai mult, urșii dominanți sunt cei care transmit caracterele de urs dominant, iar acești urși se țin departe de oameni, stau liniștiți în păduri. Un urs care păgubește oamenii, chiar dacă nu se împușcă oficial, dispare, pentru că oamenii își fac singuri dreptate, dacă autoritățile nu iau măsuri”, ne-a mai precizat dr.ing.Neculai Șelaru, fostul președinte al AGVPSR.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
3.151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger