AcasăDIVERSEAfacerea darknet Hydra Market, demontată. 23 de milioane de euro în...

Afacerea darknet Hydra Market, demontată. 23 de milioane de euro în bitcoin, confiscate

„Cea mai mare” platformă globală de vânzări darknet, numită Hydra Market și care funcționează în limba rusă din 2015, a fost demontată de poliția din Germania.

Serverele celei mai mari piețe de darknet din lume și 543 de monede digitale bitcoin în valoare totală de 23 de milioane de euro au fost confiscate și securizate, potrivit unui comunicat al Parchetului din Frankfurt și al Oficiului Federal de Poliție (BKA).

Anchetatorii bănuiesc că această platformă, care are în jur de 17 milioane de clienți, este folosită pentru activități criminale și spălare de bani prin peste 19.000 de conturi de vânzător.

Cel puțin 1,23 miliarde de euro în vânzări au fost realizate prin intermediul Hydra Market doar în 2020, transformând-o în „piața ilegală cu cea mai mare cifră de afaceri din lume”.

Platforma domină piața deoarece Ucraina și Rusia sunt primii doi utilizatori de criptomonede din lume, susține Kim Grauer, șeful de cercetare la Chainalysis, citat de Bloomberg.

Site-ul în limba rusă accesat prin intermediul rețelei Tor a fost folosit în principal pentru comerțul cu droguri, date furate și documente falsificate.

Un banner care anunță confiscarea poliției a fost postat marți pe site-ul Hydra.

Un serviciu sofisticat, denumit „mixerul bancar bitcoin”, a fost folosit pentru a ascunde tranzacțiile financiare digitale cu criptomonede, făcând investigația mult mai dificilă, subliniază BKA.

Ancheta a  început în 2021, dar identitatea operatorilor și administratorilor responsabili de platformă este momentan neclară.

Autoritățile germane demontaseră deja platforma DarkMarket la începutul lui 2021, prezentată apoi de anchetatori drept cel mai important punct de vânzare din piața neagră cibernetică.

Această operațiune a dus câteva luni mai târziu la o represiune la nivel mondial, cu arestarea a aproximativ 150 de persoane care cumpărau sau vindeau droguri sau arme.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
276 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger