AcasăDIVERSEAdio, șpagă! Controalele instituțiilor statului, înregistrate video

Adio, șpagă! Controalele instituțiilor statului, înregistrate video

Pericol pentru instituțiile de control. Se cere transparență totală

Toate instituţiile cu atribuţii de control din România vor fi obligate să folosească mijloace foto-audio-video în activitățile desfășurate, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Mai exact, inspectorii trimiși să facă verificări la agenții economici vor avea asupra lor body-cam, cu care vor înregistra, neîntrerupt, toată operațiunea de control. Măsura va duce la eradicarea abuzurilor și a corupției din sistem, susțin inițiatorii actului normativ.

Un proiect de lege depus zilele trecute la Senat a reușit să provoace un cutremur în toate instituțiile de control ale statului. Actul normativ obligă, practic, toți angajații acestor instituții de a înregistra audio-video verificările făcute la agenții economici și nu numai.

Astfel, toate organismele cu atribuții de control vor fi autorizate să fixeze, cu mijloace foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activităţile desfăşurate în locuri publice, la sediile lor sau la sediile ori domiciliile persoanelor vizate, fără consimţământul acestora din urmă. Personalul de control va fi marcat cu „video ” pe uniforme sau echipamentul de serviciu, dacă poartă un aparat de înregistrare audio-video, iar marcajul va fi clar vizibil în zona pieptului, se arată în proiectul de lege. Utilizarea camerelor de corp în timpul efectuării unui control sau a unei inspecții va fi obligatorie, pe toată durata acestuia sau acesteia.

”Personalul instituţiei de control nu are posibilitatea de a şterge sau modifica înregistrările realizate cu camera de corp, iar dispozitivul care stochează înregistrarea audio-video a controlului sau inspecţiei se păstrează timp de 10 ani de la data efectuării. Totodată, înregistrările audio-video realizate cu camera de corp pot fi utilizate ca probă în favoarea persoanei fizice sau juridice supuse controlului sau inspecţiei, a instituţiei de control, precum şi pentru evaluarea personalului echipelor de inspecţie”, se precizează în proiectul legislativ.

Responsabilizare și transparență

Scopul legii este creşterea transparenţei şi a responsabilităţii funcţionarului public însărcinat cu activitatea de control. Este bine cunoscut că instituţiile de control ale statului joacă un rol esenţial în buna funcţionare a societăţii, asigurând respectarea legilor şi a normelor sociale, consideră inițiatorii.

”Cu toate acestea, au existat numeroase cazuri în care au fost aduse acuzaţii de abuzuri şi corupţie la adresa personalului din cadrul acestor instituţii. Tocmai aceste suspiciuni legate de posibile abuzuri sau acte de corupţie săvârșite de funcţionarul public aflat în control, în exercitarea funcţiei, pot fi înlăturate sau confirmate prin utilizarea camerelor de corp. Înregistrările audio-video pot servi ca probă în cazurile sesizate, oferind o imagine obiectivă a modului în care s-a desfăşurat controlul”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Printre avantajele utilizării camerelor de corp, se numără prevenirea abuzurilor, creşterea încrederii cetăţenilor, îmbunătăţirea relaţiei dintre cetăţeni şi administraţia publică datorită transparenţei oferite, dar și protecţia funcţionarului aflat în control, în exercitarea funcţiei, având în vedere că înregistrările vor putea fi fi utilizate că probă pentru a-l proteja de eventualele acuzaţii nefondate, susțin deputații.

Foarte puține excepții

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, utilizarea camerelor de corp este o practică deja implementată cu succes în multe state din lume, cu rezultate pozitive în combaterea abuzurilor şi creşterea încrederii cetăţenilor în instituţiile de control. De asemenea, legea instituie şi anumite excepţii la obligativitatea purtării camerei de corp, cum sunt controlul sau inspecţia efectuată în locuinţa unei persoane fizice, cu excepţia cazului în care persoana respectivă îşi dă acordul expres, controlul sau inspecţia efectuată în spaţii cu acces restricţionat, din motive de securitate naţională sau ordine public, precum și atunci când există riscul ca utilizarea camerei de corp să afecteze grav demnitatea sau intimitatea persoanei controlate sau supusă inspecţiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.487 afisari

8 COMENTARII

  1. la suceava spaga pt. inspectorii anaf se trimite prin curier direct in plic sigilat.
    si direct la domiciliu.
    impricinatul, tanar smerit bombardier „om de afaceri” prins cu beleaua de catre anaf, cheama curierul, inmaneaza plicul pe care-l sigileaza in fata curierului.
    iar apoi, curierul dupa ce primeste partea lui, duce plicul cu banet direct acasa la duamna inspector.
    curat-murdar, sa miarga biznisu’, ca asa mai spala si politrucii ceva meleoane si anaf-u-i multumit si tot asa.

  2. Da, pe halatele personalului din spitale când montați. Un prieten a căzut, are o fisură la unul din oasele bazinului, a trebuit sa i se pună proteză, în spitalul statului, adică al nostru, iar bunăvoința doctorului l- a costat 2000 de lei iar pensia lui este de 1600 lei. Vivat, grija democrației originale și europene, față de noi. Dacă am fi bănuit în 1989 unde ne veți aduce va impuscam pe toți.

  3. „Toate instituţiile cu atribuţii de control din România vor fi obligate să folosească mijloace foto-audio-video în activitățile desfășurate, …”
    Si daca tomnai in momentul controlului se blocheaza softul camerei sau o lasa bateria ca nu a fost incarcata cum trebuie ? Ca se mai intampla, nu te pui cu tehnica moderna.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger