AcasăDIVERSEAdio, împrumuturi ieftine!

Adio, împrumuturi ieftine!

La doi ani după ce pandemia a trimis economia globală într-o recesiune profundă,  bancherii centrali își retrag sprijinul de urgență – și se mișcă mai repede decât au prevăzut ei sau majoritatea investitorilor.

Rezerva Federală a SUA se pregătește să majoreze ratele dobânzilor în martie. Banca Angliei tocmai a oferit creșteri consecutive. Chiar și Banca Centrală Europeană ar putea interveni în acțiune în cursul acestui an.

Banca Populară Chineză încă oferă credite mai ieftine, dar noile directive ale Partidului Comunist privind “prosperitatea comună” vor eroda mediul privat de afaceri, cu înăsprirea politicilor monetare în a doua cea mai mare economie a lumii.

Ratele sunt în creștere, deoarece factorii de decizie politică consideră că șocul inflaționist global reprezintă acum o amenințare mai mare decât daunele suplimentare aduse creșterii economice din cauza Covid-19.

Pe piețele emergente, multe bănci centrale au început să majoreze dobânzile la sfârșitul anului trecut – și încă nu au terminat. Brazilia a înregistrat o a treia creștere consecutivă de 150 de puncte, în timp ce Republica Cehă și-a ridicat punctul de referință la cel mai înalt nivel din Uniunea Europeană. Se așteaptă ca instituțiile financiare din America Latină să extindă creșterea dobânzilor săptămâna aceasta.

Economiștii de la JPMorgan Chase  estimează că, până în aprilie, ratele vor fi crescut în țările care produc împreună aproximativ jumătate din produsul intern brut al lumii, față de 5% în prezent. Ei se așteaptă la o rată medie globală a dobânzii de aproximativ 2% la sfârșitul acestui an, aproape de nivelul pre-pandemic.

Toate acestea sugerează cea mai mare înăsprire a politicii monetare din anii 1990, notează Bloomberg.Iar schimbarea nu se limitează la tarife. Băncile centrale anulează, de asemenea, programele de cumpărare de obligațiuni pe care le-au folosit pentru a restrânge costurile împrumuturilor pe termen lung.

„Sporul inflației la nivel mondial a determinat ciclurile de creștere a băncilor centrale și scăderea bilanțului în general”, a declarat Aditya Bhave, economist la Bank of America. SUA raportează o rată a inflației de 7,3% pentru ianuarie, cea mai mare de la începutul anilor 1980, în timp ce inflația din zona euro tocmai a atins un record de 5,1%.

În urmă cu câteva luni, majoritatea băncilor și guvernelor nu au anticipat situația în care se află acum. Au petrecut o mare parte din 2021 argumentând că presiunile asupra prețurilor s-ar dovedi „tranzitorii”.

Acum, factorii de decizie politică au decis că inflația are putere de rezistență – și că tolerarea acesteia riscă să declanșeze o spirală ascendentă a prețurilor și  salariilor, care s-ar putea dovedi imposibil de oprit fără a provoca o recesiune.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
271 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger