Conform unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie, investițiile globale în sectorul energetic vor atinge aproximativ 2 800 de miliarde de dolari în acest an, din care peste 1 700 de miliarde vor fi investite în tehnologii nepoluante, cum ar fi vehiculele electrice, energiile regenerabile și sistemele de stocare.
În timp ce susținătorii tranziției către un viitor sustenabil vor saluta această ultimă cifră, ei vor fi nemulțumiți de proiecția AIE: cărbunele, gazele și petrolul sunt încă pe cale să atragă investiții de „puțin peste” 1.000 de miliarde de dolari în acest an.
„Cheltuielile de investiții în combustibili fosili din prezent sunt acum mai mult decât duble față de nivelurile necesare în scenariul Net Zero Emissions by 2050”, se arată în raportul privind investițiile în energie la nivel mondial pentru 2023 al AIE.
„Deosebirea pentru cărbune este deosebit de izbitoare: investițiile de astăzi sunt de aproape șase ori mai mari decât cerințele pentru 2030 din Scenariul NZE”.
ONU afirmă că, începând cu secolul al XIX-lea, „activitățile umane au fost principalul factor care a determinat schimbările climatice, în principal din cauza arderii combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele”.
Umbra Acordului de la Paris din 2015 asupra raportului AIE planează puternic. Acest acord istoric are ca scop „limitarea încălzirii globale de preferință la 1,5 grade Celsius, față de nivelurile preindustriale”.
În iunie anul trecut, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut renunțarea la finanțarea combustibililor fosili. O opinie pe placul activiștilor ecologiști, dar complet nerealistă. Industria petrolului și a gazelor naturale continuă să dezvolte proiecte în întreaga lume.
Deși vor exista îngrijorări cu privire la banii care se îndreaptă către combustibilii fosili, Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a încercat să sublinieze ceea ce ar putea fi o schimbare semnificativă în viitor: „Energia curată avansează rapid – mai rapid decât își dau seama mulți oameni. Pentru fiecare dolar investit în combustibilii fosili, aproximativ 1,7 dolari se îndreaptă acum către energia curată”.