AcasăDIVERSEActiviștii ecologiști rămân fără „meserie”? Energia curată primește investiții de peste 1,7...

Activiștii ecologiști rămân fără „meserie”? Energia curată primește investiții de peste 1,7 trilioane de dolari

Conform unui nou raport al Agenției Internaționale pentru Energie, investițiile globale în sectorul energetic vor atinge aproximativ 2 800 de miliarde de dolari în acest an, din care peste 1 700 de miliarde vor fi investite în tehnologii nepoluante, cum ar fi vehiculele electrice, energiile regenerabile și sistemele de stocare.

În timp ce susținătorii tranziției către un viitor sustenabil vor saluta această ultimă cifră, ei vor fi nemulțumiți  de proiecția AIE: cărbunele, gazele și petrolul sunt încă pe cale să atragă investiții de „puțin peste” 1.000 de miliarde de dolari în acest an.

„Cheltuielile de investiții în combustibili fosili din prezent sunt acum mai mult decât duble față de nivelurile necesare în scenariul Net Zero Emissions by 2050”, se arată în raportul privind investițiile în energie la nivel mondial pentru 2023 al AIE.

„Deosebirea pentru cărbune este deosebit de izbitoare: investițiile de astăzi sunt de aproape șase ori mai mari decât cerințele pentru 2030 din Scenariul NZE”.

ONU afirmă că, începând cu secolul al XIX-lea, „activitățile umane au fost principalul factor care a determinat schimbările climatice, în principal din cauza arderii combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele”.

Umbra Acordului de la Paris din 2015 asupra raportului AIE planează puternic. Acest acord istoric are ca scop „limitarea încălzirii globale de preferință la 1,5 grade Celsius, față de nivelurile preindustriale”.

În iunie anul trecut, secretarul  general al ONU, Antonio Guterres, a cerut renunțarea la finanțarea combustibililor fosili. O opinie pe placul activiștilor ecologiști, dar complet nerealistă. Industria petrolului și a gazelor naturale continuă să dezvolte proiecte în întreaga lume.

Deși vor exista îngrijorări cu privire la banii care se îndreaptă către combustibilii fosili, Fatih Birol, directorul executiv al AIE, a încercat să sublinieze ceea ce ar putea fi o schimbare semnificativă în viitor: „Energia curată avansează rapid – mai rapid decât își dau seama mulți oameni. Pentru fiecare dolar investit în combustibilii fosili, aproximativ 1,7 dolari se îndreaptă acum către energia curată”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
319 afisari

5 COMENTARII

  1. Vise erotice !! Asa zise centrale de energie verde ,nu sunt capabile sa sustina un sistem energetic!!

  2. bani pentru miliardari nesatui…..cu asa zisa energie verde lumea va intra în apocalipsa energetica

  3. Nu raman fara “meserie”. Pe agenda au si altele, cum ar fi sa arunce cu vopsea peste un parculet pentru ca plantele de acolo nu au fost cultivate cu scopul de a fi mancate, sau sa fure miei pentru ca sunt crescuti cu scopul de a fi mancati. Observati dubla masura si fariseismul? Pe nemernicii astia nu poti sa ii multumesti orice ai face! Ar trebui pusi sa traiasca singuri in mijlocul padurii, fara acces la miloacele de trai puse la dispozitie de civilizatie, ca sa simta pe pielea lor ce vor sa ne impuna ei noua!

  4. Super tare. Cei care apărați Planeta de emisiile CO2 ar trebui să lăsați telefonul și știrile induse o săptămână și să priviți în jur să vedeți ,trenuri cu mașini de război,transporturi speciale escortate de armata ,avioane mari nemaivăzute vreodată si altele apoi sa va gândiți daca pt EU sau pt guverne le pasa de poluare. EU și Partenerii vând arme in Ucraina nepoluante și eco pt mediu și eu cu un Trabant poluez Planeta. Cei ce ne influențează gândirea și ne fac să ne simțim vinovați pt că trăim chiar reușesc deoarece banii sunt puși pe primul loc în viața noastră de zi cu zi. Păcat ..pt că nu credem ce vedem cu proprii ochi ci credem ce ne servesc aleși. De fapt parlamentul european pt asi ascunde incompetenta împinge vina pe Cetățeanul european care oricum de mult nu mai are nici un drept . Animale, planetele și mai nou Planeta primează in drepturi în timp ce ființa primordială se înlocuiește cu calculatorul. Acesta este doar părerea mea …oare??

  5. Schimbarile climatice sunt si din cauza furnalelor alea mari din tarile industrializate care consuma enorm….fix energie non-verde !
    Si de la avioanele de lux…
    Si de la limuzine….
    Si de la centralele palatelor si vilelor de sute de mp…
    Acele state ar trebui puse la plata pentru poluarea mediului.
    Dar si ” activistii de mediu” vad ca sunt lasati sa se ” exprime” de fortele de ordine.
    Ei distrug monumente si opere de arta si polueaza …cu vopsea.
    Faceti un exercitiu de imaginatie….daca dvs ati fi pus vopsea neagra in fantanile din Italia in cat timp v ar fi saltat carabinierii?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger