AcasăDIVERSEActiviștii climatici latră prin tribunale. O instanță ordonă Europei să devină verde

Activiștii climatici latră prin tribunale. O instanță ordonă Europei să devină verde

Trăim într-o lume strâmbă: extinderea isteriei climatice este garantată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Activiștii pentru climă tocmai  au salutat  o victorie juridică „istorică”, deoarece o instanță europeană a decis că statele au datoria de a „proteja planeta” în numele drepturilor omului.

În mod uluitor, judecătorii au condamnat taman Elveția pentru “o politică climatică eșuată”, care nu a oferit o „protecție eficientă” pentru viața de zi cu zi a oamenilor.

La fel de uluitor, avocații au calificat această decizie drept un „precedent istoric” care se va aplica în întreaga Europă, exercitând presiuni asupra guvernelor pentru a adopta politici ecologice sau pentru a fi aduse în instanță!

„Aceasta este o victorie masivă pentru toate generațiile”, a declarat Gerry Liston, avocat la Global Legal Action Network, un grup implicat în acest caz. Dar cine sunt reclamanții lipsiți de „protecție eficientă”?

Nerușinarea „senioarelor climei”, aplaudată de Greta Thunberg

La Strasbourg, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat dreptate unui grup de femei în vârstă din Elveția, care au reclamat că lipsa de acțiune în domeniul climei le afectează viața, condițiile de trai și sănătatea, relatează The National. Ce argumente au adus: “Ghețarii alpini din Elveția au pierdut aproximativ o treime din volumul lor – expunând țara la inundații și secetă – pe măsură ce temperaturile cresc în Europa”.

Cazul s-a bazat pe articolul 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care protejează viața privată și de familie.

Echivalează cu un drept la „o protecție efectivă din partea autorităților statului împotriva efectelor negative grave ale schimbărilor climatice asupra sănătății, bunăstării și calității vieții”, a decis completul de 17 judecători.

Unele dintre femeile care au intentat procesul,  dintr-un  grup de peste 2.000  de autonumite „senioare ale climei” – au precizat că au suferit “probleme de sănătate din cauza schimbărilor climatice, în special în timpul valurilor de căldură”. Carevasăzică, suferă de căldură în Țara Cantoanelor. E ca și cum ai spune că în Sahara trăiesc urși polari.

Autoritățile elvețiene nu au reușit să îndeplinească obiectivele privind emisiile și „nu au acționat la timp și în mod corespunzător”, au precizat judecătorii.

Curtea a spus că statele trebuie să „implică măsuri pentru a-și reduce nivelurile de emisii de gaze cu efect de seră, în vederea atingerii neutralității climatice, în următoarele trei decenii”.

Dreptatea umblă cu capul spart

Prin urmare, este suficient ca un grup de activiste pensionare să bată câmpii cu grație într-una din cele mai ecologice și bogate țări din lume,  pentru ca cei care împart dreptatea să pocneasă din călcăie.

Decizia de la Strasbourg stabilește un precedent care acoperă 46 de țări, inclusiv țări care nu sunt membre ale UE, cum ar fi Regatul Unit și Turcia. Neted spus, extinderea isteriei climatice este garantată de tribunale.

Activista suedeză Greta Thunberg a anunțat că acest caz este „doar începutul litigiilor legate de climă”, deoarece activiștii apelează din ce în ce mai des la tribunale. Joie Chowdhury, de la Centrul pentru Dreptul Internațional al Mediului, a prezis că hotărârea va influența acțiunile climatice „în întreaga Europă și mult dincolo de ea”.

Aici am ajuns. Trăim într-o lume strâmbă. O lume unde dreptatea umblă cu capul spart.

author avatar
Radu Jacotă Redactor