AcasăDIVERSEAchiziții record. Visteriile băncilor centrale, pline cu sute de tone...

Achiziții record. Visteriile băncilor centrale, pline cu sute de tone de aur

Băncile centrale au cumpărat o cantitate  record de 399 de tone de aur în valoare de aproximativ 20 de miliarde de dolari în al treilea trimestru din acest an, contribuind la creșterea cererii globale pentru metalul prețios.

Potrivit raportului Consiliului Mondial al Aurului(WCG), cererea mondială de aur, inclusiv din partea bijutierilor și cumpărătorilor de lingouri și monede, s-a ridicat la 1.181 de tone în perioada iulie-septembrie, cu 28% mai mult decât cele 922 de tone în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele 399 de tone de aur au dus achiziţiile băncilor centrale în primele nouă luni ale acestui an la 673 de tone, mai mult decât totalul achiziţiilor încheiate pe parcursul unui an după 1967.Printre marii cumpărători s-au numărat băncile centrale din Turcia, Uzbekistan, Qatar și India.

Au crescut de asemenea achiziţiile de lingouri şi monede de aur în Turcia, până la 46,8 tone în trimestrul al treilea, în creştere cu peste 300% în ritm anual, pe măsură ce oamenii au cumpărat aur pentru a se proteja de inflaţia galopantă.

De obicei, aurul este considerat un activ sigur în perioadele de incertitudine sau de turbulențe, dar mulți investitori financiari au vândut acțiuni la bursă garantate cu aur pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut și au determinat creșterea randamentelor altor active.

“Privind în perspectică, ne aşteptăm ca achiziţiile de aur ale băncilor centrale şi ale investitorilor de retail să rămână la un nivel puternic. De asemenea, estimăm  cererea din partea bijutierilor să înregistreze performanţe solide în regiuni precum India şi Asia de Sud-Est”, a declarat pentru Reuters analistul WGC, Louise Street.

Presiunile inflaționiste, împreună cu incertitudinea economică și geopolitică, vor susține prețurile aurului în tot restul anului, în pofida înăspririi monetare și a puterii dolarului american.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
308 afisari

2 COMENTARII

  1. Numai aurul nostru e depozitat prin stainatate…cica e mai in sigurnata!
    Ca si cum as zice ca portofelul meu e mai in siguranta in buzunarul vecinului…!
    Da Doamne prostului mintea cea de pe urma!

    • ALEA 63 de tone aur au fost depuse in Banca Angliei CA SI GAJ !,ceea ce nu stiu romanii sunt acele tratate semnate de niste capete patrate si de niste tradatori romani care le-a garantat strainilor cu acele zeci de tone de aur ca nu vor incalca tratatele .
      Soarta acelui aur este clara ,nu-l vom mai vedea niciodata !,la fel cum nu vom mai vedea nici tezaurul de la rusi .
      Singurul aur al Romaniei mai este doar cel care este in munti ingropat de mama natura.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger