Cauta

6000 de euro pe lună, factură la energie. Bruxelles-ul se împușcă în picior

Anul trecut, sticlarul belgian Christophe Genard nu a avut altă opțiune decât să-și închidă magazinul timp de trei luni: factura la energie ajunsese la 6000 de euro pe lună.

În fața perspectivei de a pune capăt unei cariere de 20 de ani, meșterul s-a adaptat pentru a supraviețui: a investit într-un cuptor mai mic pentru a putea continua să producă „vasele de sticlă” în atelierul său din Seraing, în apropiere de Liege, unde predă, de asemenea, meseria de sticlar.

Genard folosește acum butelii de gaz propan pentru a-și aprinde cuptorul câteva zile pe săptămână, ceea ce îl costă 3000 de euro pe lună, jumătate din factura anterioară – dar nu mai lucrează în fiecare zi.

Guvernul de la Bruxelles anunțase în 2022 un ajutor direct în valoare de 175 de milioane de euro pentru întreprinderile afectate de facturile exorbitante la energie.

„Vom vedea dacă este suficient”, a comentat Olivier de Wasseige, directorul general al Uniunii Întreprinzătorilor din Valonia, într-un interviu acordat LN24, cerând autorităților să pună în aplicare o „politică energetică structurală”, în conformitate cu ceea ce fac țările vecine.

Potrivit unui studiu al think-tank-ului Bruegel, publicat în noiembrie, Belgia a cheltuit 4,3 miliarde de euro pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față crizei energetice, printre cele mai scăzute alocări din cele 27 de state UE(ca procent din PIB).

Olanda a cheltuit 43,9 miliarde de euro pentru acest tip de asistență, notează AFP. România, cu o economie mai mică decât cea a Belgiei, a investit 8,5 miliarde de euro.

Federația Întreprinderilor din Belgia (FEB) a emis luna aceasta un avertisment de „tsunami al costurilor” din cauza creșterii prețurilor la energie și a majorărilor salariale determinate de inflație.

Prima jumătate a anului 2023 va fi „extrem de dificilă” pentru companiile belgiene, deoarece contractele fixe pentru gaz și electricitate vor trece la tarife variabile în această perioadă.

„Vor trebui să se confrunte cu prețuri la energie de trei până la șapte ori mai mari decât în mod normal”, a avertizat FEB.

Un sondaj publicat luna trecută de sindicatul UCM a arătat că peste 76% dintre antreprenorii belgieni se temeau că vor fi nevoiți să își închidă activitatea.

Trei sferturi dintre comercianții intervievați au declarat că au scăzut temperatura în magazinele lor și două treimi au oprit afișele luminoase în afara orelor de deschidere.

 

Ultimele stiri

  • E oficial. Ursula a dat undă verde pentru importurile din Ucraina până în 2025
  • Gabriela Firea, a doua scrisoare deschisă către Nicușor Dan: „Domnule primar, sunteți serios?”
  • Real Madrid, regina Europei
  • Reputația Americii, în pumnii lui Trump
  • Politica de condamnare. Cum va juca Biden cartea vinovăției lui Trump?
  • Burse, cluburi, suporteri. Cât de rentabile sunt acțiunile în fotbal?
  • Băncile globale trag alarma: reglementările ecologice, un nou tip de risc imobiliar
  • Întâlnire de gradul 3!
  • Summitul lui Zelenski, mult zgomot pentru nimic?
  • Afaceri în stil american: Big Pharma și Big Marijuana
  • Exit mobile version