AcasăDIVERSE17 designeri pentru scaunul lui Christian Dior

17 designeri pentru scaunul lui Christian Dior

Scaunul preferat al celebrului creator de modă a apărut în mod evident în primul său butic, fondat în 1947 la Paris. 74 de ani mai târziu, șaptesprezece designeri au revizuit acest obiect iconic pentru a-l actualiza.

Imaginea acestui scaun-medalion în stil Ludovic XVI a împodobit, de asemenea, în negru și auriu sau roz și gri, cutiile primelor parfumuri ale casei haute couture.

Christian Dior, mort în 1957 la vârsta de 57 de ani, l-a descris „sobru, simplu, mai ales dacă este clasic și parizian”.

Creat de tâmplarul Louis Delanois în 1769, acest scaun cu spătar oval sub formă de medalion, care a supraviețuit secolelor fără probleme, a fost revizuit de designeri la cererea Dior cu ocazia Târgului de mobilă care s-a deschis duminică la Palazzo Citterio din Milano.

“Este simplu, confortabil, a devenit foarte popular și, datorită curbelor sale, în recunoaștem imediat. Scaunul medalion Ludovic XVI este pentru mine apoteoza mobilierului francez”, a declarat pentru AFP designerul de interior Pierre Yovanovich, fost angajat la Pierre Cardin.

De aici entuziasmul multor creatori de a reinventa acest scaun, emblemă a casei Dior, precum Philippe Starck care a prezentat o versiune modernă în urmă cu douăzeci de ani pentru marca italiană Kartell, numită Louis Ghost, din plastic complet transparent. Succesul internațional a fost imediat.

Printre alții, Yovanovich a prezentat două scaune –  „Monsieur et Madame Dior” – cu cadrul din oțel și linii curate, în galben și maro deschis, tapițate în pânza inventată în 1967 de Marc Bohan, care a lucrat la Dior timp de 30 de ani.

Pentru arhitectul și designerul  India Mahdavi, aceste scaune reinventate “combină o Franță clasică și elegantă cu perpetuarea tradiției casei Dior”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
336 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger