AcasăDIVERSE10 milioane de euro. Licitație cu un „Da Vinci” al viorilor

10 milioane de euro. Licitație cu un „Da Vinci” al viorilor

Un instrument muzical cu o vechime de aproape trei secole, supranumit „un Leonardo da Vinci al viorilor”, ar putea fi vândut cu până la 10 milioane de euro (10,6 milioane de dolari) în cadrul unei licitaţii care va avea loc luna viitoare, a anunţat casa franceză Aguttes.

Fabricată în 1736 de veneratul lutier italian Giuseppe Guarneri, vioara este deținută de virtuozul Regis Pasquier, iar sunetul său a onorat săli de concert din întreaga lume.

„Există multe viori, însă aceasta este ca şi cum ai vinde un Rembrandt, un Goya sau chiar un tablou Leonardo da Vinci”, a declarat Sophie Perrine, manager asociat la Aguttes.

Instrumentul, realizat din lemn de arțar, este unul dintre cele 150-200 produse de Guarnieri, a căror calitate și longevitate rivalizează cu cele ale viorilor lui Antonio Stradivari, deși Guarnieri a fost mai puțin prolific decât compatriotul și contemporanul său.

Realizată la apogeul carierei lui Guarneri, vioara a fost cumpărată în urmă cu peste 20 de ani de Pasquier, care a susţinut un concert cu ea a doua zi după achiziţie, “fără ca măcar să exerseze”, au precizat reprezentanții Aguttes.

De atunci, violonistul a cântat la acest instrument în săli prestigioase, inclusiv la Carnegie Hall din New York şi la Opera Garnier din Paris.

Vioara va fi scoasă la licitaţie pe 3 iunie după o vizionare de trei zile. Preţul său de bază estimat este de 4 până la 4,5 milioane de euro, însă Perrine a declarat că s-ar putea vinde cu până la 10 milioane.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
280 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger