AcasăDezvaluiriAncheteUmilință maximă: Luăm submarine care nu intră în apă!

Umilință maximă: Luăm submarine care nu intră în apă!

Înzestrarea din ultimii ani a Armatei Române este cu adevărat una sublimă! Cel puțin în ceea ce privește costurile de peste 12 miliarde euro achitate pentru tot felul de ”second – hand”-uri de care proprietarii ar fi zis ”Bogdaproste” să se debaraseze și gratis! Așa că samsarii americani de armament le-au mai dat și ceva ”paraîndărăt” chiar că a fost o adevărată afacere picată din cer!

Macron i a convins pe Iohannis și pe Ciucă

Însă, oricât de sublimă în bilanțul de plăți, înzestrarea Armatei în realitate lipsește cu desăvârșire! Cel puțin din punct de vedere al tehnicii cu adevărat modernă! Și aflată la dispoziția conducătorilor Armatei Române, ci nu a ofițerilor de legătură care nu ne vor da parolele de lansare dacă nu plătim noi și noi taxe de ”updatare”! Și uite cum brava Armata Română nici nu a apucat bine să încingă propaganda operativă cu ”salvarea situației” de pe Dunăre prin trimiterea unui bac militar pentru a se ușura astfel transbordarea fluxului nestăvilit de refugiați ucraineni, că acesta s-a stricat după primele probe de funcționare! În timp ce liderii actualei coaliții de guvernare au ajuns din nou să se împăuneze că au reușit să îi convingă pe norvegieni să ne vândă, pe bani grei, 32 de avioane  F-16. Unele de care aceștia oricum vroiau să se debaraseze prin casare!

Cartușe pentru Afganistan!

De asemenea, la fel cum ”bubuie” înzestrarea Arrmatei Române, la fel stă situația și cu industria națională producătoare de armament. Una lipsită de orice fărâmă de condiționare off-set, în urma obedienței extreme afișate de liderii Armatei și clasei politice deopotrivă. Numai că și așa, tot ce tocmai s-a anunțat triumfalist că ”exporturile militare ale României au crescut cu peste 50 % în ultimul an”!!!

Dacă nu ne au făcut corvete ne bagă pe gât submarine

Ceea ce chiar că ar fi o veste cu adevărat extraordinară. Numai că, o simplă lecturare mai atentă a statisticii oficiale ne readuce imediat cu picioarele pe pământ. Pentru că, într-un an în care România a importat armament de aproximativ 4,5 miliarde euro, a exportat de doar… 177 milioane euro! Uniunea Europeană, în ansamblul său cumpărând armament românesc de doar 32 milioane euro, în tot anul 2021! În Asia, principalul client al României fiind … Afganistanul, cel care a importat muniție pentru arme de calibrul mic!

Mai ușor cu ”Scorpionul” în Marea Neagră!

În schimb, miniștrii actualului Cabinet Ciucă deja se hazardează făcând promisiuni publice despre arme SF care vor fi fabricate în România! Aceeași Românie care a ajuns să exporte doar cartușe în Afganistan! Însă de parcă altfel nu am fi fost fuduli cu totul, la recenta descindere a ambițiosului Macron de la baza Militară ”Mihail Kogălniceanu”, decidenții de la București au dat aprobator din cap atunci când partea franceză a propus României o ”înțelegere istorică”. Mai mult decât atât, România și Franța chiar au și semnat o scrisoare de intenție pentru înzestrarea Forțelor Navale Române cu echipamente de ultimă oră.

Aici ajung cartușele românești

Însă cum nici contractul corvetelor nu a fost demarat până acum, ”scrisoarea” se referă la o cu totul altă înțelegere. Astfel că, dacă tot nu ne-au construit încă vreo corvetă, partea franceză a reușit să le bage pe gât inconștienților lideri politici și militari de la București… submarine! Niciun lider politic nefiind în stare să îngaime vreo vorbuliță cum că România nu are ce face cu aceste submarine! Ce este drept, poate că Direcția Generală de Informații a Armatei condusă încă de generalul Marian Hăpău nici nu s-a obosit să îi informeze de raportul informativ al unei alte structuri.

Dacă a cedat el Albanese

Pentru că, după ce în anul 2017, Liviu Dragnea fusese de asemenea îmbrobodit să dea o lovitură de imagine prin cumpărarea de submarine franceze a fost nevoie de intervenția fermă a singurului serviciu secret care își mai face treaba în România zilelor noastre pentru ca fostul ”el lider maximo” să se răzgândească. Până și Dragnea cel aflat la apogeul influenței sale înțelegând parametrii tehnici din raport care arătau că, ținând cont de specificul platoului continental de pe porțiunea românească de Litoral, în cea mai bună situație, submarinul francez ar fi ajuns să se scufunde total într-un timp care ar fi permis distrugerea lui ”de câteva ori la rând”!!! Astfel intervenind alerta serviciului respectiv cu privire la faptul că submarinele pe care francezii au încercat să ni le bage pe gât și atunci sunt bune cel mult de ținut pe plajă, să facă turiștii poze cu ele! Pentru că, în condiții reale de luptă ar fi pur și simplu ineficiente la realitățile geografice de pe Litoralul românesc și apele noastre teritoriale! Și afacerea a căzut!

550 de milioane de euro

Și poate de această dată președintele Macron a și încercat să forțeze nota și să semneze barem o scrisoare de intenție. Pentru că, dacă apoi apucă să parafeze și un ”deal” al submarinelor, atunci Parisul ar putea să solicite despăgubiri. Așa cum tocmai se pregătește să o facă în cazul corvetelor. Producătorii francezi fiind încurajați și de recenta semnare a acordului masiv de compensare parafat de Grupul Naval cu prim-ministrul australian Antony Albanese. Cel care a recunscut că s-a stabilit ”prețul just și achitabil” pentru anularea contractului submarinelor franceze : 550 milioane de euro! Și dacă a cedat ea Australia, vedeți ”bărbații de stat” români să se opună?

author avatar
Catalin Tache