Senatul României a adoptat o ”decizie istorică”. Este vorba despre legiferarea acordului încheiat între România și Statele Unite ale Americii pentru modernizarea Centralei Nucleare de la Cernavodă.

Acord ale cărei baze au fost puse în timpul întâlnirii pe care Klaus Iohannis a avut-o în Biroul Oval cu Donald Trump, atunci când de altfel a și primit celebra șepcuță din partea fostului președinte american. Și uite cum România tocmai ce s-a pricopsit cu o nouă ”investiție” americană, după domeniul celor deja brevetate și în alte domenii de activitate ale așa-numitului parteneriat strategic.
Împrumut ”în orb” de 8 miliarde dolari
Este greu de crezut că vreun lider de la București să fi avut curajul să bată cu pumnul în masa negocierilor – care negocieri?- și să se pronunțe că, totuși, oricât de parteneri strategici am fi, 8 miliarde este totuși prea mult pentru ”pachetul financiar” pentru Centrala de la Cernavodă. Adică un împrumut semnat ”în orb”, fără calcularea măcar a ratelor de rambursare și a dobânzilor, taxelor de import a aparaturii de peste Ocean și ”cota de participație” din profitul viitoarei investiții. Că doar oricum își iau americanii cât vor ei din cele 8 miliarde! Pe care nu le investesc în România, ci noi în economia americană! Pentru că AECOM, compania americană aleasă fără nicio licitație să implementeze pachetul financiar este expertă în astfel de ”proiecte strategice”.

Mai ales în Chicago… Dar fără însă ca vreun demnitar român să priceapă fie și după ”google translate” cine este de fapt controversata – chiar acasă, la Chicago! – AECOM! ”URS, an AECOM subsidiary, and Bechtel National used deficient material in their work on a nuclear weapons facility in Washington State. AECOM paid the US Department of Energy $ 57,4 milion in November 2016 to settle the claims, but denied wrongdoing”! Deci, uite cine este ACEOM, compania din Chicago care a pus mâna pe contractul de la Centrala Nucleară de la Cernavodă! Că de Bechtel, românii oricum s-au convins de mult…