Cauta

Sub ochii DNA, ”scandalul cetățeniilor” explodează la Odesa!

Gabriela Lenghel ”s-a baricadat” la ANC

Seria de dezvăluiri din ”Național” cu privire la rețelele paralele conectate la ”fabrica de cetățenii” în care se transformase ANC a dus la demiteri spectaculoase la vârful Autorității și chiar la deschiderea unui nou dosar penal la Direcția Națională Anticorupție. Cu toate acestea, chiar și așa, cu DNA-ul suflându-le în ceafă, unii dintre conducătorii Autorității Naționale pentru Cetățenie continuă să recurgă la măsuri ”manageriale” absolut halucinante, care au condus pur și simplu la blocarea totală a procedeului de redobândire a cetățeniei române!

Bineînțeles, totul sub pretextul măsurilor luate împotriva pandemiei de COVID – 19, după cum este justificat deja de prea multe luni de zile acest blocaj, în urma sesizărilor miilor de cetățeni prejudiciați și a societății civile, în frunte cu Institutul pentru Drepturi Civile Europene. Mai mult decât atât, promovată de Eugen Tomac în fruntea ANC după 25 de ani în care a activat ca procuror la Galați, Gabriela Lenghel a reușit ”performanța” ca să pună procurorii pe o nouă pistă. În ițele noii ”afaceri” apărând numele unui alt pemepist de seamă, deputatul Constantin Codreanu! Cel care ar avea un controversat ”birou de cetățenie română” la Chișinău… Mai mult decât atât, după cum reiese dint-o notă contrainformativă de ultimă oră intrată în posesia noastră, noul scandal de la ANC declanșat de blocarea procedeului de redobândire al cetățeniei române ar ”exploda” tocmai la Odesa! De acolo de unde se pare că se dau comenzile pentru rețelele paralele de redobândire a cetățeniei române. Unele extrem de căutate din nou, după ce președinta ANC refuză cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună să recurgă la o soluție practică și legală pentru deblocarea întregului proces. Așa cum ar fi depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei prin mandatar cu procură specială…

Deputatul Constantin Codreanu are ”birou de cetățenie română” la Chișinău…

”Nu mișcă nimic” de cinci luni!

Începând cu data de 11.03.2020, ANC a suspendat de facto activitatea de înregistrare a cererilor de redobândire a cetățeniei române. Iar după încetarea stării de urgență ANC a reprogramat automat persoanele care au fost programate online până la data de 11.03.2020, blocând astfel activitatea de înregistrare pe câteva luni în avans, ținând cont că solicitanții din Republica Moldova și Ucraina nu au putut intra în țară datorită măsurii obligatorii de autoizolare/carantinare, astfel că nu au mai venit deloc pentru depunerea actelor. Însă cu toate că astfel a fost blocată depunerea actelor pentru o perioadă nedeterminată, nici la ora actuală ANC nu recunoaște dreptul de a se programa online al petenților care doresc să înregistreze cereri de redobândire a cetățeniei române întemeiate pe dispozițiile art.11 din Legea 21/1991, atitudine total discriminatorie tocmai față de etnicii români din Republica Moldova și Ucraina.

Drept urmare, ținând cont de efectele produse de pandemie și respectiv de măsurile restrictive adoptate în vederea prevenirii răspândirii SARS CoV -2, mai multe asociații civice atât din România, cât și din Republica Moldova au solicitat în repetate rânduri recunoașterea posibilității legale prevăzute de art. 13 teza 2. Conform căreia pentru motive temeinice cererile de redobândire a cetățeniei române pot fi depuse și prin mandatar cu procură specială și autentică la sediul ANC. Numai că, după cum reiese negru pe alb din răspunsurile ANC adresate președintelui Institutului pentru Drepturi Civile Europene, Ruslan Deleanu, conducerea ANC refuză cu desăvârșire recunoașterea acestei posibilități legale. Și ”forțează” interpretarea prevederilor legale, invocând posibilitatea legală a cetățenilor din Republica Moldova de a înregistra dosarele de cetățenie la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare din Chișinău, Bălți sau Cahul.

Listele pentru redobândirea cetățeniei române se fac la Odesa!

Dar asta în condițiile în care tot conducerea ANC a adresat către MAE directiva în vederea suspendării înregistrării pe perioadă nederminată, cu de la sine putere, a cererilor de redobândire a cetățeniei române de către toate misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate. În plus, după cum scrie negru pe alb în adresa nr. M2-1/13368/24.06.2020 a Direcției Relații Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe reiese cât se poate de clar câte depuneri de dosare au fost acceptate în lunile aprilie, mai și până pe 15 iunie la Ambasada României din Chișinău și oficiile consulare din Bălți și Cahul : zero! Adică niciunul! Și uite cum în timp ce Gabriela Langhel îi trimite pe basarabeni la reprezentanțele diplomatice ale României din Republica Moldova, acestea pur și simplu nu lucrează!

100, în loc de 7.000 !

Ce-i drept, în urma presiunilor civice exercitate, începând cu data de 31 iulie ANC a reintrodus la secțiunea ”programări online depunere dosar” art. 11 din Legea 21/1991, cel care fusese scos încă de pe 11 martie! Și dând astfel posibilitatea efectuării de programări online pentru depunere dosare cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina în zilele de luni și miercuri. Însă cel mult a câte 50 de programări online pe zi, deci maxim 400 de programări pentru august. Numai că, anterior pandemiei, într-o zi lucrătoare la ANC se depuneau câte 425 de cereri de redobândire a cetățeniei române întemeiate pe art. 11 din legea 21/1991. În total fiind vorba de un număr de aproximativ 7.000 de dosare pe lună. În timp ce acum, chiar și după ”deblocare”, se permite programarea online a maxim 400 de dosare pe lună, din cauza restricțiilor impuse de carantinare doar 100 de persoane putându-se prezenta propriu-zis…

Ultimele stiri

  • Șvaițer de Dobrogea
  • Inteligența artificială și generația copy paste
  • Africa ”vinde” Occidentul și ”cumpără” la pachet Rusia și China! (I)
  • Zona euro are nevoie de consumatori cheltuitori
  • Pe nesimțite, suntem deja în Al Treilea Război Mondial
  • „Împăratul Roșu” vrea să recâștige Europa
  • Useriștii sunt o Vijelie, sunt o Minune, sunt peste Vali și Adrian
  • Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni. Cum vor fi temperaturile și unde sunt anunțate ploi
  • VIDEO. A sunat la numărul unic de urgență, pentru a-i spune cineva „La multi ani”!/Ce a urmat e cu totul emoționant
  • Acţiunea prin care armata israeliană anunţă, practic, asaltul asupra zonei Rafa. 1,5 milioane de palestinieni trăiesc acolo!
  • Exit mobile version