AcasăDezvaluiriAncheteSub ochii DNA, ”scandalul cetățeniilor” explodează la Odesa!

Sub ochii DNA, ”scandalul cetățeniilor” explodează la Odesa!

Gabriela Lenghel ”s-a baricadat” la ANC

Seria de dezvăluiri din ”Național” cu privire la rețelele paralele conectate la ”fabrica de cetățenii” în care se transformase ANC a dus la demiteri spectaculoase la vârful Autorității și chiar la deschiderea unui nou dosar penal la Direcția Națională Anticorupție. Cu toate acestea, chiar și așa, cu DNA-ul suflându-le în ceafă, unii dintre conducătorii Autorității Naționale pentru Cetățenie continuă să recurgă la măsuri ”manageriale” absolut halucinante, care au condus pur și simplu la blocarea totală a procedeului de redobândire a cetățeniei române!

Bineînțeles, totul sub pretextul măsurilor luate împotriva pandemiei de COVID – 19, după cum este justificat deja de prea multe luni de zile acest blocaj, în urma sesizărilor miilor de cetățeni prejudiciați și a societății civile, în frunte cu Institutul pentru Drepturi Civile Europene. Mai mult decât atât, promovată de Eugen Tomac în fruntea ANC după 25 de ani în care a activat ca procuror la Galați, Gabriela Lenghel a reușit ”performanța” ca să pună procurorii pe o nouă pistă. În ițele noii ”afaceri” apărând numele unui alt pemepist de seamă, deputatul Constantin Codreanu! Cel care ar avea un controversat ”birou de cetățenie română” la Chișinău… Mai mult decât atât, după cum reiese dint-o notă contrainformativă de ultimă oră intrată în posesia noastră, noul scandal de la ANC declanșat de blocarea procedeului de redobândire al cetățeniei române ar ”exploda” tocmai la Odesa! De acolo de unde se pare că se dau comenzile pentru rețelele paralele de redobândire a cetățeniei române. Unele extrem de căutate din nou, după ce președinta ANC refuză cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună să recurgă la o soluție practică și legală pentru deblocarea întregului proces. Așa cum ar fi depunerea cererilor de redobândire a cetățeniei prin mandatar cu procură specială…

Deputatul Constantin Codreanu are ”birou de cetățenie română” la Chișinău…

”Nu mișcă nimic” de cinci luni!

Începând cu data de 11.03.2020, ANC a suspendat de facto activitatea de înregistrare a cererilor de redobândire a cetățeniei române. Iar după încetarea stării de urgență ANC a reprogramat automat persoanele care au fost programate online până la data de 11.03.2020, blocând astfel activitatea de înregistrare pe câteva luni în avans, ținând cont că solicitanții din Republica Moldova și Ucraina nu au putut intra în țară datorită măsurii obligatorii de autoizolare/carantinare, astfel că nu au mai venit deloc pentru depunerea actelor. Însă cu toate că astfel a fost blocată depunerea actelor pentru o perioadă nedeterminată, nici la ora actuală ANC nu recunoaște dreptul de a se programa online al petenților care doresc să înregistreze cereri de redobândire a cetățeniei române întemeiate pe dispozițiile art.11 din Legea 21/1991, atitudine total discriminatorie tocmai față de etnicii români din Republica Moldova și Ucraina.

Drept urmare, ținând cont de efectele produse de pandemie și respectiv de măsurile restrictive adoptate în vederea prevenirii răspândirii SARS CoV -2, mai multe asociații civice atât din România, cât și din Republica Moldova au solicitat în repetate rânduri recunoașterea posibilității legale prevăzute de art. 13 teza 2. Conform căreia pentru motive temeinice cererile de redobândire a cetățeniei române pot fi depuse și prin mandatar cu procură specială și autentică la sediul ANC. Numai că, după cum reiese negru pe alb din răspunsurile ANC adresate președintelui Institutului pentru Drepturi Civile Europene, Ruslan Deleanu, conducerea ANC refuză cu desăvârșire recunoașterea acestei posibilități legale. Și ”forțează” interpretarea prevederilor legale, invocând posibilitatea legală a cetățenilor din Republica Moldova de a înregistra dosarele de cetățenie la sediile misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare din Chișinău, Bălți sau Cahul.

Listele pentru redobândirea cetățeniei române se fac la Odesa!

Dar asta în condițiile în care tot conducerea ANC a adresat către MAE directiva în vederea suspendării înregistrării pe perioadă nederminată, cu de la sine putere, a cererilor de redobândire a cetățeniei române de către toate misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate. În plus, după cum scrie negru pe alb în adresa nr. M2-1/13368/24.06.2020 a Direcției Relații Consulare din cadrul Ministerului Afacerilor Externe reiese cât se poate de clar câte depuneri de dosare au fost acceptate în lunile aprilie, mai și până pe 15 iunie la Ambasada României din Chișinău și oficiile consulare din Bălți și Cahul : zero! Adică niciunul! Și uite cum în timp ce Gabriela Langhel îi trimite pe basarabeni la reprezentanțele diplomatice ale României din Republica Moldova, acestea pur și simplu nu lucrează!

100, în loc de 7.000 !

Ce-i drept, în urma presiunilor civice exercitate, începând cu data de 31 iulie ANC a reintrodus la secțiunea ”programări online depunere dosar” art. 11 din Legea 21/1991, cel care fusese scos încă de pe 11 martie! Și dând astfel posibilitatea efectuării de programări online pentru depunere dosare cetățenilor din Republica Moldova și Ucraina în zilele de luni și miercuri. Însă cel mult a câte 50 de programări online pe zi, deci maxim 400 de programări pentru august. Numai că, anterior pandemiei, într-o zi lucrătoare la ANC se depuneau câte 425 de cereri de redobândire a cetățeniei române întemeiate pe art. 11 din legea 21/1991. În total fiind vorba de un număr de aproximativ 7.000 de dosare pe lună. În timp ce acum, chiar și după ”deblocare”, se permite programarea online a maxim 400 de dosare pe lună, din cauza restricțiilor impuse de carantinare doar 100 de persoane putându-se prezenta propriu-zis…

author avatar
Catalin Tache
3.548 afisari

11 COMENTARII

  1. Codreanu ăsta ce față de rus siberian are !!! Băsescu e autorul acordarii de mii de cetațenii catre Ukraina,și pe care ăia le-au folosit pt. agenții secreti, și poate și rușilor le-a dat bețivu cetațenii române!!

  2. Si consulii de la Odesa stau liniștit, ambasada României de la Moscova doarme?Cum sa se lucreze la consulatele din RMoldova când starea de urgenta s-a prelungit pana la data de 31.08.2020? La sănătatea oamenilor de acolo nu se gândește nimeni? Si ce daca nu depun dosare se face gaura in cer? Daca Tomac si Codreanu după ce au pus mana pe ANC , mai au un tel sa numească consulii generali din Moldova si totul este in grafic. Se da drumul la moara de cetățeni. Nu se vede clar ca se dorește masa de tun pentru alegeri? Cetățenia ca cetățenia dar pe iei ii interesează pașaportul , ii interesează prea putin cetățenia , chiar nu dau doi bani pe ea. Asa ca mai încet cu cetățeniile

    • Csokolom mai pasarika! Continua, abureste-i pe valahi cu „moara de cetateni”. Spune-le ka doar noi boanghinele avem dreptul exclusiv sa redam cetatenia etnicilor care traiesc in afara granitelor. Nu cumva ca Romania sa faca ceva pentru valahii din teritoriile amputate. Ascunde repede protestul valahilor din Ucraina legat de reorganizarea teritoriala menita sa-i asimileze. Da, mai usor cu cetaniile, trebuie sa-i imbarligam pe valahi asa de bine incat sa dea cetatenia la mankurti gen Viorel Furtuna, ala de sustinea autonomia szekelyfold in conformitate cu ordinele de la Tiraspol. Totusi, daka vrei sa lucrezi la noi la Szovetseg az Uj Nemzedekert Alapitvany, trebuie atentie la detalii. Adica, atunci cand te pui kapra, trebuie sa behai, nu sa latri.

      • M-am cultivat intens la noi la szekelyfold. Tovarasha Rozalia Biro a zis ca ma face culturnic la Buda si nacealnik la sectia eurasianista de agitprop. Clar ca tov Alex trebuie sa interpreteze ceva patrituri clasice la flaut zbarlit.

        • La Tireaspul@ o sa fii Primu care ia flautu-n gîtlej de la cetațenii rumîno ukraineni fasciști,antiromâni.O sa te prelucreze ăia de o sa fii răgușit de la atîta trafic de puțe-n coardili vocale! Toată viața găozare! Sau păsărică,țigank imputzitî cum zicea Petrov bețivu.Ia bărzoiu neamule prost..

        • Io sunt Ciocculina , CONSTANTIN MOLDOVEAN TIRASPOL , am o buseala cu doi zdrahoni ukrainieni la 1,30 , sunt emotionata pana le vad barzoaiele zbarlite , o sa ma craune pe sistem biela -manivela la coardili vocale si la ochiul dosnic maron , fascistii astia sunt hotarati , o sa ma faca zdrente . Nu le spun ca sunt travestit , s-ar putea sa ma aleg cu chistocul de furtunas de la aparatul urinar taiat , am lipit peruca cu scoci , sper sa nu-mi cada in timpul sodomizarii ….

        • O istenem! E de apreciat ca o decalotezi regulamentar in conformitate cu grafia invatata la Tirapol, alaturi de colegii tai gagauzi cu limba lata de la „patriotii moldovei”. Sau poate ai facut stagiul de initiere intr-ale grafiei chiar cu viorel furtuna. Tantalaule, chiar te-ai dat de gol. Acuma, ala ce te supravegheaza o sa-ti altoiasca 2 cazmale dupa cefa, apoi te trimite la deminari in Donbas.

        • Kostea, epigonul meu chiar a zbarcit-o. Asa se intampla cand fura vodka din cabinetul ambasadorului Kuzmin.
          Trebuia sa ramana la samagon.

  3. Ba , talambule , ce treaba ai tu cu PMP-ul din Romania , d-aia nu ploua cu carnati la Tiraspol sa mori satul ?

    • Ce e Tolomacule? Stai linistit ca nu veti trece de 5% si nu veti mai intra n Parlament, cat despre Primării, nu veti lua niciuna n Romania. La Tiraspol, la tine acolo poate veti castiga un post de Primar!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger