Cauta

SRI își pune șef la SPP!

Așa după cum dezvăluiam chiar zilele trecute, soarta generalului Gheorghe Coșneanu în fruntea Secției Parchetelor Militare deja era pecetluită, urmând ca pe navetistul timișorean să nu îl mai apuce Anul Nou în funcție. Și iată că șeful statului a și apăsat pedala ”schimbului de linii” din sistem, operațiune pentru care și-a dat girul încă dinainte de alegerile prezidențiale. Astfel că Iohannis a semnat atât decretul de trecere în rezervă a procurorului șef al Secției Parchetelor Militare, cât și a adjunctului acestuia, generalul locotenent Ion Alexandru. Cel cu soția detașată când la Direcția Națională Anticorupție, când la Serviciul de Protecție și Pază. Și dacă tot a venit vorba de SPP, iată că planul de ”extragere” a generalului Lucian Pahonțu de la șefia serviciului pe care îl conduce tocmai din decembrie 2005 merge conform planului. Mai ales după ce oamenii președintelui l-au convins pe ”numărul doi” să se ”ceară singur” în rezervă! Iar odată cu plecarea din SPP a directorului adjunct Gabriel Crețu, schema deja se simplifică…

Ca să nu mai spunem că, în mod normal și generalul Daniel Ion Bălașa ar trebui să nu mai stea prea mult pe gânduri și să asculte sfaturile privind ”retragerea de onoare”, ca și în cazul lui Crețu… Deci SPP va rămâne și fără ”numărul trei”, strategia de retragere eșalonată a actualilor membri ai conducerii urmând a fi definitivată odată cu trecerea în rezervă a generalului Pahonțu. Cel care, după cum reiese din informațiile intrate în posesia noastră ar fi primit termen limită data de 1 martie pentru a-și definitiva actele de pensionare. Iar din acest moment miza cea mare nu mai este dacă pleacă sau nu Pahonțu, ci doar cine vine în locul lui! Mai ales că recenta suplimentare bugetară acordată de către ”guvernul meu” Serviciului de Protecție și Pază este făcută cu un scop precis. Și anume banii care urmează să fie primiți în plus vor fi strict folosiți în scopul demarării a noi angajări. Pentru că, pe lângă criza acută de personal – mai ales în domeniul conducătorilor auto, pentru a da doar un singur exemplu- este de așteptat ca SPP-ul să se confrunte cu o adevărată ”hemoragie” de oameni după plecarea lui Pahonțu. Mai ales din rândurile celor loiali actualului director. Astfel că sunt bani de angajări, numai că acestea vor fi efectuate direct de viitorul șef al SPP. Care, ”ghinion”, vine din zona de intelligence a Serviciului Român de Informații… Nominalizare de altfel absolut logică ținând cont de noua strategie de siguranță națională adoptată ”tacit” la Palatul Cotroceni și care prevede trecerea la un mult mai pragmatic bipolarism la nivelul întregului sistem.

Primele două propuneri!

Iar o nouă dovadă că se lucrează deja intens la planul de debarcare din fruntea Serviciului de Protecție și Pază este existența a deja două CV-uri pe masa de lucru a președintelui României. Este vorba despre un general care activează în chiar cadrul serviciului și care a rezistat cu stoicism ”contrelor” puse de Pahonțu și oamenii acestuia, dar și de un alt general, care ar putea poposi la șefia SPP-ului direct din ”pădurea” SRI. Fie și printr-o lovitură cu ”manta” unei detașări de la altă instituție. Însă ceea ce este cel mai important este că ambele propuneri de până acum sunt agreate în restul sistemului, mai ales că este vorba de oameni de intelligence, apropiați mai mult sau mai puțin oficial de Academia Națională de Informații a SRI-ului. Iar în acest mod ar fi înăbușite definitiv și planurile unora de trecere a SPP-ului la Ministerul Afacerilor Interne, serviciul urmând astfel să-și continue activitatea și de acum înainte de sine-stătător. Atâta doar că va exista o binevenită ”supraveghere” pentru a nu se mai depăși fișa postului și ”matca strict constituțională”, ca până acum…

După Pahonțu, se ”încălzește” Hăpău!

Numai că operațiunea de schimbare a liniilor  nu se va închide odată cu aruncarea ”balastului” de la șefia SPP peste bordul sistemului. Cu toate că retragerea generalului Pahonțu va fi fără îndoială o ”victorie istorică”, mulți așteptând să deschidă șampania odată cu trecerea în rezervă a acestuia. Iar cum la DGPI situația este mai mult decât sub control, mai ales după ”surprinzătoarea” numire a lui Ovidiu Șandor drept subsecretar de stat în MAI, singura ”verigă slabă” care rămâne a fi eliminată este cea de la conducerea Direcției Generale de Informații a Armatei. Și chiar dacă generalul Marian Hăpău trage probabil speranțe că se poate ascunde cât mai mult sub ”pulpanele civile” ale generalului Ciucă, nu trebuie uitat că actualul ministru al Apărării nu doar că se dovedește deja un politician uns cu toate alifiile, dar ”pe persoană fizică” are tot interesul unei bune colaborări inter-instituționale cu alte structuri loiale președintelui. Mai ales dacă vrea să meargă mai departe cu planul de a deveni premier al adevăratului ”guvernul meu”, cel care ar urma să fie instalat la Palatul Victoria înainte de alegerile locale. Că de anticipate oricum nu se mai pune problema…

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version