AcasăDezvaluiriAncheteȘoc la CCR: Magistrații, pensii de serviciu! MApN și MAI, pensii speciale!

Șoc la CCR: Magistrații, pensii de serviciu! MApN și MAI, pensii speciale!

CCR, mană cerească pentru judecători și procurori

Informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră arată că există totuși o explicație pentru ce a fost amânată din nou, pentru a treia oară deja, luarea unei decizii definitive din partea judecătorilor Curții Constituționale a României în cea mai spinoasă problemă a zilei. Este vorba de contestarea delicatei problematici legislative a impozitării cu 85 la sută a pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei. Ceea ce a produs deja frisoane în rândurile membrilor sistemului afectați direct, împreună cu familiile lor, de ”clarificarea” a ceea ce urmează să însemne pensie de serviciu și care anume vor fi considerate pensii speciale.

Polițiștii și militarii arși la pensii

Ce este drept, motivul oficial al amânării ședinței CCR de pe 4 noiembrie a fost absența judecătorului constituțional Attila Varga. Cel care ar fi intrat în carantină după ce soția sa a fost infectată cu COVID – 19. Numai că neliniștea este cu atât mai mare în sistem cu cât noul termen a fost stabilit pentru data fatidică de 8 decembrie. Adică imediat după alegerile din 6 decembrie, atunci când cărțile puterii politice care urmează să conducă România pentru următorii patru ani vor fi deja făcute. Și când va putea fi în sfârșit tăiat ”nodul gordian” al legii care a fost adoptată de către Camera Deputaților, ca și for decizional, pe 17 iunie. Și care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei cu până la 85 la sută.

Înalta Curte și-a băgat coada

Ce este drept, Avocatul Poporului a depus imediat o sesizare la Curtea Constituțională a României împotriva acestei legi care în mare parte a avut un vădit scop electoral. Totuși, Renate Weber s-a mulțumit să justifice acțiunea instituției Avocatului Poporului strict pe ideea că supraimpozitarea pensiilor speciale i-ar ”discrimina” pe actualii beneficiari ai acestora.

Iohannis mai dă o lovitură

”Este vorba de o impozitare, chiar dacă legea vorbește de o taxare. În realitate suntem deja în fața unui impozit. Ba, mai mult chiar, a unei duble impozitări! Pensiile de serviciu de peste 2.000 de lei sunt deja impozitate cu 10 la sută, iar taxarea introdusă de lege se adaugă peste acea impozitare. Pe de altă parte, am considerat că sunt încălcate două articole din Constituție, articolul 16 și articolul 56. Orice stat are dreptul să își stabilească sistemul de impozitare, dar acesta trebuie să fie nediscriminatoriu. Aici, pensionarii care primesc pensii de serviciu sunt discriminați” a susținut Avocatul Poporului în demersul juridic depus la Curtea Constituțională a României. Însă adevăratul scurtcircuit a intervenit de fapt atunci când aceeași lege a fost contestată tot la CCR , printr-o acțiune separată, și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Attila Varga s a izolat la țanc

Iar dacă tot sistemul se aștepta ca acțiunea Avocatului Poporului să fie respinsă fără prea multe ”grețuri” de către judecătorii constituționali, situația s-a schimbat radical după ce ”și-a băgat coada” și Curtea Supremă. Mai ales că, indiferent de nivelul la care ai activa în politică, mediul de afaceri sau chiar în sistem, se știe foarte bine că, dacă ai destulă minte, cu judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție chiar nu este bine să te pui! Mai ales că acolo activează și celebrele ”complete negre”, acolo unde se iau deciziile definitive, care nu mai pot fi apoi schimbate de nimeni și de nimic! Drept urmare, bulversați de acțiunea venită din partea judecătorilor de la ÎCCJ, colegii de la CCR au amânat atât ședința din 14 iulie, cât și pe cea din 30 septembrie! Iar acum și pe cea din 4 noiembrie, preferând să dea un termen abia pe 8 decembrie! Adică după ce zarurile politice vor fi fost deja aruncate! Perdeaua de fum pentru acoperirea acestei amânări fiind furnizată de către judecătorul Gheorghe Stan, cel care ar fi solicitat tot felul de informații puerile de la toate instituțiile statului care plătesc astfel de pensii… Chipurile pentru ca ”judecătorii CCR să își poată forma o imagine completă”…

Gata, oamenii lui Iohannis au bătut palma!

Numai că, după cum susțin sursele noastre, oamenii președintelui din sistem ar fi bătut deja palma, în urma unor intense negocieri subterane pe canalele neoficiale păstrate ”deschise” chiar și după prăbușirea ”binomului” cu adevărații vectori de influență ai sistemului juridic. Drept urmare, varianta de lucru agreată atât la Palatul Cotroceni, cât și la ÎCCJ și pe care cel mai probabil se va merge după 8 decembrie va fi ca judecătorii Curții Constituționale din România să împartă în două mari categorii beneficiarii din sistem ai facilităților privind pensiile acestora. Drept urmare, pensiile magistraților vor rămâne singurele pensii de serviciu!

Până și Gheorghe Stan face jocul care trebuie

În timp ce pensiile cadrelor din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne vor fi considerate pensii speciale și vor fi tratate ca atare! Adică vor fi impozitate suplimentar și plafonate! Pe această direcție urmând a merge și viitoarea decizie a CCR… În plus, pentru securizarea pensiilor procurorilor și judecătorilor, dar și pentru a se arunca o nouă ”tornadă” de praf în ochii opiniei publice, scenariul prevede și adoptarea unei noi legi a pensiilor, după alegeri. Atunci când oamenii președintelui Iohannis își vor putea asigura astfel sprijinul celor mai importanți aliați din întregul sistem : procurorii și judecătorii statului de drept!

author avatar
Catalin Tache
46.311 afisari

90 COMENTARII

  1. Conform L 80, Statutul cadrelor militare, militarul este în activitate, în rezervă sau în retragere. Deci , niciodată pensionar. Militarul primește solda, nu salariu și nici pensie. Este un abuz să asociezi soldele cu pensiile speciale ale oricărei alte categorii socio-profesionala.

  2. Asa este Gold, dar unii dintre civili care sunt cam rautaciosi,nu sunt de acord cu solda militarilor,în opinia lor vor ca aceasta sa fie diminuată. De ce??? Este un drept al lor cum este si al altora ,piloti ,magistrati diplomatiAcum in aceste momente grele cine este in prima linie,militarii,mai exact jandarmii,politistii ,posibil foarte curand si armata sa iasa in strada.In caz de inundatii,incendii ,dezapezirisau alte calamitati naturale,militarii sunt prezenti la datorie!Armata e cu noi,asa strigau oamenii.

  3. Personal cred ca e o analiza eronata a lui nea Tache, nu e prima data cand da cu oistea in gard. Practic asta ar duce la asmutirea cadrelor militare si ale MAI, cu salarii in zona aia, impotriva CCR. Hai sa fim sinceri, CCR nu se va duce vreodata pe front sa crape in vreun razboi – al nostru sau al altora – si nici nu va iesi pe strada sa prinda infractori si sa dirijeze circulatia. Sa le dai lor pensii de serviciu si militarilor si politistilor pensii speciale ar fi un afront in mod egal asupra institutiilor respective si a Constitutiei.
    Nea Tache, iti place senzationalul, da incepi sa semeni cu Trump, adica sacrifici credibilitatea in favoarea frivolului…

    • Nu se asmute nimic ca zburati instantaneu de nu mai stiti de voi. Si nu o sa se duca nimeni sa crape pe niciun front nici amcar voi decat daca sunteti complet tampiti si mai dati si spaga pentru asta.

      E logic sa transforme specialele in pensii de serviciu la magistrati si voua trantelor sa va dea speciale pentru ca specialele sunt ilegale si vor scoase imediat din lege, iar voi o sa ajungeti acolo unde meritati bai rambo de carpati adica in saracie vezi sistemul american.

      Banuiala mea, si e doar o banuiala pe care nu pot sa o confirm inca, este ca urmeaza sa fie desfiintat sistemul militar romanesc asa cum il stim si sa fie inlocuit cu armate private deci mercenari profesionisti in caz de razboi in tara nemairamanand decat o forta de reactie rapida cateva avioane cateva piran(d)e si cateva rachete ca vorba ceea SCUT.

      Deci cat mai tine ciocu mic si gajba mare daca nu vreti sa v-o luati la plimbare!

      • Serios? Habar nu ai pe ce lume trăiești. In cazul unor probleme grave pe linie de apărare sau ordine publică, rezervisti vor da la mumu clasei politice și magistraților. Sa va ferească Dumnezeu să aveți nevoie de ei! M-am exprimat prea elegant față de comentariul unui imbecil.

  4. Cei dela CCR au dreptate, pensiile militare sunt speciale,celelalte nu si trebuie tratate ca atare. Magistratii au un alt statut decit militarii.

  5. Răzorblade,bați campii ,habar n ai ce este oiste si cum e cu expresia asta.Oricarui ziarist îi place senzationalul,dar nu orice ziarist din tară e ca Take.Acest ziarist Take,respecta haina militara si are respect pentru militari cum ar trebui sa aibă toți.Ei nu au pensii speciale.Uitati va la stiri sa vedeti cine sunt cei prezenti pe stradă noaptea in această perioadă si de fiecare data cand este necesar,iar acum doar lor vor sa le impoziteze.

    • Neironic si civilizat in limbajul corporal, de ce ar trebui sa am eu civil respect pentru militari? Argumente logice in limbaj civilizat daca sunteti capabil desigur.

  6. Pe aștia, adică pe magistrați, nu interesează legea cadrelor militare sau a poliției, pe îi interesează legea propriului interes pentru că sunt galactici în serviciu, restul sunt doar speciali!!!!!!!!!!!!

    • Nu si daca dispare capuselnita asta numita armata cu exceptia unor forte rapide si specializate si a mercenarilor doritori care vor muri prin Khorasan Shiraz si Zagros odata ce bideu si cumallovah vor prelua puterea!

        • Frica-i rusinoasa dar e sanatoasa! imi pare rau sa te dezamagesc dar de disparut cel mai probabil vei disparea tu iar eu voi fi nevoit sa am grija de nevasta-ta!

      • Cine mama naibii ești măi „cap gol”? Afiseaza-ti mutra și CV-ul corect!

  7. Nu ar fi pentru prima data când magistrații își trag favoruri pentru ei ,, ca asa pot,, Asa sa face justiția în România ,, pentru ca sunt inamovibili și imparțiali, adică NUMAI PENTRU EI DREPTURI. Asa s-a procedat și când au contestat în instanta anumite sporuri PENTRU EI SE POATE pentru alții ex polițiști salarii compensatorii au stabilit ca este PREMATURITATE.
    Halal justiție în România numai dreapta nu este. Cu asemenea justiție și cu favorizații de magistrati CARE NU AU NICIO RĂSPUNDERE CI NUMAI DREPTURI AJUNGEM BINE.

  8. Pensiile militarilor sunt mici in comparatie cu ale magistratilor,nu exista grad de comparatie!

  9. Trezitiva fratilor, maine,poimane astia ne taie pesiile, ne vand cu totul, cine fac si aproba legile , hotii, puscariasi,

  10. FORMULAREA ”impozitarea tuturor pensiilor speciale mai mari de 7.000 de lei cu până la 85 la sută” este voit vehiculată pentru a lăsa impresia ca așa poate fi și că s-ar aplica la toată pensia. Sensul adevărat este acela că s-a propus de fapt, impozitarea diferenței dintre 7000 lei și pensia reală cu 85 la sută!

  11. Magistrații își aleg ultima luna pentru calcularea pensiei și își aranjează sa își bage acolo toate sporurile !asa fac nesimtitii astia!freaca menta la un dosar și câțiva ani de zile su pe urma toată viața beneficia a de pe o luna in care își umfla veniturile fără sa i controleze cineva

  12. Statul de drept TREBUIE sa aibe LEGI CLARE ,IMPOSIBIL DE A FI INTRPRETATE,greu de amendat sau schimbat de oricine si oricand.Fiecare specialitate ,meserie este importanta pentru o tara.Cu toate aceste nu toti isi aduc contributia in egala masura la buna functionare a statului!!Cum responsabilitatile sunt diferite si salariile sunt diferite si pensiile sunt diferite. Cand ajung sa incaseze pensie ,majoritatea nu mai are nici o obligatie fata de stat .Exista si o exceptie -cei care au muncit in Armata ,dupa viata activa ei raman in evidenta,deci pot fi chemati oricand la datorie ,in serviciu activ.Daca atunci cand au fost activi au suportat multe restrictii sociale si politice ,dupa trecerea IN REZERVA SAU RETRAGERE ei raman inca pot fi chemati la datorie.Din invidie multi joaca rolul falsului patriot ,a falsului discriminat si solicita ca la activitatea diferita salariile sau pensiile sa fie egale!!Nu este MORAL SI ETIC sa se pretinda sacrificii sara a se oferi recompense!!!

  13. Mai usor d le fost cadru militar nu te mai vaita,ca n ai fost pe front ca tataia la Cotul Donului.

    • Tot respectul pt veteranii de razboi care traiesc si care nu, /nu ostasii de rand sunt de vina pt cele intamplate ci conducatorii de atunci/ dar intreaba-te ce au cautat romanii la Codul Donului si la Stalingrad oare? Mai un pic si mergeau pana in Alaska daca Hitler nu era oprit , in loc sa se opreasca la Nistru . Avantul asta alaturi de hitleristi ne-a costat ulterior dominatia rusilor in Romania zeci de ani si despagubiri de razboi uriase. Asa ca mai lasa-ne!

      • Tinere poate esti inginer si la orele de istorie fumai in veceu! PINA SA VORBESTI, CITESTE, TE ROG Ca toti comentetorii n-eu trait nimic iar cei ce tac au trait ceva mai groaznic decit poti intelege, fie acte fizice, politice sau decizii personale. Nu intra cu boii in staul!

  14. Poate ca pensiile militare prin inpozitare vor fi cele reale ,aici este problema de fond .Cat de justitie ,domniile lor si-au luat aceleasi drepturi ,pe cand tu in cazul unui proces il vei pierde pentru aceleasi drepturi Vorba vine <cine inparte ,partesi face .Pa

  15. Interesele , ignoranta iresponsabilitatea au generat legi si acte aditionale fara respectarea Constitutiei .
    Contributivitatea la pensie este obligatorie pentru „vitele de povara ” ,benevola pentru catei si un fleac pentru dulai !.
    Majoritatea celor imbracati de stat si sub juramant dorm intr-un front imaginar si fac mereu trimitere la ce-a fost armata
    si nu la ce mai este !.Cat priveste politia,jandarmeria nu-s decat niste forte coercitive la discretia puterii si nicidecum in slujba legii si a cetateanului care-i plateste
    salariul de cele mai multe ori de 2-3 ori cat a unui muncitor inalt-caluficat .
    Specialii din magistratura si-au tras jar pe turta ,au marait ca orce dulau cand vro potaie se apropia de ciosvarta lor !,niciodata ei nu s-au batut pentru un OS !.
    NUMITORUL COMUN AL LEGII PENSIILOR TREBUIE SA FIE CONTRIBUTIVITATEA SI NUMARUL ANILOR DE COTIZARE.
    zeci de mii de absolventi ai invatamantului superior au fost inselati ,li s-a diminuat pensia prin adunarea anilor de studii ca si ani de munca !,acei ani in care nu au
    contribuit la pensie. Functie de anii lucrati 25-30 de ani ,anii de studiu 5-6 ani reprezinta 20-30 % ,functie de legea pensiilor mereu schimbata ca si ciorapii influientele(diminuarile ) n-au fost neglijabile !.
    Tot la speciali se numara si diplomatii ,curtea de conturi locuri in care nu s-a intamplat nimic de 30 de ani ,dar s-au strecurat in haita dulailor si asta pentru ca au migrat din
    SIE, SRI,SPP cei cu ochi albastri !.
    Sa iesi dintr-un hatis pazit din toate partile de hiene,coioti,sacali trebuie safii un lider recunoscut si nu o potaie.

    • Măi ”papa Pius” inainte de a scrie ceva dcumenteaza-te daca poti desigur.
      Nici in SUA nici in UE pensiile militarilor nu sunt legate de ” contributia” de care vorbesti fiind pensii de serviciu. Asta daca nu stiai. Sigur invidia unora cum ca sunt mai mari decat ale unor civili exista. Dar nimeni nu se intreaba ce solda sau ce leafa au avut cele doua categorii de pensionari ( civili si militari) si pensia se calculeaza in functie de leafa-solda- , vechime functii etc etc
      Nu poti sa ai aceeasi pensie fiind de ex fost brigadier la CAP cu a unui militar ( fie MApM fie MAI) pt ca exista diferenta de retributie. Ai priceput sau sa iti traduc??

      • Da si uite unde a ajuns SUA respectiv cum au sfarsit soldatii lor! Ca sa nu mai zicem ca tu nu traiesti in SUA.

        Si mister pius sa stii ca adunarea anilor de studii te ajuta sa iesi mai devreme la pensie mai ales daca te-a dus scafarlia sa contribui minimul absolut la schema asta ponzi impusa cu forta de stat si sa-ti tragi turta pe spuza barbecue-ului tau din strainezia capitalista si degenerata sub forma de bonusri neimpozabile in rumunisclavistan. sigur ar trebui sa lucrezi pentru o CORPORATION nu pentru HahahArmata :} :] 🙂 pentru asta dar hei… asta e nu pe toti ii duce bibilica iar unii se mai prind dar cu intarziere!

      • Tu poate esti unul din mostenitorii lui MOS TEACA !,eu stiu ce-am facut in 45 de ani de munca la stat si la privat ,n-am fost brigadier CAP ,am avut mai multi studenti decati militari ai avut tu in subordine !.
        Nu-mi veni cu lozinci ca numai militarie n-ati facut voi in ultimii 30 de ani !.
        Daca esti militar ai jurat sa aperi tara si legile ei !,ce fel respecti tu CONSTITUTIA TARII ?.
        Cu ce esti tu mai breaz decat orce roman fie el taran ,cioban , om trebuie sa ramai si sa ramana ceva dupa tine !.
        De ce nu ti-ai ales o meserie ?.
        Pe loc repaos !

        • vorbim impreuna si ne intelegem separat, sunt civil nu militar, am contribuit o vreme la teapa asta comunista de asigurare sociala si pe urma am mai imbatranit si m-am desteptat, am lucrat la o corporatie si eram platit la minim plus bonusuri neimpozabile platite int-un cont afara. acu m-am retras, mai fac ceva gureilla money cateodata si astept cu interes sa vad daca exista pensia aia de la stat ca sa am si eu maruntis. soldatii amerloci au sfarsit prost au murit si au cam pierdut toate razboiale sau nu au castigat nimic ei personal, iar sua pe care romanii vor sa o emuleze fara sa-i inteleaga nici esenta si nici evolutia nu este Romania.
          corect nu sunt cu nimic mai breaz decat ciobanul militaurul taranul profesorul etc. atat ca eu am ascultat cu atentie imnul national si m-am desteptat
          am o meserie respectabila , de fapt chiar mai multe dar cu diverse nivele de profesionalism deci nu sunt nevoit sa omor oameni prin alte parti ale globului doar pentru ca asa imi spun altii din alte parti
          cat despre pe loc repaos nu multumesc, prefer sa calatoresc asa cum afacut pana acum cand imbecilii astia neocomunisti mi-au stricat tabieturile
          dar in rest nimic de zis toate bune si frumoase si tot respectul ptr oamneii ca dvs respectiv tot dispretul ptr putorile astea pseudomilitare care se plang termenii si conditiile la care s-au angajat

  16. Mai usor cu militarii, ca ei nu si aleg ultima lună din carieră cu sporuri cand ies la pensie,ar vrea ei.

  17. Nea tache ramai fara pensie draguta? Lasa ca ti da Costea de la PUIU TIC TAC TIC TAC

  18. Cate controverse,cu pensiile Militarilor, PACAT ca avem juristi bine pregatiti sinu se implica,lasam Politicul de ani sa ne umileasca,,pana cand ???Noi cerem sa se respecte legile date ,nu sa le mutileze cu altele emise in interesul unor categoriif de PROFITORI..Dati drepturile militarilor ce li se cuvin .Solicit colegilor sa fim untari pana ni se vor acorda toate DREPTURILE. Trebuie sa invingem !!

  19. Superb ! Si cand te gandesti ca singurele pensii de serviciu, pe buna dreptate, erau cele militare. Care mai de care isi da cu parerea. Mai ales dintre cei care inca din ziua de vineri, ora 12, rupeau portile la iesire si veneau luni la serviciu, eventual se mai ,,lipeau” de o zi prelungire.

  20. acuma prin aceasta sintagma „de serviciu” si-au definit și deliminat pensiile magistraților și de restul „specialilor”, e penibil pensiile „de serviciu” sau de lux ale supergalacticilor!!!!!

  21. Deocamdată CCR trebuie sa se pronunțe asupra constitutionalitatii modului de impozitare a acestor pensii. Nu este treaba CCR sa stabilească care sunt pensii de serviciu si care sunt speciale.

    • Bravo! In fine ceva logic fata de toate aberatiile de la comentarii cat si din articolul lui Tache!

  22. D nu Chestor Take,mai bine intrai in magistratură ,ca si Chestor iti vor impozita pensia cu 85 %.Daca erai grefier,mai aveai o șansă sa ramai cu ea întreagă, la pensie ma refer.???

  23. Pensiile de SERVICIU, spre deosebire de pensiile militare de stat, sunt compuse din pensia contributivă stabilită potrivit sistemului public de pensii, plus o parte necontributivă plătită de la bugetul de stat (a se vedea, de exemplu, art. 85 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată).
    Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat nu conține dispoziții asemănătoare art. 85 alin. (1) din Legea nr. 303/2004.
    Pentru a beneficia de pensie militară de stat, militarii și polițiștii plătesc o contribuție individuală la bugetul de stat egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale, conform art. 31 alin. (1) din Legea nr. 223/2015.
    In consecință, pensiile militare de stat reglementate de Legea nr. 223/2015 nu au o componentă necontributivă, respectiv un supliment din partea statului, așa cum se prevede în mod expres în cazul celorlalte pensii de serviciu.
    Prin urmare, în cazul pensiilor militare de stat nu se poate elimina componenta necontributivă (suplimentul din partea statului), respectiv nu poate fi taxată suplimentar, pentru simplul motiv ca aceasta NU EXISTA.
    Pensiile militare de stat sunt la fel de contributive ca pensiile din sistemul public de pensii și se asigură de la bugetul de stat prin bugetele M.Ap.N., M.A.I. și S.R.I., conform art. 5 alin. (2) din Legea nr. 223/2015, iar cota de contribuție individuală a militarilor/polițiștilor este egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale și se plătește la bugetul de stat, conform art. 31 alin. (1) din Legea nr.223/2015.
    Prin urmare, militarii/polițiștii și asigurații din sistemul public de pensii plătesc ACEEASI cotă de contribuție individuală dar la bugete DIFERITE, bugetul de stat, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat.
    In consecință, încadrarea pensiilor militare de stat în categoria celor care nu respectă principiul contributivității se face în mod eronat și fără bază legală, lucru care nu poate fi admis în contra a ceea ce constituie un stat de drept și a principiilor care îl guvernează.

    • Hmmm… pai si atunci de ce toata discutia asta? Dar la cat de jigodii sunt militarii, indeosebi ofiterii superiori si subofiterii cred ca mintiti cu nersuinare!

    • Da domnule, ai dreptate, în sfârșit am citit un comentariu pe text de lege și nu bazaconii spuse de toți neavenitii, chiar dacă sunt pro sau în contradictoriu ?

  24. Pensiile MILITARE de stat nu pot face obiectul legii pentru completarea Legii nr.227/2015 privind Codul Fiscal prin care se introduce taxa pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, deoarece:

    a) dispozițiile acestei legi nu pot fi aplicate în cazul pensiilor militare de stat care sunt sunt INTEGRAL CONTRIBUTIVE, conform art. 31 alin. (1) din Legea nr.223/2015;
    b) dacă în cazul pensiilor de serviciu se taxează partea necontributivă din pensie adică suplimentul din partea statului, în cazul pensiilor militare de stat se taxează pensia contributivă, ceea ce nu poate fi admis;
    c) legea nu ține cont de dispozițiile art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind indexarea pensiilor cu rata medie anuală a inflației:
    c.1. indexarea pensiei militare de stat contributivă este o măsură de protecție socială a pensionarilor militari, similară cu sistemul public de pensii, prin care se acoperă rata inflației, adică se conservă puterea de cumpărare;
    c.2. practic, prin indexare, crește cuantumul nominal al pensiei dar ca putere de cumpărare rămâne vechiul cuantum;
    c.3. în această situație nu se poate taxa suplimentar o sumă de bani rezultată din indexare deoarece ar însemna anularea unei măsuri de protecție socială.

    Prin urmare, o pensie inițială stabilită conform deciziei de pensie pentru care venitul lunar taxabil este sub 7.000 lei nu poate fi taxată în cazul în care venitul lunar taxabil crește peste 7.001 lei ca urmare a indexărilor anuale aplicate ulterior conform legii.
    Similar, nu poate fi taxată suplimentar o pensie inițială stabilită conform deciziei de pensie pentru care venitul lunar taxabil este peste 7.001 lei și care este indexată ulterior conform legii.

    Având în vedere cele prezentate mai sus, taxarea suplimentară a pensiilor militare de stat integral contributive înseamnă aplicarea aceluiași regim fiscal cu cel al pensiilor de serviciu care au o componentă necontributivă plătită de la bugetul de stat, ceea ce nu poate fi admis.
    In consecință, dispozițiile legii pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal prin care se introduce taxa pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă nu se pot aplica în mod discreționar și neconstituțional pensiilor militare de stat.

  25. Militarii sunt singura categorie socio-profesională care au obligații militare( de serviciu) după perioada activă ( pensionarii militari) în caz de declarare a stării de asediu/mobilizare/război. Nici magistrații, nici ceilalți beneficiari de pensii de oricare natură, nu au astfel de obligații de îndeplinit, chiar cu prețul vieții. Doar pentru acest aspect militarii activi/în rezervă/in retragere trebuie să fie tratați cu respect și să le fie recunoscute sacrificiile.

  26. Actuala legislație trebuie modificată urgent, pentru toți cavalerii dreptății și echității. La declararea stării de asediu/mobilizare/război îndeplinirea serviciului militar este obligatorie doar pentru:
    -militarii activi.
    -pensionarii militari bărbati și femei, fiind rezerviști operaționali.
    -barbații cu vârste cuprinse între 20 si 35 de ani și rezerviștii voluntari.
    Așadar, în prezent, există PRIVILEGII SPECIALE pentru bărbații civili peste 35 de ani, pentru femeile civile de toate vârstele, de a nu avea obligatii militare pentru apărarea propriei țări!
    Prin urmare, trebuie modificat Art.3 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, să aibă următorul conținut:,, La declararea stării de mobilizare/asediu/război, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbații și femeile cu vârste cuprinse între 20 și 63 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar. ”

  27. Rezervistii nu mai vor să moară pentru o țară care îi umilește, care își bate joc de ei, în frunte cu trompetele politice și deontologii unor televiziuni patronate de străini. În schimb se asteaptă, cu toate mârlaniile facute impotriva lor, să își dea viața ca să le apere averile ! Cert este că rezerviștii militari nu au fost și nu sunt aparati împotriva manipulărilor, iar în caz dedeclarare a stării de asediu/mobilizare/ razboi nu mai vor să moară pentru o țară care îi înjosește și îi discriminează!Bate vânt de revoltă!

    • ei hai nu te mai plange atata, am vazut ce panarame ati fost la revolutie , in tranzitie si chiar si acum, pe voi nu v-a interesat niciodata „sa muriti pentru tara” si sunt ok cu asta, ce tampit ar vrea sa crape pentru tara asta? Da’ sa vii sa ma prostesti in fata ca tu vrei sa mori pentru tara si sa mai ai tupeul si nesimtirea sa pretinzi ca eu sa cred asa ceva apai cu asta chiar am o problema si inca una foarte grava pe care o sa incerc sa o rezolv prin toate mijloacele necesare inclusiv cu suprimarea ta fizica daca trebuie!

      • Fără cuvinte, ești un mare nenorocit, să-ți fie rușine, ostașii români au murit degeaba că tu tot prost ai rămas

      • Da domnule, ai dreptate, în sfârșit am citit un comentariu pe text de lege și nu bazaconii spuse de toți neavenitii, chiar dacă sunt pro sau în contradictoriu ?

  28. Voi ăștia, mari cavaleri ai dreptății și echității, de ce nu aveți obligații militare la declararea stării de asediu/mobilizare/război? În prezent obligații militare au doar:
    -militarii activi.
    -pensionarii militari bărbati și femei, fiind rezerviști operaționali.
    -barbații cu vârste cuprinse între 20 si 35 de ani și rezerviștii voluntari .
    Așadar, o pensionară provenind din rândul cadrelor militare este aptă de luptă la 62 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani, sănătoși tun, mari cavaleri ai dreptății, nu au obligatii militare pentru apărarea propriei țări! Trist, ipocrit și cinic! Să beneficiezi de PRIVILEGIUL SPECIAL, nesimțit, de a nu pleca pe front la moarte, la război, dar să îți stea în gât pensionarii militari care au această obligație militară, riscând cu viața! Viața nu are echivalent pecuniar. Acceptați să vă dați viața sub jurământ, cereți să aveți obligații speciale și restrângerea drepturilor și libertăților fundamentale zeci de ani pentru a avea o pensie militară. Nu cumva să ceară militarii drepturi egale cu ale voastre!
    Sclavia și munca forțată au fost abolite în societatea democratică! Hienelor hămesite! Nu mai aveți bani de sifonat!??

    • Nesimtit esti tu bai trolule cred ca esti ala constantin moldovean mancurt sugiuk tiraspol. De ce am EU privilegiul asta? In primul rand nu e privilegiu ci doar FIRESC in al doilea rand si tu poti beneficia daca nu ai fi militar.
      Ceea ce nu inteleg vitele bolsevice ca tine e ca militaria e pe baza de alegere ca asa e normal. Astea-s conditiile Vrei? Bine Nu vrei? Iarasi bine. Prosti pe lume se gasesc destui sau cum ar zice partenerul strategic „there’s a sucker born every minute”.
      PS
      in caz de razboi chiar te rog sa-mi dai arma pe mana – PE TINE TE IMPUSC PRIMUL!

  29. http://presamil.ro/tot-ce-trebuie-sa-stiti-despre-pensiile-militare/?fbclid=IwAR13bqp08nQvRsSxjlUqdVYUKVzHxdGF-a_Z-IDqolKYrrSRSjw-ZtXP7A8

    ESTE DE MENȚIONAT FAPTUL CĂ PENSIONARII MILITARI REZERVIȘTI SUNT SINGURII PENSIONARI CARE AU OBLIGAȚII DE SERVICIU, OBLIGAȚII MILITARE, DUPĂ PERIOADA ACTIVĂ( TRECEREA ÎN REZERVA ARMATEI) ÎN SITUAȚIA DECLARĂRII STĂRII DE ASEDIU/MOBILIZARE/ RĂZBOI, DE UNDE ȘI DENUMIREA DE PENSIE DE SERVICIU!!! CEILALȚI CETĂȚENI, FEMEILE DE TOATE VÂRSTELE ȘI BĂRBAȚII PESTE 35 DE ANI, care nu au îndeplinit serviciul militar, NU AU OBLIGAȚII MILITARE LA DECLARAREA STĂRII DE MOBILIZARE SAU DE RĂZBOI! Așadar, o pensionară provenind din rândul cadrelor militare este aptă de luptă la 62 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani ,sănătoși tun, mari cavaleri ai dreptății, de ce nu au obligația să îndeplinească serviciul militar obligatoriu la declararea stării de asediu/mobilizare/război? TRIST ȘI CINIC!!!

  30. Incet, incet toata haina militara din Romania este adusa, cu migala, la PUNCTUL REVOLUTIONAR CRITIC !
    Dupa 8 decembrie urmeaza 21 decembrie si, mai ales, 25 DECEMBRIE !!!
    Ne vom distra !
    NU SI KLAUS CARE VA VEDEA CURUL TUTUROR MILITARILOR SI POLITISTILOR DIN ROMANIA !!!

  31. Vreți în Alianța Atlanticului de Nord ?Toate obligatiile de natură salarială și de pensii asumate prin acordul de aderare la NATO trebuie respectate!
    PENSIONAREA CADRELOR MILITARE
    Turcia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 41-48; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 41-52; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului salariu;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80-85% din cuantumul ultimului
    Italia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 25-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 45-55; ani de serviciu: 20-30; pensia: 80% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensia: 80% din ultimul salariu brut.
    Ungaria
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 45; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 50; pensia: 60% din ultimul salariu brut;
    – Generali: vârsta: 55; pensia: 60% din ultimul salariu brut.
    Belgia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 51-52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 80% din ultimul salariu.
    – Generali: vârsta: 58-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 80% din ultimul salariu.
    Franţa
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52 ani; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    – Generali: vârsta: 57-61; ani de serviciu: 25-35; pensie: 75% din salariul de referinţă (bază ultimele 6 salarii);
    Germania
    – Ofiţeri inferiori: vârsta: 52; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 54-56; ani de serviciu: 20-30; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    – Generali: vârsta: 60-65; ani de serviciu: 35-45; pensie: 75% din valoarea ultimei solde brute, indiferent de grad sau funcţie;
    Marea Britanie
    – Personalul militar beneficiază de o legislaţie proprie privind pensiile diferită de cea care reglementează pensiile personalului civil;
    – Militarii beneficiază de pensii militare de stat;
    – Pentru a beneficia de pensie integrală, perioada de serviciu militar trebuie să fie de minim 30 de ani;
    – Pensia se calculează pe baza celui mai mare salariu anual pe care militarul l-a primit în ultimii 3 ani de serviciu.
    Olanda
    – Valoarea pensiei reprezintă ultimul salariu brut x 1,75% x numărul de ani de serviciu.
    Polonia
    – Ofiţeri inferiori: vârsta:50; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Ofiţeri superiori: vârsta: 55; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    – Generali: vârsta: 60; ani de serviciu: 15; pensia: 75% din salariul din ultima lună (salariul net inclusiv sporurile);
    S.U.A.
    – legislaţia privind pensiile militare este diferită de cea care reglementează pensiile civile;
    – pensia se calculează în funcţie de anii şi lunile în serviciul militar, data trecerii în rezervă, categoria de forţe, modul de executare al serviciului militar şi baza de calcul, stabilită ca medie a salariilor cele mai mari în ordine descrescătoare primite în 36 de luni, oricare ar fi acestea, în decursul serviciului militar;
    Pensia militara medie in unele state membre NATO:
    Pensionarii militari români au o pensie medie de 600 de euro, cea mai mică dintre pensiile de serviciu din România. În comparație cu pensiile militare ale militarilor altor țări membre, este de remarcat faptul că în Ungaria, Cehia şi Polonia, pensia militară medie este dublă – 1200 de euro. Pentru toate celelalte ţări membre NATO, pensia medie este 3.200 de euro, iar în SUA de 5.632 USD/lună
    Aceasta este recunoștința socială pe care statul român o acordă apărătorilor ei. Un stat slăbit, o țară distrusă de cei care fac politică de 30 de ani. Militarii nu au făcut politică , ei sunt doar sclavi în uniformă, datori să moară pentru binele celorlalți, iar din păcate, unii, îi și umilesc prin campanii mediatice comandate!

  32. Veniturile BUGETULUI ASIGURARILOR SOCIALE DE STAT provin, printre altele, din contribuțiile de asigurări sociale ale asiguraților și din sume alocate de la bugetul de stat, conform art. 21 lit. b) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
    Prin urmare, s-ar putea susține că nu ar trebui să se aloce sume de bani de la bugetul de stat pentru completarea fondurilor necesare plății pensiilor din sistemul public pentru că beneficiarii nu au contribuit la bugetul de stat, așa cum contribuie cadrele militare și polițiștii, conform art. 31 alin. (1) din Legea nr. 223/2015.
    Totodată, s-ar putea afirma că pensiile din sistemul unitar de pensii publice nu sunt integral contributive și că pensiile militare de stat sunt singurele care respectă integral principiul contributivității.

  33. Si ce,magistrații au facut sau fac politică? Vezi ti de drum domnule,cam esti pe dinafară!

    • Da, dac politica! Cum este când vezi ca este cu sacul cu buletine de vot in spate și spui ca ceea ce vezi nu este adevărat ! Era Moș Crăciun !

  34. Din anul 1959 cadrele militare beneficiază de pensie militara de serviciu. În aceea perioada nici o alta categorie profesionala nu știa de lucrul acesta. Din păcate militarii sunt sabotat din guvern de acest ministru Ciuca care tace chitic.Sa ii fie rușine!

  35. Aha … pensiile mai mari de 7k lei sunt pensii speciale si trebuie impozitate … corect ? Da intreb si eu pentru un prieten. Salariile de la stat mai mari de 7k lei nu ar trebui impozitate similar ? Sa se stie !

    • Corect,bine punctat,si veniturile civililor mai mari de 7 mii ron,sigur nu le-ar placea treaba asta, imediat ar iesii în fata Guvernului,pe cand militarii si polițiștii ar sta față n față cu ei,ca na,tre sa apere statul de drept.

  36. ‘Tu-ti gatul ma-tii Basescule ,ca de cand ai invrajbit militarii cu civilii in 2010 e subiectul asta ,nu mai e liniste in tara!Luati-ai lumanari nenorocitule de banii de care nu mai incapi!

  37. Smecherii si postii fac o ” mare confuzie”. Nu se vorbeste de pensiile securistilor mai vechi sau noi,nici de ale militienilor care ies la pensie la 42 de ani( de parca ar fi avut program de alaptare). Se baga in fata termenul de „militar „. De parca securistii si militienii ar fi militari. Dar asa da mai bine la public,iuteala de mana si nebagarea de seama. N-am auzit ca vreun militar sa-si umfle ultimele venituri cum fac securistii,mlitienii si jandarmii.Asa ca lasati militarii in pace. Iar securistul fost comandant de pentenciar care are o pensie de 78.000 de lei,dupa care Lege,ce formula de calcul ? a verificat cineva ? Spunea un invatator ca un elev de-al lui greu de cap si puturos,ajuns militian de tip nou,a iesit la pensie inaintea lui,cu o pensie de 3 ori mai mare.” Dupa merit.” Nu cred ca se va schimba ceva in acest haos bine organizat al pensiilor „mai egale” decat ale ” civililor „. Se va aplica in continuare Legea lui Ilic. Asa e bai Rares Bogdan ?

  38. Am citit și mă surprinde cate ipocrizie exista din partea unora care nu au fost militari/ polițist. Chiar și din partea unor asemenea categorii. Nu cunosc legislația. Militarii,/polițistii au pensii militare de stat, acordate de legislativul acestei țări. Nu cunosc statutul cadrelor militare/ polițiști în activitate. Mai mult că sigur și timp de bârfit și simt nevoia sa de bage in seama sub anonimat. As fi curios sa știu ce pregătire profesională au, in ce domeniu lucrează, ce rezultate profesionale au, eventual ce studii au
    Daca aceste studii ii ajuta in domeniul profesional. De ce nu candidează pentru un loc în parlament da facă legi pentru români. Legi corecte care sa nu lase loc de polemica intre diferitele categorii sociale. Din păcate unii sunt omniprezenti că în piața Universității și se pricep la toate. Daca unii dintre aleșii noștri în frunte cu Iohannis au dosare penale pe rol este „normal ” că judecătorii și procurorii sa fie cu pensii normale de 35000- 77000 lei/ luna iar militarii și polițiștii cu pensii „speciale”. Da sunt ofițer superior de poliție pensionat cu 21 ani de școală și 25 ani vechime. Întrebați guvernanții de ce mau scos la pensie la 50 ani. Nu au avut nevoie de specialisti că sa poată fura. Daca suntem dezbinați cat de curând o să fie vai fi amar stat de noi toți militari , polițisti, civili
    O sa fim străini în tara noastră. Avem președinte sas și prim-ministru ungur. Păcat de cei care au murit la 1918. Nu mai vorbesc de bogățiile naturale ale țării. Nu vorbește nimeni de sumele lunare și de 200 000 lei/luna din consiliile de administrație pe care le încasează unii parlamentarii că fostul ziarist vocal florin Roman de la PNL. Nu sunt membru în nici un partid. După ,8 decembrie 2020 judecătorii și procurorii vor rămâne cu pensiile pe care le au pt a le asigura un trai decent iar ceilalți vor avea pensii speciale care trebuie măcelărite
    Avem exemplu din guvernarea Boc și președinte Băsescu. Stați liniștiți că are cine sa ne f…a pe toți. O noapte liniștită tuturor inclusiv celor pe care ii doare capul de alții.

  39. Atâta timp cât nu suntem uniți, vom fi călcat în picioare!
    Indiferent de comentarii ei vor face in continuare tot ce vor pentru ca nu suntem uniți!
    Ne-am invatat sa fim umiliți, jigniti, călcat în picioare, nu mai avem respect, onoare, decență, etc. Păcat si de noi si de tara noastra!

  40. Hai ca le-a reusit!! A reusit clasa politica sa va abata atentia de la ei si sa va certati si sa va jigniti unii pe altii. Atata timp cat noi ne certam, ei isi fac treburile lor. Si unii si altii au dreptul sa traiasca decent si imi doresc ca atat civilii cat si miltarii sa fie uniti. Pana la urma toti avem in familie si militari si civili. Noi ne certam si ei traiesc bine mersi. Asa a fost romanul tot timpul, dezbinat si condus ca vitele la taiere.

  41. Nu există nici o lege prin care s-au stabilit ”pensii speciale” în România. Sunt doar legi prin care s-au stabilit statute ale diferitelor categorii, statut cu drepturi și obligații pe timpul cât acești oameni au serviciu dar și după ieșirea la pensie.
    Majoritatea legilor prin care s-au stabilit pensiile de serviciu prevăd ca la îndeplinirea condițiilor de pensionare (vârstă, vechime…) să se calculeze o pensie ce să reprezinte 60-80% din venitul salarial avut de fiecare în ultima perioadă de activitate. Așa, de exemplu, dacă a realizat 5000 lei/lună (ca medie în ultimele 12 luni) va primi o pensie de 3000-4000 lei. De fapt cam așa sunt peste 80% din cele 170-180 mii de pensii puse în discuție în această lege. Puțini sunt cei cu pensii de peste 10.000 lei/lună.
    Eu mă întreb de ce oare nu vrem să trăim mai bine!? De ce nu cer, de ce nu vor toți cei care au ori au avut un serviciu, de ce nu vor să aibă pensii de serviciu care le-ar asigura multora o pensie dublă față de acum!!?
    De ce? Pentru că mulți vor ”să moară capra vecinului”!
    În toamna anului 2019 guvernul francez a vrut să desființeze cele 44 categorii de pensii de serviciu. (În România sunt doar 11). Atunci au ieșit sute de mii de oameni în stradă cu sau fără pensii de serviciu. Cei care aveau deja, voiau să și le mențină. Cei care nu aveau încă, solicitau să li se stabilească și lor pensii de serviciu. Francezii chiar merită să trăiască mai bine pentru că asta vor, pentru asta muncesc și luptă.
    Noi, nu și nu! Vrem să trăim rău!

  42. Fără cuvinte, ești un mare nenorocit, să-ți fie rușine, ostașii români au murit degeaba că tu tot prost ai rămas

  43. Ca la usa cortului .E atat de de simplu pentru a impaca varza si capra ;militar -civil,Toate pensiile impozitate la fel, indiferent de cum sant ele denumite.A doua faza impacarea militarilor ale caror pensii sant varza.Pensia militara trebuie sa reflecte intreaga activitate a militarului incepand cu,si de la cel mai mic grad pana la cel mai mare.Si acest lucru se poate face prin acordarea unui coeficient valoric fiecarui grad/an purtat.Acest procedeu va duce la egalitatea tuturor militarilor .Toti vor avea aceiasi ,,pensie pentru grad”,ca titlu profesional,s idoar in functie de cati ani a purtat fiecare grad.Al doilea cuantum care si face diferenta intre,,frunzele verzei”sant functiile avute dealungul carierei .Acordarea unui coeficient/an fiecarei functii de la ce-a mai mica la cea mai mare.Deci sa zicem;A_este ,,pensia de grad” aproximativ egala pentru toti si B-,,pensia de functie” C-suma unor coeficienti pentru risc etc Valoarea coeficientilor ,de grad ,de functie si risc trebuie negociati.In concluzie pensia militara trebuie sa arate cam asa,PM=A+B+C.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger