Situație fără precedent la nivelul Serviciului de Proteție și Pază, acolo unde artizanii din umbră ai parafării unui nou contract ”strategic” riscă acum să rămână cu buzele umflate. De fapt fără cele câteva zeci de mii de euro, cât reprezenta ”comisionul” solicitat de unul dintre numele grele ale serviciului. Serviciu care, ținând cont de ”infuzia de capital” primită cu ocazia pandemiei și-a putut astfel onora cu celeritate obligațiile financiare față de contractant.

Numai că, ghinion, ”deal”-ul inițial pare să nu mai fie respectat apoi de către cealaltă parte. Cea care, ce-i drept, și-a făcut treaba și acum pur și simplu nu mai răspunde apelurilor de a da la rândul său ”paraîndărătul” solicitat, oricât de disperate ar fi acestea. Și cum ”frăția contractelor” din SPP se află în imposibilitatea clară de a sesiza organele abilitate cu privire la această ”înșelăciune pe persoană fizică”, oamenii generalului Lucian Pahonțu tocmai ce sunt pe cale să își ia o ”țeapă” importantă pentru propriile conturi. Și care poate deschide totodată o adevărată ”Cutie a Pandorei”, până acum nimeni din mediul de afaceri ”agreat” la nivelul sistemului neîndrăznind să nu își onoreze ”anexele” contractuale secrete și să nu facă plata ”paraîndărătului”! Dar, uite că se poate! Dovadă că nici măcar cei mai vechi combinatori ai sistemului nu mai sunt ce au fost odată. Și mai ales că influența lor subterană scade încet, dar constant…
400.000 lei de la Guvern
În timp ce nenumărate alte structuri ale statului, inclusiv importante servicii secrete s-au dat peste cap pentru a ”întoarce” populației parte din propriile facilități medicale în perioada pandemiei, și la nivelul Serviciului de Protecție și Pază s-a format o adevărată ”celulă de criză”. Și care s-a mobilizat de îndată pentru atragerea de la buget sau din fonduri europene, spre vădita nemulțumire a tuturor celorlalte structuri din sistem. Care nu doar că au încercat să facă față pe cont propriu, dar au și ”externalizat” bună parte din servicii. În schimb, Serviciul de Protecție și Pază a solicitat și a primit de la Guvern materiale în valoare de 400.000 de lei pentru a își construi, de urgență, un spital modular pentru tratarea cazurilor de Covid -19. Și asta în condițiile în care la acea dată existau deja două spitale militare modulare Covid.

Astfel că solicitarea SPP a devenit una cu atât mai surprinzătoare, cu cât ea a fost rezolvată cu celeritate, spre deosebire de cererile similare ale altor unități medicale ”civile” și care cu adevărat se confruntau cu o adevărată criză logistică. Numai că Guvernul a aprobat de urgență transferul de la Adminsitrația Națională a Rezervelor de Stat a unor materiale necesare construcției unui spital. Totul după ce ” Serviciul de Protecție și Pază solicitase, în repetate rânduri, aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantități de produse, necesare în vederea asigurării nevoilor și misiunilor operative de urgență maximă specifică, precum și pentru implementarea unor măsuri de prevenire și limitarea contaminării, respectiv a răspândirii coronavirusului SARS – CoV -2”.

Astfel că Guvernul s-a conformat pe loc, cu următoarea motivare oficială : ” Prezentul proiect de Hotărâre a Guvernului are în vedere aprobarea scoaterii din rezervele de stat a următoarelor produse : paturi, pături, saltele pat, cearșafuri pat, fețe pernă, construcții ușoare din elemente modulate. Preluarea construcțiilor ușoare din elemente modulate se face pe bază de proces verbal de predare – primire, cu constatarea stării constructiv – funcționale; acestea vor rămâne în administrarea Serviciului de Protceție și Pază, care va asigura gestionarea și conservarea acestora. Precizăm faptul că transportul produselor se va realiza cu mijloace de transport ale Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
Cheltuielile pentru realizarea operațiunilor de transport ale acestora se vor asigura din veniturile proprii ale Activității pentru intervenții operative și reîntregirea stocurilor diminuate, înființată pe lângă Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale. Fondurile necesare reîntregirii stocurilor rezervă de stat diminuate cu cantitățile scoase din rezervele de stat vor fi finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Afacerilor Interne- Administrația Națională a Rezervelor de Stat și probleme Speciale”. Și uite cum SPP a început să își facă spital modular pe banii MAI, cu toate că bugetul ministerului era deja ”vlăguit” de câte ”finanțări” ale altor structuri i s-au pus în cârcă în ultimele luni de zile…
2,33 milioane euro pentru Centrul Medical
Culmea este însă că Serviciul de Protecție și Pază nu s-a oprit aici, SPP fiind din nou singura structură din cadrul sistemului care s-a alăturat altor 15 spitale și unități administrative pentru a solicita alte finanțări în vederea luptei împotriva COVID -19. Astfel, Ministerul Fondurilor Europene a primit 16 cereri de finanțare, în valoare de 71,6 milioane euro, care au fost depuse în cadrul apelului de proiecte din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM)- consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID – 19. Principalii solicitanți fiind Spitalul Clinic de Urgență ”Bagdasar – Arseni”, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, Spitalul Clinic de boli infecțioase și pneumoftiziologie ”Victor Babeș” din Craiova, Spitalul Clinic Municipal din Craiova și… Serviciul de Protecție și Pază! Acesta depunând cerere de finanțare pentru consolidarea capacității centrului medical din cadrul Serviciului de Protecție și Pază pentru gestionarea crizei sanitare COVID – 19, în valoare de 2,33 milioane euro.
Au dat contractul, au plătit banii, dar nu mai primesc ”comisionul”!
Pe scurt, acesta este momentan traseul financiar al contractului pentru ”consolidarea centrului medical”. Cel relocat în corpul de clădire care a aparținut Regimentului de Gardă al Ministerului Național al Apărării, intrat însă în posesia SPP. Circuit care însă pare să fi fost ”scurtcircuitat” în cel mai sensibil moment al său, cel al remiterii ”paraîndărătului”. Iar acest scenariu de lucru care face deja deliciul celorlalte structuri din sistem, dar și a mediului de afaceri deopotrivă… Acolo unde mai ales constructorii se simt într-un fel pe deplin răzbunați după ce ”cota paraîndărătului” începuse să crească din nou în ultima vreme la praguri deja amețitoare…