Deja ultimele reglementări legislative operate de către guvernarea pesedistă puneau primele ”piedici” cumulării pensiilor cu salariile sau alte surse de venit de la stat! Cu toate acestea, miile sau poate chiar zecile de mii de rezerviști care au profitat mai ales de ”marea pensionare” cu care Gabriel Oprea spera pe atunci să capete câteva procente electorale în plus nu au avut de suferit. Și de fapt nici nu s-au îngrijorat prea tare, știind foarte bine că liderii pesediști doar ”latră” ca de obicei, fără a avea însă în cele din urmă și curajul de a-și transpune în practică amenințările belicoase. ”Prognoză” care s-a adeverit pe deplin de altfel până la căderea definitivă a Guvernului Dăncilă…
Iată însă că informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră arată că în cadrul noului Cabinet Orban se pregătește o mutare care cu siguranță va ”zgudui” din temelii sistemul! Este vorba despre un proiect legislativ prin care nu doar că se va limita, dar pur și simplu se va interzice strict cumularea pensiei cu salariul ori altă sursă de venit de la stat! Prevedere care ar urma să se aplice tuturor rezerviștilor din sistem, indiferent dacă au ieșit la pensie de la Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, serviciile secrete sau alte structuri din cadrul sistemului de siguranță națională! O măsură care fără îndoială că va afecta un important și influent segment din societate, împărțind totodată sistemul în două tabere distincte. Pentru că, pe de o parte, de mult timp a fost cerută o astfel de ”despărțire a apelor” prin care cei odată trecuți în rezervă să nu mai poată reveni la ”butoanele operative” ale structurilor în care au activat sau la alte instituții de stat.
Urmând a-și mai desfășura activitatea, dacă doresc, doar în mediul privat. Și cu toate că mulți lideri politici s-au bătut cu pumnii în piept că vor limita ”cumulul” financiar al rezerviștilor, aceștia continuă practic să aibă și acum ”exclusivitatea” funcțiilor de consilieri, mai ales la anumite ministere. În schimb este de așteptat ca și reacția părții adverse să nu fie deloc una de neglijat. Mai ales că sunt mulți demnitari și politicieni care recunosc că la ce criză de personal – mai ales de ofițeri cu experiență în funcții de conducere- se confruntă cam toate instituțiile de forță, singura soluție rămâne să se apeleze tot la rezervști.
O astfel de situație reprezentativă fiind cea de la Ministerul Afacerilor Interne. Acolo unde, ca să dăm un singur exemplu, rămâne de văzut dacă marele favorit pentru a prelua chiar postul de secretar de stat pentru Ordine Publică, chestorul Ioan Nicolae Căbulea va mai reveni sau nu în aceste condiții la vârful Internelor… Mai ales dacă nu i se va garanta, la fel ca și altor rezerviști cărora liberalii le-au solicitat deja ”expertiza” suficient ”spațiu de manevră” în încercarea de a se mai salva ce mai este de salvat din acest minister politizat intensiv în ultimii ani, indiferent de cine s-a aflat la guvernare…
Se intră ”la stabor”!
După cum susțin sursele noastre, decizia politică ar fi fost deja luată în acest sens, strategii mișcării care se speră că va aduce ”plus valoare” de imagine Partidului Național Liberal în fața opiniei publice și a electoratului încercând doar ca intrarea în vigoare a viitoarelor prevederi să se încadreze în tiparul unei operațiuni de tip ”blitzkrieg”. Lucru de altfel de înțeles, ținând cont că această ”aroganță” va fi ”înghițită” prea lesne de către adepții variantei de lucru privind implicarea cât mai largă a rezerviștilor din sistem în ”efortul de reconstrucție” la care s-au înhămat liberalii. Și cum ambele tabere au un cuvânt greu de spus în cadrul Partidului Național Liberal, probabil acestea se vor ”anihila” una pe alta, urmând ca, în cele din urmă, să se ajungă tot ”la staborul” Palatului Cotroceni. Astfel că mingea va fi ridicată tot la fileul ”oamenilor președintelui”, cei care de altfel au și demarat deja crearea unui sistem bipolar…