Cauta

Sef strain peste Kovesi!

Cu ceva vreme in urma, „National” dezvaluia ca deja intre tarile membre ale Uniunii Europene a pornit deja o lupta pe viata si pe moarte, fie ea si una subterana, pentru ocuparea atat a functiei de procuror european, cat si pentru celelalte posturi mult ravnite din structura care se va infiinta. Si, iata ca deja sorocul s-a apropiat, la Parlamentul European purtandu-se in aceste zile ultimele discutii cu privire la atributiile pe care le vor avea viitorii procurori europeni.

Iar proiectul care este deja ca si trecut prin Directoratul General de Justitie(DG Just) este absolut socant, mai ales prin puterile pe care le vor avea procurorii. Fie si pentru simplul fapt ca acestia vor putea efectua interceptari in toate tarile membre ale Uniunii Europene, fiind total independenti fata de autoritatile nationale! Si actionand strict in baza mandatului emis de catre procurorul european. Asa ca procurorul strain care va fi desemnat sa conduca sucursala din Romania nu doar ca, astfel, va deveni adevaratul „stapan al interceptarilor” si va putea actiona peste capul unor nume grele ale sistemului ca sefii DNA, DIICOT, Parchetului General sau a structurilor de informatii, dar va putea inclusiv sa ordone si sa efectueze perchezitii pe teritoriul Romaniei.

El e noul „jupan”

De atata amar de vreme s-a nascut o adevarata legenda despre faptul ca influenta si puterea unor oameni din sistem precum Laura Codruta Kovesi sau Florian Coldea s-ar datora exclusiv accesului acestora la „stenogramele” interceptarilor. Iata insa ca actualele controverse daca este sau nu cu adevarat asa aproape ca nici macar nu isi mai au rostul, din moment ce, cat de curand, sistemul din Romania va primi un nou „jupan”. Unul venit de afara. Si a carui putere va fi atat de mare, incat atributiile actuale ale procurorilor romani sau ale ofiterilor de informatii par ridicole. Mai ales ca viitorul procuror trimis de la Bruxelles si care va actiona in Romania va avea libertate totala in anchetele pe care le va efectua, dar acesta nu va da socoteala nimanui, avand nevoie de un simplu mandat din partea unui singur om, pentru a putea apoi actiona cand si cum vrea.

Independenta totala

Iar acordarea unor asemenea atributii pentru viitorii procurori europeni este de acum oficiala, fiind confirmata de membri ai DG Just din cadrul Parlamentului European. Astfel s-a aflat, cu stupoare, ca in formula finala a proiectului ce urmeaza sa fie adoptat la Bruxelles se prevede nu doar ca viitorul procuror european va putea sa ii dea in judecata pe cei care savarsesc fraude fiscale pe teritoriul UE, dar oamenii acestuia ar fi primit si nenumarate alte „parghii” prin care sa poate actiona total independent, indiferent pe teritoriul carui stat membru al UE efectueaza o ancheta. Mai ales ca, pe langa structura centrala de la Bruxelles a institutiei procurorului sef european, s-a decis infiintarea de sucursale in toate tarile Uniunii Europene. Iar aceste structuri teritoriale vor fi conduse de „procurori care vor fi independenti de autoritatile nationale si vor functiona in baza mandatului oferit de acest procuror european”. Mai mult, procurorii „vor putea emite mandate de arestare europene, vor putea face perchezitii sau vor putea cere interceptarea convorbirilor telefonice”. Si, pentru ca tacamul sa fie complet, dupa cum sustin cei implicati in dezvoltarea acestui proiect, viitorii procurori europeni vor avea acces inclusiv la documentele firmelor si ale bancilor!

Dupa ce lege?

Iar toate aceste atributii nu au cum sa nu starneasca rumoare, ramanand demn de vazut ce se va intampla daca, de exemplu, se suprapune ancheta derulata de un procuror european cu cea a unor magistrati romani. Lucru destul de posibil, din moment ce ce viitorul „jupan” desemnat pentru Romania nu va fi obligat sa dea socoteala niciunei autoritati romanesti. Si, la cata tevatura se face pe tema coruptiei care macina inclusiv structurile din sistemul romanesc, este de asteptat ca procurorii europeni sa nu le dea, din start, prea multe amanunte omologilor romani. Asa ca, mai mult ca sigur, anchetele procurorilor europeni vor avea intietate! In plus, ramane de vazut si, daca un suspect ajunge in pozitia de acuzat oficial, dupa ce legislatie va fi judecat, sa spunem, membrii unei grupari transfrontaliere.

Dupa modelul Nelu Iordache

Insa, cel mai probabil, se va actiona dupa modelul folosit in cazul „executiei” lui Nelu Iordache. Care, sa nu uitam, nu era un simplu miliardar, fostul „rege al asfaltului” fiind puternic conectat la structuri informative romanesti, care il sprijineau fatis pentru preluarea unor contracte, inclusiv prin organizarea unor deplasari externe. Numai ca, ajuns la apogeul puterii sale financiare si a influentei asupra clasei politice si a unui serviciu secret care ii asigura „sprijinul logistic”, Nelu Iordache a calcat pe bec fata de mai-marii de la Bruxelles. Si, desi sustinatorii sai din sistemul romanesc au incercat sa-l acopere si astfel, totodata, sa-si protejeze propriile interese financiare. Numai ca emisarii Bruxelles-ului au pus pe masa procurorilor romani dosarul cu probele stranse in secret, asa ca Iordache a fost sacrificat. Schema care se va repeta tot mai mult de acum inainte, mai ales dupa intrarea „in paine” a procurorilor europeni.

Ultimele stiri

  • A 12-a arestare în cazul atentatului de la Moscova
  • Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic, vândut cu peste 1 milion de euro
  • Eșec de proporții: consolidarea clădirilor, pusă pe pauză de Nicușor Dan
  • Doi angajaţi ai unei bănci din România, acuzaţi că i-au sustras unui client de 64 ani suma de 140.000 de euro. Cum au acţionat
  • Ce amendă rişti să încasezi dacă faci grătar pe balcon, de 1 Mai. Autorităţile au tras un semnal de alarmă
  • Anunţ despre pensiile românilor, înainte de Paştele 2024. Răsturnare de situaţie. Când vin banii. Ce a transmis Poşta Română
  • Marcel Ciolacu a răspuns printr-un atac la Mircea Geoană când a fost întrebat dacă va candida la alegerile prezidenţiale 2024
  • Pelerinaj de Florii 2024 la București. Care va traseul procesiunii. Trafic restricţionat în Capitală
  • O stradă din Cluj-Napoca a dispărut peste noapte! Trafic restricţionat din cauza unei alunecări de teren (FOTO)
  • Pericol cu peştele din magazine, înainte de Florii 2024! Ce au descoperit inspectorii sanitari
  • Exit mobile version