AcasăDezvaluiriAncheteScandalul Submarinelor scufundă MApN!

Scandalul Submarinelor scufundă MApN!

”Ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian, a declarat că Franța își retrage imediat ambasadorii din SUA și Australia, ca protest față de afacerea submarinelor nucleare dintre cele două țări, care scoate Franța dintr-o înțelegere de câteva miliarde de dolari”.

După scandalul submarinelor izbucnește și cel al corvetelor

Aceasta a fost știrea care a făcut deja înconjurul lumii, anunțând practic declanșarea unui nou ”război rece”. Dar de această dată între aliați militari și geo-strategici care păreau a forma un grup mondial de nedestructurat. Numai că același ministru francez a recunoscut că decizia sa a survenit în urma cererii președintelui Emmanuel Macron, ”fiind justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor făcute de Australia și Statele Unite”.

După submarine, corvetele!

Parisul și-a manifestat astfel fățiș nemulțumirea față de anularea de către Australia a unui mare contract de cumpărare a submarinelor convenționale franceze în favoarea submarinelor cu energie nucleară construite cu tehnologia SUA. Acest ”comportament inacceptabil” fiind denunțat de Paris după ce președintele american Joe Biden a anunțat un parteneriat strategic cu Marea Britanie și Australia, AUKUS, ceea ce prevede furnizarea de submarine nucleare Canberrei. Astfel că producătorii francezi în domeniu au fost scoși din competiție, Australia renunțând la achiziționarea a 12 submarine convenționale produse de Naval Group și contractate în 2016! Scandalul submarinelor părând astfel similar cu cel al corvetelor pentru Armata Română, deși la o scară financiară mult diferită, ce este drept. Însă după lovitura încasată în ”contractul secolului” cu submarinele pentru Australia, Naval Group nu va mai permite și alte eșecuri. Iar sprijinul diplomatic al guvernului francez pentru influenta companie se dovedește unul total, din moment ce Franța a anunțat și ruperea legăturilor diplomatice cu Marea Britanie, după conflictul deschis cu SUA și Australia. Astfel că deja Bucureștiul a fost somat ca în aceste zile să ia o decizie definitivă cu privire la amânarea ”la nesfârșit” a semnării ”contractelor corvetelor”, în urma licitației internaționale câștigată de Naval Group. Ministerul Apărării Naționale trebuind astfel să își asume și o poziție oficială, indiferent care ar fi aceasta…

author avatar
Catalin Tache