AcasăDezvaluiriAncheteScandalul Submarinelor scufundă MApN!

Scandalul Submarinelor scufundă MApN!

”Ministrul francez de Externe, Jean Yves Le Drian, a declarat că Franța își retrage imediat ambasadorii din SUA și Australia, ca protest față de afacerea submarinelor nucleare dintre cele două țări, care scoate Franța dintr-o înțelegere de câteva miliarde de dolari”.

După scandalul submarinelor izbucnește și cel al corvetelor

Aceasta a fost știrea care a făcut deja înconjurul lumii, anunțând practic declanșarea unui nou ”război rece”. Dar de această dată între aliați militari și geo-strategici care păreau a forma un grup mondial de nedestructurat. Numai că același ministru francez a recunoscut că decizia sa a survenit în urma cererii președintelui Emmanuel Macron, ”fiind justificată de gravitatea excepțională a anunțurilor făcute de Australia și Statele Unite”.

După submarine, corvetele!

Parisul și-a manifestat astfel fățiș nemulțumirea față de anularea de către Australia a unui mare contract de cumpărare a submarinelor convenționale franceze în favoarea submarinelor cu energie nucleară construite cu tehnologia SUA. Acest ”comportament inacceptabil” fiind denunțat de Paris după ce președintele american Joe Biden a anunțat un parteneriat strategic cu Marea Britanie și Australia, AUKUS, ceea ce prevede furnizarea de submarine nucleare Canberrei. Astfel că producătorii francezi în domeniu au fost scoși din competiție, Australia renunțând la achiziționarea a 12 submarine convenționale produse de Naval Group și contractate în 2016! Scandalul submarinelor părând astfel similar cu cel al corvetelor pentru Armata Română, deși la o scară financiară mult diferită, ce este drept. Însă după lovitura încasată în ”contractul secolului” cu submarinele pentru Australia, Naval Group nu va mai permite și alte eșecuri. Iar sprijinul diplomatic al guvernului francez pentru influenta companie se dovedește unul total, din moment ce Franța a anunțat și ruperea legăturilor diplomatice cu Marea Britanie, după conflictul deschis cu SUA și Australia. Astfel că deja Bucureștiul a fost somat ca în aceste zile să ia o decizie definitivă cu privire la amânarea ”la nesfârșit” a semnării ”contractelor corvetelor”, în urma licitației internaționale câștigată de Naval Group. Ministerul Apărării Naționale trebuind astfel să își asume și o poziție oficială, indiferent care ar fi aceasta…

author avatar
Catalin Tache
4.016 afisari

13 COMENTARII

  1. Tache, cu Australia vorbim de 90 de miliarde de euro, nu de o suta de milioane. 90 de miliarde poate scoate o țara din recesiune

  2. Din cate ii cunosc eu pe francezi si americani , realizarea in Australia a celor 12 submarine cu propulsie nucleara ( tehnologie USA ) va costa mai putin de jumatate din cele 90 B , adica vor putea produce cel putin 24 submarine cu propulsie nuceara cu 90B . Asta ca sa nu mai vorbim de alte mari avantaje (afara de propulsia nucleara fata de propulsia diesel ) legate de mentenanta , tehnologii IT&C ( USA mult peste Franta ) , includerea unor optiuni strategice ….

    • …….iar grosul banilor vor merge la australieni (salarii , asigurari , taxe , investitii , etc)

    • Așa ar apărea!!! Este posibili să se întâmple și așa, deși istoria nu se scrie cu previziuni că australieni s-ar putea să aibă 24 de submarine nucleare de atac model USA, devenind de vreo două ori mai puternici decât chinezi, cu aceeați bani pe care i-ar fi dat francezilor…. Dar întrebările pentru ce ar trebui să îi doară pe contribuabili români, că doar ei plătesc, ar fi altele:
      1-Nea Tache, unde-ți este distrugătoarea cu ochii verzi, ca zmaragdele columbiene și boliviene? Adică, unde-ți sunt institutele de cercetare ale Academiei care, sub comanda lui Dungaciu și pline de geniale genii științifice militare ca Meleșcanu și compania, consumă resurse într-o veselie? Ce produc ele?
      2-Strict referitor la corvete-unde sunt banii hăpăiți de la oameni ca turme întregi de ofițeroi injineri și geniali să nu fie în stare să proiecteze și să producă măcar vreo bărcuță de lac în Cișmigiu, pe cale de consecință să organizeze licitații de corvete și pe urmă să-și bage toate patru labele în ghips ca să nu semneze actele financiare urmare a licitațiilor? Ciucă & comp înțeleg ceva din punct de vedere tehnic? Acum câteva zile un AN 2 ucrainian a zburat o oră prin România și nici un radar al armiei române nu l-a detectat!!! La așa ceva, într-o țară normală psihiatric, ministrul apărării era belit la o jumătate de zi de la incident!!

  3. Pai si de ce nu e hăcuit ministrul apărării ?Are onoare?
    Daca un AN 2 a intrat fara a fi detectat, va imaginati o rachetă supersonica rusească ne lovește si nu vom stii ce s a întîmplat?

    • Șefu’, chiar aveai vise erotice că MApN-iștii, sri-iștii, dgai-știi, turmele de la SIE, STS, SPP, DGIPI se chinuie cu astfel de „detalii”? Pentru ei, ce contează e să-și hăpăie soldele imense, pensiile și toate beneficiile !!! Rușii nu vor irosi rachete hipersonice pe România!!! Vor trimite „omuleții verzi” ca-n Crimea, pe calea aerului, cum a fost zborul AN-ului!!! Toate animalele din servicii vor face, dacă se va putea, afaceri cu ei. Asta dacă, după cum este cazul, nu le vor continua pe cele începute !!!

      • „omuleții verzi” Dar in costum si cravata ce-are? De ce sa se chinuie atata cu trupele? Un telefon si pe urma vin baietii cu limuzina.

    • Tache , nu e dracu asa de negru , indulcim francezii pe alte fronturi , o sa uite de corvete si Naval Group . Francezii doar nu se vor supara pe toata lumea si vor ramane izolati , afacerile sunt afaceri , piata e diversificata , concurenta e acerba si nemiloasa . Nu e loc de dulcegarii , branza e pe bani , exista modalitati compensatorii , de impacare in alte planuri si toata lumea ramane multumita . Stire proaspata : Adevarul .ro , ieri , 20 sept.2021 , ora 21:30 , articol de Valentin Bolocan : ” FORTELE SPECIALE ALE ARMATEI ROMANE PLEACA IN SAHEL DUPA ISIS SI AL-QAIDA . GENERALII DANIEL PETRESCU SI THIERRY BURHARD AU DISCUTAT DETALIILE MISIUNII ANTITERORISTE ” . In octombrie 2021 , 500 militari romani din Fortele pentru Operatii Speciale ( FOS ) se vor alatura militarilor din alte 12 tari in Sahel : Franta , Regatul Unit , Germania , Italia , Belgia , Olanda , Norvegia , Suedia , Danemarca , Portugalia , Estonia si Grecia .

  4. Universul.net , astazi , 20 sept.2021 , articol de Alina Dumitrescu : „TEHNOLOGIA NUCLEARA DIN SPATELE PARTENERIATULUI AUKUS , CARE VA AVEA UN IMPACT MAJOR ASUPRA INDUSTRIEI GLOBALE A APARARII „. Cum sa mai vrea australienii Barracuda ? 90 de miliarde merg , justificat , in alte buzunare , diferenta e de la cer la pamant . Orizontul construirii este pana in 2040 , merita daca se ia in calcul propulsia , invizibilitatea , detectarea , capacitatea armelor , reactor capabil sa mearga decenii intre alimentari … Vor avea curand un submarin nuclear sub forma de imprumut , abia intra in contact si se obisnuiesc cu noua tehnologie , AUKUS e cu bataie lunga , poate ca sunt suparati francezii , chinezii , in schimb , dau in clocot ….Daca stam si ne gandim , de ce li s-ar pare unora curios triumviratul Australia – UK – US ( AUKUS ) , cine e suverana Australiei ?

  5. Spotmedia .ro , 18 sept.2021 , ora 06:52 , articol de Emilian Isaila : ” ALIANTA NUCLEARA DINTRE AUSTRALIA , SUA SI MAREA BRITANIE INCEARCA IZOLAREA CHINEI ” . „a. 50 de miliarde va pierde Franta in urma retragerii partii australiene din contractul submarinelor . b. Boris Johnson , principalul castigator al noii aliante , le aduce britanicilor un nou pact strategic dupa Brexit . c. Pentru prima data SUA ofera acces la secretele unor arme nucleare unui alt stat „. ” SUA construieste un parteneriat strategic in Pacific impotriva Chinei . Transferul masiv de tehnologie catre Australia inseamna ca America asteapta in cazul unei confruntari ca noul sau aliat sa intervina „.

  6. Comisarul .ro , astazi , 21 sept.2021 , ora 11:47 ( preluare BBC-Bloomberg ) : ” PANICA PE BURSE . GIGANTUL CHINEZ EVERGRANDE , IN PRAGUL FALIMENTULUI . CHINA RISCA SA EXPERIMENTEZE PROPRIUL EI MOMENT ” LEHMAN BROTHERS „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger