Așa după cum dezvăluiam zilele trecute, Bogdan Aurescu este deja pe picior de plecare de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, tehnocratul care a prins portofoliul în Cabinetul Orban urmând a lăsa MAE pentru postul poate cel mai râvnit la nivelul oricărei diplomații din lume. Pentru că, da, după cum o confirmă informațiile de ultimă oră intrate în posesia noastră, Bogdan Aurescu va pleca la post peste Ocean!
Dar nu la Washington, în locul lui George Maior, ca și ambasador al României în Statele Unite ale Americii, ci la New York! Acolo unde ar urma să îl înlocuiască pe actualul ambasador Ion Jinga, cel care tocmai a împlinit cinci ani în această funcție. Un termen în concordanță cu cutuma diplomatică pentru un asemenea post. Culmea este însă că scenariul de lucru al acestor zile prevede posibilitatea unei rocade MAE – ONU, Ion Jinga fiind în cărți să devină noul ministru de Externe al României. Ce-i drept, ”încă se mai joacă” pentru conducerea MAE, Jinga fiind susținut puternic de marile cancelarii occidentale, de oficialii UE și de Marea Britanie, în timp ce Statele Unite ale Americii încă nu și-au exprimat o opțiune clară. Totul în condițiile în care bineînțeles că preferințele premierului Ludovic Orban chiar că nici nu mai contează la acest nivel…
Omul UE și al britanicilor
Astfel că actuala vizită a lui Bogdan Aurescu s-ar putea să fie una dintre ultimele misiuni diplomatice de anvergură ale acestuia în fruntea MAE. Acolo unde ar putea ajunge Ion Jinga, cel care a intrat în MAE pe 1 noiembrie 1992, ocupând pe rând funcțiile de secretar III la Direcția Uniunea Europeană, apoi secretar I, consilier, adjunct al ambasadorului și însărcinat cu afaceri a.i. la Misiunea României pe lângă Uniunea Europeană de la Bruxelles. În 2002 – 2003 a fost director general pentru Uniunea Europeană în MAE și membru al Delegației României la Convenția privind Viitorul Europei, care a pregătit Tratatul de la Lisabona. În 2003 a fost trimis ambasador în Belgia, iar din 2008 în Marea Britanie.

Acolo unde la plecarea sa, fapt fără precedent pentru un diplomat român, a făcut subiectul unei moțiuni a Parlamentului Britanic, prin care Camera Comunelor a salutat activitatea sa. Din august 2015 este ambasadorul României la ONU, acolo unde a ocupat mai multe funcții de conducere ale unora dintre cele mai importante comisii ale Organizației Națiunilor Unite.