Desi bine cocotat pe soclul increderii opiniei publice, Raed Arafat nu este ocolit de cercetarile efectuate de catre procurorii Laurei Codruta Kovesi intr-o ancheta care priveste licitatiile organizate de Ministerul Sanatatii pentru cumpararea de ambulante.
Si chiar daca meritele actualului secretar de stat de la Ministerul de Interne cu privire la infiintarea si functionarea SMURD sunt unanim recunoscute, ancheta DNA scoate la iveala amanunte cel putin bizare cu privire la comportamentul doctorului Arafat atunci cand a fost vorba de cheltuirea banului public. Publicam astazi, in premiera, amanunte senzationale despre neregulile gasite de Controlul Financiar Preventiv Propriu din cadrul Ministerului Finantelor, care a refuzat sa avizeze tranzactiile considerate dubioase. Ca si despre presiunile la care ar fi fost supusi mai multi functionari ai Ministerului Sanatatii pentru a nu bloca contractele derulate cu Deltamed SRL, firma miliardarului Dan Vasile Gorgan, bunul prieten din studentie al secretarului de stat Raed Arafat.
Amicul Gorgan, „Regele Salvarilor”
Fost secretar de stat la Ministerul Sanatatii si actualmente pe aceeasi functie la MAI, Raed Arafat este si presedinte al Fundatiei pentru SMURD si al Societatii de Medicina de Urgenta si Catastrofa din Romania (SMUCR). Si stranie, coincidenta, bunul sau prieten din vremurile studentiei, afaceristul clujean Dan Vasile Gorgan, a donat la respectiva fundatie peste doua milioane de lei. Dar, probabil, si are de unde, din moment ce patronul firmei Deltamed SRL a vandut catre Ministerul Sanatatii aproximativ 1.300 de ambulante. Iar cum Raed Arafat, care se afla si pe statele de plata ale Fundatiei pentru SMURD, a facut parte din comisiile de organizare a licitatiilor organizate de Ministerul Sanatatii si castigate pe banda rulanta si pe zeci de milioane de euro de „Regele Salvarilor” Gorgan, DNA a declansat o ampla ancheta pentru a lamuri lipiciul pe care l-a avut la contractele cu statul afaceristul clujean. Cel care aproape ca a ajuns sa detina monopolul livrarii de ambulante catre sistemul sanitar romanesc. Iar in demersul lor, procurorii anticoruptie au primit un sprijin important din partea „contabililor” de la Ministerul Finantelor, cei care au refuzat sa gireze operatiunile financiare suspecte derulate de fostul ministru al Sanatatii, Vasile Cepoi, si Raed Arafat, pe atunci adjunctul acestuia.
A schimbat leii in euro!
In anul 2010, Gorgan dadea un nou „tun” de milioane de euro, Ministerul Sanatatii „inghitind” de la Deltamed un nou lot insemnat de ambulante tip B 4×2 si tip C. Dupa cum reiese insa din informatiile intrate in posesia procurorilor care se ocupa de acest caz, licitatia din anul 2010 s-ar fi finalizat cu un proces verbal cu preturi castigatoare exprimate strict in lei. Numai ca, la peste doi ani de la finalizarea licitatiei, Raed Arafat nu a mai putut dormi de grija ca Deltamed-ul prietenului sau, unul dintre marii castigatori, ar fi dezavantajat de schimbarea cursului valutar. Astfel ca, in timp ce Gorgan se scapa apropiatilor ca pregatise ambulantele din timp pentru ca „simtea” ca Ministerul Sanatatii va avea nevoie tocmai de acele tipuri de autoturisme, secretarul de stat Raed Arafat a decis sa se actualizeze pretul de achizitie de la contractele subsecvente (n.r. achizitia a fost contract cadru pe patru ani) si sa se aduage mentiunea ca pretul se exprima acum in euro, respectiv la cursul in lei in ziua platii! Practic, ofertele castigatoare sa includa si diferenta de curs valutar. Si asta in timp ce Raed Arafat era secretar de stat la MS, interesul lui trebuind sa fie in mod normal pentru fondurile publice din care era platit, nu pentru alte societati comerciale.
Presiunile lui Cepoi
Surse apropiate anchetei sustin ca atat Raed Arafat, dar mai ales ministrul de atunci, Vasile Cepoi, s-ar fi zbatut cu o incapatanare demna de o cauza mai buna pentru ca departamentele din cadrul ministerului sa semneze un „act aditional precizator” prin care sa se ofere acest avantaj incredibil castigatorilor licitatiei, respectiv transformarea preturilor dintr-o suma fixa in lei, intr-una in euro, pentru a primi drept bonus si diferentele de curs valutar. Auzind de o asemenea gogomanie, un act aditional precizator la peste doi ani de la incheierea unei licitatii, multi dintre functionarii respectivi au refuzat sa-si puna semnatura pe acesta si sunt acum gata sa depuna marturie. Si chiar daca unii avocati externi cu nume l-au asigurat pe Raed ca are portitele legale pentru o asemenea solutie bizara, acestia se pare ca nu au luat in calcul incidenta unei legi a achizitiilor publice asupra bugetului MS, ci doar a unor reguli comerciale care functioneaza in afaceri private fara fonduri publice. Drept urmare, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice a dat dreptate angajatilor MS si a cerut sa se gaseasca o solutie legala. Mai mult, in timp ce functionarii rezistau atat presiunilor conducerii ministerului, cat si rugamintilor lacrimogene despre criza de ambulante, buclucasul „act aditional precizator” a primit si refuzul de viza din partea Controlului Financiar Preventiv propriu. Asa ca, vazand ca se ingroasa gluma, ordonatorul principal de credite Vasile Cepoi s-a dat lovit si nu si-a mai luat fapta semnarii controversatului document.
Cine l-a bagat pe Ponta?
Si, totusi, actul aditional precizator prin care se recurgea la „smenul valutar” in favoarea lui Deltamed si in dauna bugetului s-a semnat. Pe vremea interimatului lui Victor Ponta la sefia Minsiterului Sanatatii. Atunci cand Raed Arafat a propus aprobarea si Ponta l-a semnat, in calitate de ordonator principal de credite. Ca primarul sau nu, ramane de vazut.