AcasăDezvaluiriAnchetePostacii de la comentarii sunt troli ruși!

Postacii de la comentarii sunt troli ruși!

Război hibrid pe comentariile ziarelor

Dacă până și BBC o afirmă răspicat, atunci este clar! Postacii profesioniști care își fac veacul postând ”diversiuni” la rubrica de comentarii a site-urilor unor publicații sunt ”trolii” serviciilor secrete rusești!

Ce este drept, până acum au mai tot fost făcute referiri la această activitate subversivă care ar reprezenta o latură importantă a războiului hibrid pe care serviciile secrete de la Moscova par a îl purta cu atâta succes în fața aliaților din NATO sau Uniunea Europeană. Numai că, de fiecare dată până acum, aceste plângeri au venit preponderent din state din Europa Centrală sau de Est. Astfel că reacția la toate aceste dezvăluiri, deși multe dintre ele proveneau chiar din înalte medii guvernamentale o fi fost ea sublimă în teorie, dar în practică a lipsit cu desăvârșire!

Infiltrați în secțiunile de comentarii!

De această dată însă BBC a dat publicității un studiu britanic care arată că ”trolii pro – ruși se infiltrează în secțiunile de comentarii ale cititorilor de la site-uri de știri occidentale importante, în încercarea de a manipula opinia publică. Potrivit cercetătorilor, această operațiune majoră de influențare ar fi avut ca țintă online 32 de instituții media din 16 țări, printre care Washington Post și Fox News din SUA, Daily Mail, Daily Express și The Times din Marea Britanie”. Mai mult, au fost date și amănunte tehnice despre cum funcționează strategia serviciilor secrete de la Moscova : ” Comentariile trolilor pro – ruși, care deseori sunt postate rapid după publicarea unei știri, primesc un număr neobișnuit de mare de aprecieri pe site-uri care le permit cititorilor să se exprime prin opțiunile de like și dislike, potrivit programului Open Source Communications Analytics Research de la Universitatea Cardiff, susținut de Ministerul Britanic de Externe. Reacțiile acestor troli sunt apoi folosite în mod selectiv drept bază de informație în relatări ale organizațiilor media din Rusia”.

author avatar
Catalin Tache