AcasăDezvaluiriPiata asigurarilor, zguduita de Reteaua Carabulea

Piata asigurarilor, zguduita de Reteaua Carabulea

Dosarul spagilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, in care este urmarita penal si sotia ministrului Finantelor, Laura Elena Chitoiu, este plin de surprize. Trei persoane au fost retinute ieri, pe numele carora judecatorii urmeaza sa emita mandate de arestare: milionarul Ilie Carabulea (patronul Atlassib), Marian Mirza si Radu Mustatea, functionari ASF. In plus, procurorii au extins cercetarile si l-au pus sub acuzare si pe fostul presedinte al CSA, Daniel Tudor.

Fostul sef al CSA, Daniel Tudor, este acuzat de abuz in serviciu

Potrivit DNA, in intervalul mai – iunie 2013, Ilie Carabulea, Marian Mirzac si Radu Mustatea, impreuna cu alte persoane, au constituit o asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Astfel, Carabulea si Mirzac au reusit, in mod fraudulos, in perioada mai – decembrie 2013, sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de patronul Atlassib, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave. “In acest scop, cei doi au recurs la cointeresarea financiara a mai multor functionari din cadrul ASF. Un alt obiectiv urmarit a fost acela de a mentine societatea, in mod fraudulos, pe o pozitie convenabila in topul reclamatiilor privind activitatea acesteia pe anul 2013 si, implicit, cresterea artificiala a gradului de incredere in raport cu potentialii clienti”, sustin procurorii.

Aseara la inchiderea editiei, judecatorii inca deliberau asupra mandatului de arestare a lui Ilie Carabulea

Carabulea l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii ASF, ocupata cu 24 aprilie 2013, Mirzac a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari controlate de Carabulea si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor. Finantator al gruparii infractionale constituite, Carabulea l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac, pe Radu Mustatea. Gruparea infractionala susmentionata, mai spun anchetatorii, a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul ASF, respectiv presedintele de la acea vreme, Daniel Tudor.

Mirza, masina si bani

Concret, in schimbul protectiei oferite societatii de asigurare la care avea interese, Ilie Carabulea a dispus, in mai 2013, ca un autoturism marca Audi A8, avand valoarea de catalog de 81.370 euro, sa ii fie vandut la un pret subevaluat lui Marian Mirzac, sub disimularea unei tranzactii de vanzare-cumparare intre acesta si societatea de asigurari. In august 2013, patronul Atlassib i-a mai dat lui Mirzac 8.937,5 euro (39.141 lei), suma justificata de invocarea unor clauze contractuale inexistente, prin hotarari ale CA al societatii de asigurare.
In schimbul acestor foloase, Mirzac a reusit sa influenteze concluziile a doua controale dispuse de autoritatea susmentionata, sa coopteze diversi functionari cu functii de conducere si executie din cadrul ASF in grupul infractional constituit si sa divulge informatii care nu erau destinate publicitatii in scopul favorizarii Carpatica Asig. In sarcina lui Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, functionar in cadrul ASF, procurorii au retinut ca, la 1 august 2013, acesta a sustras un document transmis eronat catre ASF de o angajata a societatii de asigurari, document care releva incalcari grave ale normelor ASF de catre angajati ai Carpatica Asig. In acelasi context, Ovidiu Ioan Cezar Giurgea a radiat din registrul institutiei numarul de inregistrare al documentului respectiv transmis prin fax si l-a sters din memoria aparatului. Situatia in care respectivul document ar fi fost adus la cunostinta conducerii ASF ar fi impus declansarea, in mod obligatoriu, a unui control activitatii societatii de asigurari.

Daniel Tudor a trecut cu vederea neregulile de la Carpatica Asig

In acelasi dosar, procurorii DNA au inceput urmarirea penala si impotriva fostului presedinte al CSA, Daniel Tudor. Acesta este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice. Conform anchetatorilor, in perioada martie – aprilie 2013, Daniel George Tudor, in calitate de presedinte al CSA, a ignorat concluziile unui raport de control intocmit de catre functionarii ASF care evidentia deficiente grave la societatea de asigurari controlata de Ilie Carabulea, nereguli ce ar fi impus obligatoriu o majorare de capital in cuantum de 15.000.000 euro si suspendarea autorizarii de functionare, pana la remedierea deficientelor. Daniel Tudor a fost audiat, ieri, de DNA, ocazie cu care i s-a prezentat si materialul de urmarire penala.

author avatar
Nicole Ionescu
2.521 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger