Dinu Patriciu este la un pas de a intra in Guinness Book: joi, el le-a transmis magistratilor care judeca procesul de partaj ca, din averea de 2,2 miliarde de euro pe care o avea acum trei ani, mai are doar 191 de milioane. Astfel, rezulta ca, in tot acest timp, a pierdut 1,9 milioane de euro pe zi, fapt ce il recomanda pentru Cartea Recordurilor, la capitolul „Cel mai prost afacerist”.
Dinu Patriciu sustine ca nu mai are averea de 2,2 miliarde de euro, pe care a facut-o cu ajutorul lui Phil Stevenson si Ion Sturza, singura lui contributie fiind ordonantele guvernamentale date de fostii premieri Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu. Joi, in timp ce procurorii DIICOT il asteptau la audieri, in noul dosar penal deschis pe numele sau, Dinu Patriciu a incercat sa rezolve o alta problema: procesul de partaj.
Aflat la Londra, cu amanta chinezoaica Melanie Chen, Patriciu l-a trimis pe avocatul Emil Bivolaru sa le transmita judecatorilor ca nu mai are mare lucru de impartit cu Dana Patriciu, femeia care i-a fost alaturi in ultimii 20 de ani. Prin aparatorul sau, Patriciu, care in urma cu trei ani declara in propria revista (Forbes Romania) ca detine o avere de 2,2 miliarde de euro, a sustinut ieri ca mai are doar 191 de milioane de euro.
Un calcul simplu, pe care l-ar putea face si un copil din clasele primare, demonstreaza ca Patriciu a pierdut in ultimii trei ani 1,9 milioane de euro pe zi. Fapt demn de Cartea Recordurilor… Sau, poate, banii au fost furati de chinezoaica Melanie Chen, de meserie „vanatoare de balene” (in Londra exista un club unde milionarii devin tinte pentru femei ca Melanie Chen – n.r.). Mai exista si o a treia varianta, cea mai plauzibila, despre care „National” a scris in repetate randuri: aceea ca Dinu Patriciu a sifonat banii in Georgia, cu ajutorul fostului premier Vladimer „Lado” Gurgenidze, care conduce Liberty Bank of Georgia, banca detinuta de Dinu Patriciu.
Crede ca e normal la cap
La termenul de ieri al procesului de partaj, avocatul Emil Bivolaru a incercat sa sustina in fata judecatorilor ca Dinu Patriciu, clientul sau, este intreg la cap. Va lasam pe voi, cititori ai cotidianului „National”, sa stabiliti daca un om cu o avere de 2,2 miliarde de euro, din care, dupa trei ani, a ramas cu 191 de milioane, poate fi considerat normal… Raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi aflat astazi, la Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici”, unde Dinu Patriciu este asteptat sa fie examinat de o comisie de medici desemnata sa stabilieasca daca fostul miliardar este in deplinatatea facultatilor mintale. Totusi, dupa dezvaluirile facute de „National”, este greu sa-l mai creada cineva intreg, in sprijinul ipotezei nefavorabile atarnand greu si faptul ca, in inconstienta sa, Patriciu ignora citatiile emise de DIICOT si Parchet si isi lasa propria fiica, pe Ana Patriciu, sa dea piept cu executorii judecatoresti pentru datorii de zeci de milioane de euro ale tatalui sau si cu inspectorii ANAF, care o someaza sa-si achite datoriile de sute de mii de euro. Tinand cont de faptul ca Patriciu a refuzat ieri sa se prezinte in noul dosar penal deschis de procurorii DIICOT (era citat pentru ora 10.00, insa in timp ce anchetatorii il asteptau, el se afla la Londra), este greu de crezut ca va merge astazi la INML, ca sa demonstreze ca este normal la cap. Tot ieri, Inspectoratul General al Politiei de Frontiera a raspuns intrebarilor „National”, care a incercat sa afle cum de este posibil ca Patriciu si Melanie Chen, care sunt somati sa se prezinte in fata anchetatorilor, sa se plimbe intre Bucuresti si Londra fara a fi opriti pe aeroport. Reprezentantii IGPF au sustinut ca, atata timp cat procurorii nu au emis niste mandate de aducere pentru cei doi, ei nu ii pot impiedica sa intre si sa iasa din tara la orice ora, fara a inregistra macar ora si data la care acestia tranziteaza frontiera. Culmea, cu toate ca politistii sustin ca nu au cadru legal ca sa-i escorteze in fata anchetatorilor, pe citatiile emise de procurori se mentioneaza faptul ca, in caz de neprezentare, cei doi trebuie sa fie dusi cu forta, de catre Politie. In aceste conditii, ramane o singura intrebare: de ce evita politistii sa-si faca treaba?