AcasăDezvaluiriAncheteOligarhul lui Putin ataca Romania!

Oligarhul lui Putin ataca Romania!

Miliardarul Ghenadi Timcenko, asociat cu belgienii care se lupta cu Transgaz pentru preluarea DESFA

Decizia Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), vazuta in toata lumea buna a finantelor internationale drept „interfata” Guvernului SUA de a se alipi consortiului format din gigantul spaniol Regasificadora del Noroeste si compania romaneasca Transgaz a fost privita ca si semnalul clar ca balanta pentru preluarea operatorului national grec de transport al gazelor DESFA s-a inclinat deja catre acest trio, la care s-a adaugat si Reganosa Asset Investements. Ceea ce a facut ca inclusiv la cel mai inalt nivel al Comisiei Europene, Transgaz sa fie perceput drept un nou lider regional in piata de zeci de miliarde de euro a gazelor, mai ales ca aceeasi companie continua in ritm alert si cu derularea proiectului BRUA. Cel care, dupa ce va functiona, va aduce pierderi de cel putin doua miliarde de euro anual rusilor, asta ca sa nu mai vorbim de anihilarea metodei de santaj economic practicat nu de putine ori de catre Moscova la adresa cancelariilor occidentale.

Miliardarul Ghenadi Timcenko asociat cu belgienii care se lupta cu Transgaz pentru preluarea DESFA

Iata insa ca, la foarte putin timp dupa ce zarurile pareau sa fi fost aruncate, publicatia elena „To Vima” detinuta de influentul armator miliardar Evangelos Marinakis dezvaluia jocul murdar practicat impotriva consortiului din care facea parte si Transgaz de catre, foarte probabil, jocurile de interese din jurul celuilalt competitor ramas in „finala” pentru preluarea pachetului majoritar de 66 % din DESFA, consortiul format din Snam (Italia), Enagas International (Spania) si – mare atentie !!! – grupul belgian Fluxys. Astfel, se facea public atacul declansat prin trimiterea catre oficialii Fondului de Dezvoltare al Activelor din Republica Elena, institutia responsabila cu privatizarea companiilor de stat a unor informari „anonime”, dezamorsate insa de catre chiar Comisia Europeana, tocmai impotriva companiei Transgaz. Iar dupa ce jurnalistii eleni nu se aratau deloc mirati ca la mijloc ar putea fi „salvgardarea” intereselor economice rusesti in aceasta parte a Europei, mai multe semnale au venit atat de la Bruxelels, cat si de la Washington cu privire la faptul ca „Moscova nu va sta cu mainile in san”.

Tarul este cu ochii pe competitorii companiilor rusesti

Mai mult chiar, Ramona Manescu, europarlamentar roman extrem de bine conectat la varful Comisiei Europene si membru inclusiv a Comisiei pentru Afaceri Externe avea  taria de a afirma raspicat ca „ rolul activ jucat extrem de serios de catre Transgaz la nivel regional afecteaza direct interesele rusesti, insa este in beneficiul securitatii energetice a intregii Uniuni Europene”. Si iata ca, dupa aceste avertismente venite din partea unora mai mult decat avizati, organe de presa  romanesti, dar cu actionariat rusesc au si declansat „Jihadul” impotriva acestor proiecte vitale pentru relansarea economiei romanesti. Iar dupa o scurta perioada de deruta, iata ca structurile contrainformative romanesti si-au revenit si au reusit sa puna cap la cap informatii care arata ca, pur si simplu, in acest moment Romania este atacata economic in „razboiul gazelor” de catre interesele rusesti grupate in jurul miliardarului cu cetatenie rusa, armeana si finlandeza Ghenadi Timcenko, recunoscut la Moscova drept noul oligarh al lui Vladimir Putin. Este vorba de cel care controleaza colosul Novatek, al doilea mare jucator rus pe piata gazelor dupa Gazprom si care are nu doar afaceri, dar si o intelegere strategica pe 20 de ani cu belgienii de la Fluxys, tocmai compania implicata in privatizarea DESFA impotriva consortiului din care face parte Transgaz. Iar cum oligarhul Timcenko personal si Novatek, holding identificat ca sustinator financiar direct al Guvernului Federatiei Ruse  se afla pe „lista neagra” oficiala  a sanctiunilor impuse de catre Administratia  Statelor Unite ale Americii dupa anexarea Crimeii, „razboiul gazelor” declansat de Moscova si in care Romania prin Transgaz este „tinta in miscare” pentru „realesul” Vladimir Putin capata deja dimensiuni geo-globale… Nu doar pentru ca astfel Moscova poate pierde 27 de miliarde de dolari, dar si pentru ca ramane fara mijlocul prin care sa controleze economic tari ca Germania, Austria sau Franta. Iar cum Transgaz este in acest moment una din „perlele coroanei” economice a Romaniei si prin asocieri precum cea cu BERD reprezinta principalul competitor pentru oligarhii lui Putin trebuie inteles ca structurile rusesti aveau tot interesul sa declanseze un razboi hibrid mediatic prin care sa „toace” companiile romanesti implicate in astfel de mega-proiecte transfrontaliere de infrastructura. Dupa cum tot la fel de bine le revine structurilor noastre contrainformative rolul de a apara angajamentele  cu partenerii  externi, fiind vorba de catre chiar apararea securitatii energetice si nu doar a Romaniei si, in buna parte, chiar a Uniunii Europene !

Timcenko joaca pentru Fluxys

Catalogat de „Forbes” cu o avere personala estimata la 16,4 miliarde de dolari, Ghenadi Timcenko este unul dintre cei mai apropiati oameni de presedintele rus, fiind considerat unul dintre putinii oligarhi care mai fac parte din acest cerc restrans. Iar grupul privat controlat de acesta, Novatek, este al doilea mare jucator pe piata gazelor, dupa compania de stat Gazprom. Iar interesul lui Timcenko pentru soarta privatizarii operatorului grec al sistemului de transport al gazelor este mai mult decat clar, din moment ce Novatek este implicat „pana in gat” economic si politic vorbind in Yamal, in jurul caruia au o intelegere strategica cu partenerii de la Fluxys. Yamal este cel mai mare proiect privat in domeniul gazelor, cotat la nu mai putin de 27 de miliarde de dolari, dar considerat „marele pariu al lui Putin”, dupa ce si Guvernul Federatiei Ruse a cotizat cu doua miliarde de dolari, investitii in port si in infrastructura menita sa asigure transportul gazulul explorat in regiunea arctica din Peninsula Yamal in regiunea Asia – Pacific. Cum insa pe calea maritima de nord acest transport cu navele  se poate face cel mult sapte luni pe an, perioada in care toata cantitatea este exportata direct in Japonia, Coreea de Sud si China, Novatek-ul lui Timcenko, care are o cota parte de 50,1 % din Yamal cauta cu disperare o solutie de a putea asigura transportul tot timpul anului. Iar pentru asta au nevoie de un terminal vestic. Si astfel a intrat Timcenko in asociere cu Fluxys, pentru operarea terminalului belgian de la Zeebruge.

Vor DESFA cu orice pret

Astfel ca intelegerea cu Fluxys este vitala pentru Yamal si pentru oligarhul Timcenko. De altfel, in iunie 2014, Novatek semna un acord cu Fluxys pentru implementarea proiectului Yamal cotat la peste un miliard de dolari, in timp ce trei ani mai tarziu, in iunie 2017, la Sankt Petersburg, orasul simbol pentru Regimul Putin, Pascal de Buck din partea  Fluxys si Leonid Mikhelson, partenerul lui Timcenko in Novatek semnau o intelegere strategica pe 20 de ani, in care era prevazuta si apararea intereselor rusesti pe piata gazelor din tari din sudul Europei, asta ca sa fie clar de ce vor rusii ca DESFA sa fie preluata de consortiul lui Fluxys, si nu de cel „pro-american” din care face parte si Transgaz. Mai ales ca DESFA asigura transportul gazelor dinspre Turcia inspre Bulgaria…

Pe lista neagra a USA

Iar pentru a intelege mai bine razboiul ruso-american dus pe piata gazelor publicam documentele care arata ca oligarhul Ghenadi Timcenko, dar si compania Novatek controlata de acesta se afla pe lista oficiala a sanctiunilor impuse de catre Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Office of Foreign Assets Control, dupa anexarea Crimeii de catre Rusia. Iar in documentatia oficiala americana pentru trecerea oligarhului lui Putin pe „blacklisted” se afirma ca exista probe directe privind sponsorizarea, suportul tehnologic si oferirea de servicii care arata conectarea directa intre Novatek si Guvernul Federatiei Ruse. Asa ca despre ce vorbim…?

author avatar
Catalin Tache
3.397 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger