Cauta

Oamenii lui Plahotniuc, grup organizat de preluare a combinatelor chimice din România

Industria românească se află de multă vreme în cătarea rușilor. Orice oportunitate este atent fructificată, preluarea fiind făcută în mod direct sau prin interpuși. A fost creată, astfel, o adevărată caracatiță care a acaparat rând pe rând mai multe combinate chimice de pe teritoriul României, multe dintre acestea fiind în stare de funcționare și vitale pentru agricultură.

Două licitații încheiate recent fac obiectul unei plângeri depuse la Oficiul Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, cu suspiciuni clare de amestec rusesc. Fondurile pentru preluarea a două combinate ce au aparținut grupului InterAgro, creat de Ioan Niculae, provin de la persoane fizice sau juridice cu puternice legături în Republica Moldova sau Rusia. Combinatele  VIROMET și GA-PRO-CO CHEMICALS (societăți din grupul InterAgro, aflate în insolvență) au încăput pe mâna unor colaboratori ai controversatului Vladimir Plahotniuc. Manevra s-a realizat prin intermediul a două societăți controlate de acoliții oligarhului: GAZ MANAGEMENT CONSULTING S.R.L, administrată de ION SAJIN (care este și administrator special al INTERAGRO SA, parte din grupul InterAgro) și ARVI INVEST RO S.R.L., administrată de ARCADIE VICOL, câștigătoarea licitației pentru platforma industrială Ga-Pro-Co Chemicals, din județul Neamț.

Afaceristul Eusebiu Guțu, sprijinit de oamenii lui Plahotniuc

Așa cum am arătat AICI, oamenii lui Plahotniuc n-au avut nicio jenă în a finanța câștigătorul licitației. „Practic, acționarul majoritar al INTERAGRO SA, GAZ MANAGEMENT CONSULTING S.R.L., prin administratorul IOAN SAJIN (care este și administrator special la INTERAGRO SA) a cedat o creanță a INTERAGRO SA către un interpus, pe care l-a finanțat, ulterior, pentru plata prețului creanței, în frauda creditorilor debitoarei INTERAGRO S.A”, se arată în plângerea înaintată autorităților.

O să întrebați, firesc, ce a păzit administratorul judiciar al INTERAGRO, având în vedere că este obligat să verifice atât clientela, cât și tranzacția?

Din documentele obținute de „Național”, administratorul judiciar CITR FILIALA ILFOV SPRL pare să fi păzit alte interese, având în vedere că este implicat și în alte preluări cu cântec tot din portofoliul InterAgro.

Eusebiu Guțu patronul Pambac Bacău

Mai mult, Ion Sajin și Arcadie Vicol, prin societățile administrate, nu sunt străini nici de preluarea Viromet sau a altor combinate care au aparținut lui Niculae. PAMBAC și NITRAMONIA BC SRL, controlate de omul de afaceri Eusebiu Guțu, au fost sprijinite puternic de oamenii lui Plahotniuc în preluarea controlului în societățile aflate în insolvență din grupul InterAgro.

Combinatele lui Niculae, la mare căutare

Până în prezent, Eusebiu Guțu a achiziționat combinatele Amurco Bacău, Chemgas din Slobozia, Nitroporos din Făgăraș și deține calitatea de creditor în mai multe proceduri de insolvență din cadrul grupului (în procedura INTERAGRO SA: NITRAMONIA BC deține o creanță garantată de 12,98% din grupă și 2,43% din total și o creanță chirografară de 13,30% din grupă și 10,75% din total creanțe; în procedura ENERGY COGENERATION GROUP SRL, în care este administrator judiciar tot CITR FILIALA ILFOV SPRL: NITRAMONIA BC deține o creanță chirografară de 34,03% din grupă și 32,88% din total). De pildă, în cazul licitației pentru Viromet (administrată judiciar de EUROSMART Filiala Brașov SPRL, derivată din CITR Filiala Brașov SPRL), Pambac SA a fost declarată câștigătoare achiziționând, astfel, o creanță chirografară reprezentând 59,29% din grupă și 47,91% din total.  Anterior, aceasta mai deținea o creanță garantată reprezentând 76,67% din grupă și 5,57% din total. Astfel, prin această tranzacție, PAMBAC S.A. a devenit creditor majoritar în procedura VIROMET S.A. Și în acest caz  creanța a fost vândută cu mult sub preţul de evaluare și sub valoarea/tipul creanței deținute de INTERAGRO SA la masa credală a debitorului VIROMET S.A.:

Este cât se poate de clar că există interese puternice asupra combinatelor chimice din România, chiar dacă unele sunt în faliment. Iar autoritățile, în special serviciile secrete, sunt obligate să verifice toate aceste tranzacții cu iz… rusesc.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Controlul exporturilor de pământuri rare: bun pentru China, rău pentru afaceri
  • Emmanuel Macron învață ce înseamnă dominația Nvidia
  • Miza acaparării României. Apele din statele UE sunt otrăvite
  • Importăm și șefii de servicii secrete? Cu dedicație de la Elysee: Cioloș la SRI, Ciolacu la SIE!
  • Cel mai mare port al Europei se pregătește pentru un război cu Rusia
  • Bolojan și coaliția își bat joc de populație. Cresc subvențiile de la stat pentru partide
  • Israel și America nu au îngenuncheat Iranul
  • Atac mișelesc. CCR interzice grevele și protestele românilor
  • Legea europeană privind inteligența artificială are nevoie de o pauză, nu de un full stop
  • Exit mobile version