AcasăDezvaluiriAncheteMUTARE ȘOC: DNA, UNITĂ cu DIICOT!

MUTARE ȘOC: DNA, UNITĂ cu DIICOT!

”Ordonanța Austerității” face victime colaterale! Pe lângă deja bugetarii, funcționarii și pensionarii speciali care așteaptă, cu sufletul la gură, să vadă ”ce și cum”… Și mai ales care sunt ”portițele” de scăpare deja legendate că vor fi lăsate ”întredeschise”, tocmai pentru rămânerea în sistem…

Numai că, în timp ce toată suflarea bugetară este unidirecționată strict spre aceste aspect pur financiare, ”Ordonanța Austerității” s-ar putea să aibă de fapt o cu totul altă miză. Una care, desigur, poate că nici nu a fost luată în calcul la creionarea sa… Sau, din contră, poate este chiar adevărata lovitură urmărită… Una dată cu mantă, bineînțeles, pentru a nu se inflama și mai mult o Justiție încă temătoare înainte de intrarea în cel mai ”nebun” an electoral al următorului deceniu, cel puțin!

Mai ales că, la un anumit nivel al sistemului, chiar niciun inițiat nu mai crede că mai poate fi ceva întâmplător. Iar aplicarea ”ca la carte” a prevederilor proiectului actual de lucru al ”Ordonanței austerității” ar duce pur și simplu, în cele din urmă,  la contopirea Direcției Naționale Anticorupție cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și DIICOT!

Toți au vrut! Dar nu au putut!

De-a lungul zbuciumatei coabitări politice din ultimele două decenii cel puțin, aproape că nu a fost regim aflat la Putere care să nu încerce, într-un mod sau altul, unirea celor două temute structuri de Parchet. Unii pentru a pune mâna pe Direcția Națională Anticorupție… Alții poate pentru a mai tăia din elanul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism… Și, de ce nu, să luăm în calcul că unii ”maimuțoi” politici chiar or fi fost de bună-credință și și-au închipuit că astfel ar putea fi impulsionată atât lupta anticorupție, cât și cea antimafia.

Cu toate că este greu, dar foarte greu de crezut că ofițerii de legătură ai ”marilor bărbați de stat” care au visat de-a lungul anilor să țină într-o singură mână fermă atât frâiele DNA, cât și ale DIICOT-ului chiar i-ar fi lăsat pe respectivii demnitari să pună în practică acest plan. De obicei, toate încercările făcând parte mai degrabă din demonstrațiile de forță ale structurilor aflate de o parte și de alta a ”veșnicului război” fratricid dintre procurorii Direcției Naționale Anticorupție și cei ai Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

Astfel că mulți au vrut, dar niciunul nu a putut să unească cele principale două Direcții ale Justiției.

Ce este drept însă, eșecul tuturor tentativelor de până acum, fie că au venit de pe o parte sau alta a clasei politice sau dintr-un ungher mai întunecat decât altul al sistemului au atacat problema ”marii uniri” frontal!

Pe când, de această dată, nimeni nu pomenește, cel puțin oficial, niciun cuvințel despre eventuala contopire a activității Direcției Naționale Anticorupție cu cea a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. Cu toate că, aplicarea prevederilor parcă minuțios inseminate în ”Ordonanța Austerității” exact la asta va conduce!

Începe din țară! Birou cu Birou! Județ cu Județ!

Numai că,ghinion, oricum anemicele organigrame ale Structurilor Teritoriale, fie că vorbim de cele ale Direcției Naționale Anticorupție, dar mai ales de ale Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nu mai suportă și alte ajustări! Mai ales în cazurile Birourilor din orașele ”fără Curte de Apel”! Așa că, pur și simplu, prima măsură care ar trebui luată imediat după intrarea în vigoare, cel puțin în actuala formă, a ”Ordonanței Austerității” va viza strict desființarea acestor mini – structuri județene. Nu Servicii, ci Birouri…

Și ”centralizarea” lor în duzina de Servicii Teritoriale în municipiile reședințe cu ”Curți de Apel”.

Iar tocmai în acest moment zero al regionalizării operative a activității teritoriale a celor două structuri de Parchet ar putea veni ”soluția salvatoare”. Și indiferent dacă aceasta va fi sau nu făcută de ”justițiabila” Alina Gorghiu, cert este că unirea structurilor teritoriale ale DNA și DIICOT ar putea reprezenta singura soluție de menținere ”în viață” a structurilor teritoriale. De aici până la contopirea cu totul a Direcției Naționale Anticorupție cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism nemaifiind decât un pas! Pas cu pas…

Și, chiar dacă, uite că ”se știe că se știe”, marile întrebări care rămân nu sunt nici cele despre dacă se face ”Unirea”… Nici când… Ci, de fapt, cine o vrea…? Și mai ales pentru ce…?

author avatar
Catalin Tache