AcasăDezvaluiriAncheteMonica Macovei, la un pas de a declansa noi abuzuri grosolane in...

Monica Macovei, la un pas de a declansa noi abuzuri grosolane in justitia romana!

Reprezentantii procurorilor au cerut intempestiv, de-a lungul ultimilor ani, inasprirea draconica a legislatiei privind lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, iar rezultatul a fost aparitia Legii nr.63/2012 privind modificarea Codului penal. Sau, altfel spus, „Legea confiscarii extinse”.

Monica Macovei se viseaza procuror european
Parlamentul European va lua in discutie pe 17 decembrie directiva de extindere a confiscarii

Numai ca, desi a fost publicata in Monitorul Oficial si declarata constitutionala, noua lege a declansat o polemica fara precedent. Mai mult chiar, pana in ziua de astazi, ea nu este transpusa si in practica, dupa cum recunoaste chiar Monica Macovei. Cea care este la un pas de a provoca deblocarea si aplicarea acesteia, chiar daca va face acest lucru de la Bruxelles. Unde, pe 17 decembrie, va fi supusa votului si, mai mult ca sigur acceptata, o directiva de sustinere a confiscarii extinse, promovata de catre europarlamentarul Monica Macovei.

Se ia totul!

Marea majoritate a oamenilor din sistem se pronunta pentru confiscarea extinsa sustinand ca aceasta este singura modalitatea concreta de a tine in frau coruptia si lumea interlopa deopotriva. Pentru ca, astfel, cei implicati in fenomenul infractional ar sti ca, pe langa riscul de a ajunge dupa gratii, ar putea ramane fara toti banii agonisiti, chiar daca i-au mascat in cumpararea de bunuri mobile si imobile, i-au trecut pe numele unor rude sau ale unor confrati de combinatii. Practic, la propunerea procurorului, judecatorul ii poate lua totul inclupatului, transformand un miliardar intr-un simplu muritor de foame intr-o singura clipa. Pentru aceasta este suficient ca „ judecatorul sa ajunga la concluzia ca valoarea bunurilor confiscate este disproportionata in raport cu veniturile legale, fara a mai proba si legatura cu infractiunea”!!! In timp ce, la randul sau, procurorul este obligat doar sa indice ca “o persoana a fost implicata in savarsirea unei infractiuni, intr-o anumita perioada de timp”!!!

Fara condamnari

Pana acum, la confiscare se putea recurge doar dupa condamnarea definitiva a celui judecat. De acum insa, se poate confisca totul, chiar si pe o perioada retroactiva de cinci ani, doar la simpla sesizare a instantei de catre un procuror. Care nu trebuie sa demonstreze ca banii provin sau nu concret dintr-o infractiune, ci doar ca are suspiciuni. Practic, noile prevederi presupun o inversare a sarcinii probei. Adica, nu procurorul va trebui sa arate ca averea este ilicita, ci acuzatul va trebui sa probeze ca a obtinut-o legal! Iar la cum decurg procesele in Romania zilelor noastre, intinzandu-se pe parcursul mai multor ani de zile, exista riscul sa te trezesti cu toata averea confiscata si cu afacerile blocate pe o perioada indelungata. Ceea ce pentru un businessman inseamna moarte sigura. Iar daca dupa trei, patru sau cinci ani strangi toate chitantele si facturile care sa dovedeasca provenienta banilor confiscati, la ce te mai poate ajuta inapoierea acestora, daca intre timp ai dat faliment?

Lobby pentru functia de procuror european?

Monica Macovei este raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din infractiuni. Iar raportul pe care acesta l-a finalizat pare sa se bucure de o mare sustinere la Bruxelles. Asa ca, avand sprijinul conducatorilor UE, Directiva va trece cu siguranta la votul din 17 decembrie. Zi in care, coincidenta sau nu, se ia in discutie si parafarea infiintarii functiei de Procuror European, incepand deja sa se vorbeasca de primele nominalizari. Printre care, dupa cum sustin sursele noaster, spera sa figureze si Monica Macovei…

[poll id=”655″]

author avatar
Catalin Tache
2.253 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger