AcasăDezvaluiriMoldova, recuperata de „stapanii gazelor”

Moldova, recuperata de „stapanii gazelor”

Iata ca, la doar cateva zile de cand scriam ca proiectele ambitioase, de interes strategic national, lansate pe banda rulanta de Transgaz, compania condusa de Ion Sterian si considerata inclusiv in strainatate drept „perla” economiei romanesti au inclinat balanta in nemilosul razboi energetic ce se poarta in aceasta parte a lumii, repurtam deja noi victorii pe „frontul gazelor”.

Harta ambitioaselor proiecte ale Transgaz

Astfel, pe de o parte, interesele strategice ale Romaniei sunt puternic sprijinite de decizia recenta a reformarii Moldovagaz dupa prevederile celui de-al treilea Pachet energetic al UE. Si chiar daca puternicii colosi energetici aflati sub influenta directa a Moscovei nu au cum sa vada cu ochi buni noul statut regional de „stapani ai gazelor” de care incep sa se bucure romanii, Guvernul reuseste sa tina pasul cu ritmul agresiv impus de cei de la Transgaz si a avizat „dezvoltarea capacitatii Sistemului National de Transport in vederea asigurarii fluxului de gaze naturale pe directia Romania- Republica Moldova”. Mai mult, incurajati de reusita demararii proiectului BRUA, guvernantii au devenit acum mult mai increzatori, catalogand si acest nou proiect de „recuperare energetica” a Republicii Moldova drept unul „de importanta nationala in domeniul gazelor naturale”, dupa cum este catalogat in proiectul de act normativ semnat deja de premierul Sorin Grindeanu.

Transgaz, o noua lovitura

Dupa ce proiectul BRUA a demarat in forta, cei de la Transgaz, puternic sprijiniti de autoritatile de stat de la Bucuresti, constiente de importanta strategica a redesenarii hartii transportului de gaze prin Romania, au facut o noua mutare decisiva. Astfel ca, in timp ce dincolo de Prut, din cele 20 de companii actuale vor ramane doar trei, dintre care una, Moldovatransgaz va gestiona exclusiv conductele magistrale si tranzitul de gaze, la Bucuresti, Guvernul Grindeanu a dat verde proiectului Transgaz privind crearea unui nou „culoar”. Iar proiectul Transgaz, care are in vedere interconectarea biderectionala cu Republica Moldova are un cost total de 131,7 milioane de euro si presupune constructia a doua noi conducte de gaz, in nord-estul tarii si a doua statii de comprimare. De remarcat ca lansarea noului proiect face parte dintr-o strategie complexa a Transgaz, chiar in nota de fundamentare a Hotararii de Guvern facandu-se referire la faptul ca o parte din gazele care vor fi extrase din platoul continental romanesc al Marii Negre ar putea ajunge in Republica Moldova, tara in prezent dependenta de gazele rusesti.

author avatar
Andrei Coman
1.022 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger