AcasăDezvaluiriMinistrul Predoiu îl definitivează în funcția de prim procuror al Constanței pe...

Ministrul Predoiu îl definitivează în funcția de prim procuror al Constanței pe controversatul Gigi Ștefan 

Ținut pana acum în funcția de prim procuror al Curții de Apel Constanța prin mandate interimare, Gigi Valentin Ștefan, primește acum de la Predoiu funcția la permanență. În loc să dezinfecteze Justiția, actualul ministru întreține paraziții. Pe șest, fără știrea președintelui Iohannis sau a premierului Ludovic Orban, ministrul Justiției a făcut un joc pericolos. E un joc politic sau unul financiar? Poate el însuși va răspunde în fața Justiției, în baza răspunderii ministeriale sau a abuzului în serviciu. Predoiu va trebui să explice pe baza căror criterii a putut să numească un individ de speța lui Gigi, despre care DNA are indicii că și-a creat un stat paralel, cu justiție paralelă, sub protectoratul statului de drept. In timp ce era anchetat, el era mai mereu avansat, până când a ajuns să fie, de patru ani, prim-procuror al Parchetulului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. Numele lui este asociat cu gruparea Mazare, cu evazioniști de top, dar și cu mafia imobiliară. În tot acest timp, familia lui a ajuns să învârtă milioane de euro din afaceri suspecte. Cu toate acestea, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, creată special pentru fosta lui colegă, Adina Florea, nu mișcă un deget pentru a-l aduce pe individ în fața instanței.
Magistratul Gigi Valentin Ștefan avea probleme cu statul de drept încă din 2012, când, rușinos pentru el, i s-a retras certificatul ORNIS. Un an mai târziu apărea în convorbirile unor celebri evazioniști din afaceri cu produse petroliere, Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian și Costache Dumitru. Din discuțiile interceptate ale evazioniștilor, reișea că Gigi Vali Ștefan ar fi omul care i-ar proteja. Pe-atunci era prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Dosarul a ajuns la DNA central, unde Gigi Ștefan a devenid doar martor.
Terenuri din fraude imobiliare, vile de lux, anchetat de DNA, susținut de CSM
Din dosarul de la DNA reiese că șeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Gigi-Valentin Ștefan, s-a îmbogățit cu două terenuri retrocedate ilegal de gruparea fugarului Radu Mazăre. Frauda imobiliară din care s-a hrănit și procurorul implică mai mulți funcționari, iar unul dintre loturi a fost cumpărat de magistrat chiar în timp ce subalternii săi închideau cauze penale cu retrocedări orchestrate de gruparea Mazăre.
Pe al doilea, familia procurorului a construit o vilă impunătoare, gard în gard cu prietena de casă a lui Radu Mazăre – șefa Aqua Magic din Constanța, care a obținut terenul prin aceeași filieră.
Procurorul Gigi-Valentin Ștefan s-a mai intersectat cu filiera Mazăre, în urmă cu 15 ani. Atunci, magistratul a achiziționat o bucată de 300 de metri pătrați pe malul lacului Tăbăcăriei, la adresa Bulevardul Mamaia 281.
Parcela respectivă fusese retrocedată cu câteva luni mai devreme unui revendicator inculpat tot în dosarul mamut al retrocedărilor din Constanța – trimis în judecată de DNA București.
Când prim-procurorul Gigi Ștefan a cumpărat acest teren, în 2003, DNA nici nu exista.
În timp ce procurorul Gigi Ștefan beneficia de teren, subalternii săi, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au închis trei dosare penale în care Radu Mazăre era suspect de retrocedări ilegale.
La doi ani după ce DNA București a demarat investigația la Constanța, Gigi Ștefan a vândut terenul de 300 de metri pătrați firmei Gur Holding, controlată de soția sa și de Gur Ramazan – fostul președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea. Suma tranzacției: 400 de mii de euro. Plata a fost făcută printr-un credit bancar în contul procurorului.
Suma a apărut în declarația de avere a magistratului doar un an, după care banii și contul bancar aferent au dispărut în neant. Nu apar achiziții sau investiții.
În 2007, socrul procurorului Gigi Ștefan a mai cumpărat o construcție nefinalizată situată în buza mării, în zona Pescărie din Constanța.
Terenul de 1700 mp fusese concesionat în 2002 de Inspectoratul Navigației Civile Constanța (devenit Autoritatea Navală Română) pe o perioadă de 49 de ani de la primăria lui Radu Mazăre. Trei ani mai târziu, în 2005, autoritatea l-a transferat unuia dintre contractorii săi, o societate privată, J.J. Marine, care l-a cedat în octombrie 2007, socrului lui Gigi Ștefan, Ilie Albu, pentru 190 de mii de euro, bani achitați chiar înainte de semnarea contractelor.

Denunțat pentru luare șpagă, cu detalii spectaculoase. DNA a deschis dosar

Nu numai afacerile imobiliare par a fi crescut averea colosală a procurorului. În 2017, presedintele Fundatiei Europene pentru Buna Guvernare si Prevenirea Coruptiei – EurHONEST, Florin Ghiulbenghian, a depus plângere penală împotriva Prim Procurorului de pe lângă Judecătoria Constanța, Gigi Ștefan Valentin, sub acuzația că ar fi primit o mită pentru a clasa un dosar aflat pe rolul instituției pe care o conduce.
”In fapt, subsemnatul Dimoftache Razvan declar ca il cunosc pe numitul Gostin Marian de aproximativ 7 ani. L-am cunoscut la generalul SRI Anghel Ion , care mi l-a prezentat ca fiind un apropiat al Serviciului Roman de Informatii si rugandu-ma sa il ajut cu un dosar penal pe care il avea la Constanta, la Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta legat de o fapta de tulburare de posesie si/sau distrugere in localitatea Eforie. Aceasta rugaminte a venit ca urmare a faptului ca generalul SRI Anghel Ion aflase despre relatia mea de prietenie cu Prim Procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Constanta in persoana numitului Gigi Stefan Valentin. Arat faptul ca il cunosteam pe generalul SRI de aproximativ 5 ani de la d-na colonel SRI Carmen Duca care fusese ofiter SRI la Sectia Constanta, dupa care plecase prin detasare la SRI Bucuresti. Imi fusese prezentat ca fiind un ofiter superior cu care este bine sa am o relatie apropiata cu atat mai mult cu cat se ocupa de sectorul de ofiteri acoperiti. Prin relatia pe care am dezvoltat-o cu generalul Anghel Ion, am observat ca are o relatie apropiata cu multe persoane din Constanta , intelegand in acest fel ca are multa influenta pe zona, asadar, am acceptat sa ma implic si sa incerc sa-l ajut pe numitul Gostin Marian. L-am intalnit pentru prima data la Constanta , in statiunea Mamaia la un local cu specific romanesc in zona Cazino. La aceasta masa a participat si dl. General Anghel cu familia si mai multe persoane. Cu aceasta ocazia mi l-a prezentat pe cel despre care imi vorbse anterior si am stabilit sa ma intalnesc ulterior in Bucuresti. Urmatoarea saptamana m-am deplasat la Bucuresti unde l-am intalnit pe Gostin Marian la sediul firmei sale din zona Bd. Lascar Catargiu. Acolo mi-a explicat situatia dosarului penal, mi-a inmanat cateva documente si cateva idei scrise de mana ce urma sa i le prezint Prim Procurorului Gigi Stefan Valentin pentru a-l putea ajuta mai usor si a intelege cum se prezinta situatia. Mi-a spus de asemenea ca pentru ajutorul oferit, ii va plati lui Gigi Stefan Valentin o suma de bani, pe care insa nu mi-o amintesc cu exactitate. Cred ca era vorba despre doua sau trei mii de euro. Revenind la Constanta, am discutat cu prietenul meu Gigi Stefan Valentin despre cele ce fusesem rugat, insa nu i-am spus ca interventia provenea de la Serviciul Roman de Informatii pentru a nu-l speria, si l-am prezentat pe Gostin Marian ca fiind un amic. Gigi Stefan Valentin a promis ca se va uita pe dosar si ca vom relua ulterior discutia dupa ce se va documenta.
Dupa aproximativ o luna am reluat discutia cu procurorul care mi-a spus ca il va ajuta si sa ii transmit sa pregateasca suma promisa. Nu imi mai amintesc exact detaliile, insa retin faptul ca o perioada relativ lunga de timp nu am dat de Gostin Marian iar intrebandu-l pe generalul Anghel ce se intampla cu aceasta de nu raspunde si ca risca sa pice de neserios, acesta mi-a comunicat ca este plecat in America cu probleme de servici si ca ma va cauta cand va reveni. In timpul cat a durat pana a revenit in tara Gostin Marian, stiu ca i s-a dat initial o solutie favorabila in dosar, dupa care, probabil in urma contestarii masurii de catre cealalta parte, s-a reinceput urmarirea penala. Cand m-am intalnit cu Gostin Marian acesta a fost suparat, reprosandu-mi ca s-a reluat urmarirea penala in dosar si ca nu are pentru ce da banii. I-am explicat ca initial primise o solutie favorabila asa cum stabilisem, insa cum nu am putut lua legatura cu el, e posibil ca procurorul sa se fi suparat si sa fi dispus inceperea urmaririi penale. Imi amintesc ca imediat dupa reprosurile adresate de Gostin Marian, am fost contactat si de generalul Anghel care a insistat sa fac tot ceea ce tine de mine sa rezolv favorabil problema sugerand ca in caz contrar pot exista repercursiuni pentru toate persoanele fara sa explice exact ce reprezinta acest fapt, insa am inteles ca persoana lui Gostin Marian era foarte importanta pentru dl. general sau pentru SRI, ori pentru ambele .
Ajuns la Constanta , am mers la procurorul Stefan cu care am reluat discuția , povestindu-i ca m-am întâlnit cu Gostin și ca problema se va remedia și am discutat cu acesta ca soluția de scoatere de sub urmărire penala sa nu-i fie trimisa procedural prin posta , ci sa mi-o înmâneze mie personal după ce da solutia și sa nu i-o dau decât după primirea banilor. Așa s-a și întâmplat, Gostin Marian înmânându-mi un plic cu bani pe care apoi i l-am dat când am revenit in Constanta lui Gigi Stefan Valentin. Arat ca m-am întâlnit cu Marian Gostin in mai multe locații din Bucuresti cum ar fi : hotel Minerva, un vaporaș de pe lacul Herăstrău, restaurant Burebista , ultima oară la Taverna Sarbului , însă prima data și momentul  in care mi-a fost înmânaț plicul cu bani, m-am întâlnit cu acesta in biroul lui de pe strada I. C. Visarion.
Întrucât am avut unele suspiciuni cu privire la modul cum au decurs lucrurile, am decis ca toate documentele pe care mi le-a dat Gostin Marian , inclusiv ideile scrise de mana de acesta , sa le copiez și sa le păstrez scanate. La percheziția din 10 Februarie 2016 mi-a fost ridicat un hard extern pe care aveam aceste documente iar copiile hardului care mi-au rămas, se afla in prezent pe un suport informatic împreuna cu alte documente mai puțin uzuale in afara țării și nu pot dispune momentan de ele pentru a le depune ca probe la dosar. Am procedat la aceasta metoda de protecție întrucât am înțeles ca procurorii care m-au arestat și mi-au înscenat dosarele penale, au avut ca principal obiectiv sa între in posesia acestor copii.
Fata de cele aratate mai sus, va rog sa luati masurile legale ce se impun si tragere la raspundere penala a persoanelor implicate.
In drept :
Pentru toate aceste considerente, va rog sa dispuneti inceperea urmaririi penale,
fata de numitul Gigi Stefan Valentin sub aspectul savarsirii :
1. infracțiunii de favorizarea faptuitorului prev. de art. 269 NCPP
2. infractiunii de luare de mita prev. de art. 289 NCPP
3. infractiunii de trafic de influența prev. de art. 291 NCPP
fata de numitul Gostin Marian sub aspectul savarsirii :
1. infracțiunii de dare de mita prev. de art. 290 NCPP
2. infractiunii de trafic de influența prev. de art. 291 NCPP
Si fata de numitul Anghel Ion sub aspectul savarsirii :
1. infractiunii de trafic de influența prev. de art. 291 NCPP”, se arată în plângerea penală.
author avatar
Catalin Manolache