AcasăDezvaluiriMinciunile deputatului Stelian Ion pentru compromiterea judecătoarei Lia Savonea

Minciunile deputatului Stelian Ion pentru compromiterea judecătoarei Lia Savonea

Fost avocat al lui Radu Mazăre trecut între timp în barca dreptății usr-iste, Stelian Ion a căutat să saboteze candidatura la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a judecătoarei Lia Savonea, președintele Curții de Apel București, aruncând o petardă juridică care a inflamat imediat presa haștagistă.  Este vorba de cazul bărbatului condamnat la pedeapsa de numai 8 luni de închisoare cu suspendare pentru agresarea sexuală a nepoatei sale în vârstă de 13 ani și 10 luni. Pedeapsa mică dată în acest caz a fost pusă de Stelian Ion în cârca judecătoarei Lia Savonea, deputatul USR mințind fără scrupule doar pentru a sensibiliza opinia publică. Fost ministru al Justiției în Guvernul Florin Câțu, Stelian Ion avea toate instrumentele publice pentru a verifica situația concretă a cazului expus, însă a apelat la armele manipulării publice, mai ales că era vorba de un subiect delicat privind agresiunea sexuală a unei minore. 

Ce a uitat Stelian Ion să facă public din cazul expus a fost faptul că Judecătoria Oltenița a fost cea care, prin hotărârea 17/2015 (dosar 132/269/2014), a dispus condamnarea la 8 luni de închisoare cu suspendare a bărbatului ce i-a penetrat oral vaginul nepoatei sale minore. Iar completul format din judecătorii Daniel Grădinaru și Lia Savonea, de la Curtea de Apel București, a menținut atunci, în anul 2015, decizia Judecătoriei Oltenița. 

(sursa foto: Facebook/Stelian Ion)

Mizând pe sensibilizarea opiniei publice față de cazurile de agresiune sexuală față de minori, Stelian Ion a cochetat cu ipocrizia ascunzând și faptul că tot Judecătoria Oltenița a stabilit că, în realitate, actul sexual oral pe care bărbatul i-l făcuse nepoatei sale prin penetrarea vaginului cu limba fusese unul consimțit. Iar această consimțire a fost confirmată apoi și de ocrotitorul legal de atunci al minorei, care pe parcursul judecării dosarului la instanța de fond nici măcar nu s-a constituit parte civilă. Greu de digerat de societate din punct de vedere moral, însă aceasta a fost situația de fapt pe care judecătorii au avut-o de analizat. Căci așa cum reiese din datele publice, decizia de condamnare a agresorului la 8 luni de închisoare cu suspendare dată de Judecătoria Oltenița nici măcar nu a fost atacată cu apel de ocrotitorul legal al minorei declarată victimă. Parchetul de pe lângă Judecătoria Oltenița a fost cel care a declarat atunci apel față de decizia  17/2015 și astfel a ajuns dosarul la Curtea de Apel București. Nici în fața acestei instanțe victima, prin ocrotitorul legal, nu și-a schimbat poziția. Iar cum cercetarea judecătorească anterioară a colegilor de la Oltenița indica faptul că minora consimțise asupra actului sexual, intenționând să se mute chiar în locuința bărbatului, Curtea de Apel București nu a făcut altceva decât să confirme decizia luată de instanța de fond. Culmea este că, așa cum o arată facsimilele, toate aceste informații sunt publice și puteau fi accesate de Stelian Ion.

Însă nu ar mai fi fost scandalul rostogolit până la nivelul declansării până și a unei campanii de strângere de semnături pentru a o împiedica pe judecătoarea Lia Savonea să acceadă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Căci din sâmburele de minciună plantat de fostul ministru al Justiției Stelian Ion s-a ajus chiar și aici, ca ong-uri USR să ceară pe internet voturi împotriva Liei Savonea. O manipulare tristă, slabă, dar care a stârnit niscaiva valuri datorită sensibilității cazului. 

author avatar
Catalin Manolache