AcasăDezvaluiriAncheteMâna GRU... Prețul gazelor, detonat de la Urengoy!

Mâna GRU… Prețul gazelor, detonat de la Urengoy!

La un salariu de cinci ori mai mare decât al președintelui Klaus Iohannis, poate că electricianul pus de Liviu Dragnea în fruntea ANRE pentru a veghea la securitatea energetică a României ar fi putut barem să își arunce privirea pe rapoartele informative de la începutul lunii iulie. Cele care avertizau că,poate, explozia de la Novy Urengoy nu a fost chiar un accident, așa cum cu o grabă cel puțin suspectă și fără precedent s-au grăbit să anunțe public autoritățile de la Moscova.

Dumitru Chiriță o fi auzit de accidentul de la Urengoy

Oricum, de la ”accidentul” de la instalația de procesare din micul orășel din vestul Siberiei, GAZPROM și-a jucat excelent cartea despre care există suspiciuni că i-ar fi fost pusă în mână de Informațiile Militare rusești GRU. Cele în care președintele Vladimir Putin are tot mai multă încredere.

Au pus ”dop” conductei Yamal

Astfel că, în doar câteva ore de la misteriosul incendiu din Novy Urengoy,  GAZPROM a și redus la jumătate livrările de gaze naturale rusești spre Occident, prin Belarus și Polonia. Mai mult decât atât, GAZPROM  a ajuns să livreze sub un miliard de metri cubi pe zi prin conducta care face legătura între Peninsula Yamal și Germania. Astfel că scăderea  mai mult decât considerabilă a volumelor de gaze intrate la stația de la Mallnow după ”accidentul” de la Urengoy ar trebui anchetată de urgență. Mai ales că GAZPROM a informat deja că, tot sub pretextul ”accidentului” siberian care îi scapă astfel de obligațiile contractuale, conducta Yamal – Europe ar urma să funcționeze ”pe avarie” până la sfârșitul anului, cel puțin… Rușii neavând nicio intenție să repare instalația distrusă de explozia ”devastatoare”, dar în care nu a fost rănit nimeni…

Putin și GAZPROM marii beneficiari ai exploziei siberiene

Astfel că prețul gazelor nu doar că a ”explodat”, dar Putin va putea impune astfel Nord Stream 2 drept ”unică variantă” de transport al gazelor rusești în Germania.

Se ”strânge lațul” la Chiriță!!

Acum, desigur că explozia de la Urengoy are efecte considerabile peste tot în Europa. Numai că, la noi, ANRE nu doar că nu și-a revenit nici măcar acum din șoc, dar reacția singurei autorități a statului român abilitată să intervină în astfel de situații ”este sublimă, dar lipsește cu desăvârșire”… Ceea ce nu face decât să întărească și mai mult varianta de lucru a structurilor contrainformative românești, dezvăluită în ”lovitura” din 12 septembrie. Atunci când titram ” De ce cresc facturile ! Șeful ANRE, legat de GAZPROM prin Mexic”, avertizând asupra identificării unei posibile ”legături primejdioase” întreținută de GAZPROM și șeful Autorității Naționale de Reglementare în Energie! Prin chiar intermediul fiului celui din urmă, avocatul Costin Răzvan Chiriță : ” Ce este drept, Dumitru Chiriță nu apare în actele societății Hub Gas Premier, care are drept obiect de activitate comercializarea combustibililor gazoși. Și care ar urma să comercializeze gaze și în Polonia. Gaze care însă miros a fi luate de fapt de la GAZPROM! Mai ales că fiul președintelui ANRE, avocatul Costin Răzvan Chiriță îl reprezintă tocmai pe Igor Cupeț în dosarul în care acesta nu și-a primit comisionul de succes pentru intermedierea unui contract de gaze pentru Chemgas Holding Corporation, de la Imex Oil Limited din Cipru. Adică exact una dintre cele doar două societăți care importă în România gaze direct de la GAZPROM”! Dar cum deja comisia rogatorie a luat ”urma banilor” din Maldive, ”misterul” s-ar putea lămuri mult mai curând decât se așteaptă chiar șeful ANRE…

author avatar
Catalin Tache
3.085 afisari

13 COMENTARII

  1. Îmbrobodeli.
    Lumea are același centru de comandă; nici Rusia nici China nu sînt de capul lor.
    Energia se scumpește peste tot în lume pt a ne ține-n frîu și prin sărărcire.

  2. Nu e nici o imbrobodeala , Novy Urengoy este inca un impuls pentru oamenii de stiinta sa perfectioneze trecerea la energia solara , energia eoliana , energia hidraulica , energia mareelor , energia geotermica , energia potential osmotica , energia de biomasa …

    • De ce să treci la ceva mai complicat mai puțin eficient?
      Treaba cu CO2 și efectul de seră este iarăși îmbrobodeală.

  3. Nu e nimic complicat , nu are efect de sera si eficienta este tripla . Arderea unui kilogram de hidrogen elibereaza de trei ori mai multa energie decat a unui kilogram de benzina si produce doar apa . ” Cu tehnologiile actuale poti reduce pana la 90% din emisiile de carbon ale gazelor naturale , ceea ce e deja mult . Progresul tehnologic poate duce acest procent la 100% „. Cel mai ieftin este hidrogenul gri , bazat pe combustibili fosili , hidrogenul albastru are costuri mai mari , iar hidrogenul verde , de moment , este iaplicabil pe scara larga datorita costurilor extrem de ridicate .

    • Ca să scoți hidrogenul din gaz metan sau apă trebuie energie iar, la metan, se face CO2.
      Arderea hidrogenului (periculos de stocat și transportat) face vapori de apă ce „reprezintă cel mai mare procent din efectul de seră”.

    • Da, dar numai căzături ca să se liniștească ecologiștii. Lemnul ce putrezește în pădurile lumii sloboade mai mult CO2 decît se sloboade din arderea combustibililor fosili iarăși în toată lumea.
      „The world’s deadwood currently stores 73 billion tonnes of carbon. Our new research in Nature has, for the first time, calculated that 10.9 billion tonnes of this (around 15%) is released into the atmosphere and soil each year — a little more than the world’s emissions from burning fossil fuels.”

  4. Hidrogen drept combustibil , captarea de bioxid de carbon si folosirea energiei nucleare .

  5. a) Indepartarea carbonului inaintea arderii , caz in care se produce hidrogen si CO2 ( hidrogenul fiind folosit apoi drept combustibil . b) CO2 este filtrat chimic de fumul emis in urma arderii . c) Combustibilii fosili sunt arsi in oxigen pur -nu un aer- iar CO2 este foarte concentrat in gazele emise . Cea mai mare instalatie de captare a dioxidului de carbon din aer a intrat in functiune luna aceasta ( sept.2021 ) in Islanda ( Uzina Orca ). La nivel mondial functioneaza 15 uzine care capteaza 9.000 de tone de CO2 . Compania americana ” Occidental ” lucreaza in prezent la o facilitate care VA FI CAPABILA SA CAPTEZE UN MILION DE TONE DE CO2 PE AN .

  6. Autoblog .md , 31 ianuarie 2016 : ” Revolutionar ! Un roman (Gheorghe Bordeianu , inginer TCM ) a inventat masina care merge 5000 km cu trei litri de apa „. Este vorba de un generator de ioni care separa hidrogenul de oxigen si costa in jur de 200-300 de lei .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger