AcasăDezvaluiriAnchete”Legea SIML” – Plătim ”tainul” peste rând la Washington!

”Legea SIML” – Plătim ”tainul” peste rând la Washington!

Guvernul Orban își asumă un uriaș scandal internațional

Așa după cum dezvăluiam încă din 17 august, ministrul Apărării forțează adoptarea unui proiect de lege prin care să fie abrogată Hotărârea de Guvern nr.630/2018. Cea prin care era prevăzută achiziția prin licitație a unui ”sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” pentru suma maximă de 137 milioane euro. Numai că, după ce a fost desemnat câștigătorul de facto, o companie franceză care urma să livreze rachetele ”EXOCET” încadrându-se și în plafonul maxim financiar al tranzacției, asigurând totodată și contracte anexe offset extrem de importante pentru industria românească de armament, autoritățile de la București au schimbat brusc macazul.

Rachetele NSM nu pot fi folsite pe ceață densă sau ploaie torențială

Astfel că un prim pas a fost făcut prin mărirea sumei alocate acestei achiziții de la 137 milioane euro, la 200 de milioane! Astfel că ”aprobarea prealabilă a Parlamentului a fost transmisă către Ministerul Apărării Naționale în data de 15.09.2020, ca urmare a ședinței comune a Birourilor Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului din data de 19.05.2020,  în care a fost prezentată scrisoarea Comisiilor pentru Apărare, ordine publică și siguranță națională ale Camerei Deputaților și Senatului nr. 299 BP din 06.05.2020”.

Generalii Ciucă și Hăpău știu dar tac că pe lângă cele 200 de milioane euro vom trebui apoi să cumpărăm și muniție

Așa după cum se subliniază în expunerea de motive a Legii pentru realizarea ”Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață”, aferentă programului de înzestrare ” Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). Însă de-abia din acest moment începe cu adevărat ”nebunia lui Ciucă”, ministrul Apărării insistând nu doar ca România să chetuiască 200 milioane euro în loc de 137, dar și să renunțe la condițiile offset! Cele ce ar fi adus alte milioane bune de euro la buget. Mai mult chiar, atât intervențiile părții franceze care a solicitat insistent lămuriri la cel mai înalt nivel pentru ce România renunță la un contract aflat într-o fază avansată a negocierii, cât și ”mirarea” altor miniștri ai Apărării din importante state occidentale prezenți la reuniunea informală de la Berlin nu au oprit însă Guvernul Orban să își asume atribuirea unui contract în sistem ”G2G”.

Direct către Guvernul Statelor Unite ale Americii. Aruncând astfel România într-un scandal internațional între marii jucători globali de pe piața industriei de armament. În timp ce declanșarea unei proceduri de infrigement împotriva României la nivelul Uniunii Europene se prefigurează deja la orizont. Și iată pentru ce publicăm astăzi cele mai importante ”expuneri de motive” ale schimbării de macaz a  Puterii de la București. Cea care își asumă astfel atribuirea unui nou contract de sute de milioane de euro nu prin licitație, ci direct către Washington. ”Casierie” la care, să nu uităm, ministrul Nicolae Ionel Ciucă a ajuns să plătească deja în avans sume uriașe, de ordinul a 500 de milioane de dolari, fără ca să i-o ceara barem cineva! Sau fără ca măcar aceste plăți înainte de termenele prevăzute să fie cuprinse în vreo înțelegere anume între părți.

 ”Fitilul” aprins de la Consiliul de Achiziții al MApN

Dar uite că dacă tot sunt date miliarde bune de euro din buget pentru înarmare, poate ar fi bine să afle fiecare contribuabil care este modul în care se face acest lucru, cu tot cu justificările oficialilor. Pentru că nu se dă nici cea mai mică derogare pentru construcția de școli, spitale sau autostăzi, cu totul altfel stau lucrurile în cazul contractelor ”G2G”, cum este cazul celor 200 milioane de euro fără alte taxe date direct Guvernului SUA. Principalele ”bla-bla”-uri din motivarea ”Legii SIML” fiind, ce-i drept, generalități de necontestat.

Încă nu a fost luat avizul CSAT pentru Legea SIML

Cum ar fi faptul că ” pentru apărarea zonelor costiere și de Litoral împotriva amenințărilor navelor de suprafață este necesară existența în cadrul forțelor navale a unei capabilități credibile de disuasiune care să permită executarea acțiunilor militare în timp oportun, de pe întreg întinsul litoralului național, din poziții prestabilite sau neamenajate, ziua sau noaptea, indiferent de condițiile hidro-meteorologice, cu personal specializat instruit în folosirea în luptă a sistemului și cu baza de date a țintelor actualizată”. De asemenea, se știe și că ”în momentul actual, Forțele Navale Române au în înzestrare un sistem de patru instalații mobile de lansare cu o vechime de peste 30 de ani, de proveniență ex-sovietică, care sunt depășite din punct de vedere operațional și tehnic, cu interoperabilitate limitată în raport cu navele și tehnica d eluptă a altor state membre NATO care ar putea acționa în spațiul Mării Negre/pe teritoriul național, având în vedere resursa de viață epuizată a rachetelor și a instalațiilor de lansare aferente, a căror modernizare nu este fezabilă”.

Deci este clar că Forțele Navale au nevoie de rachete moderne. Numai că pe baza acestor generalități unanim recunoscute, se anunță direct că ”modalitatea de realizare a Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață a fost aprobată prin Strategia de achiziție de către Consiliul de Achiziții al Ministerului Apărării Naționale. În urma analizei documentelor de program, reiese că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate , complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile(NSM)”.

Acum, ”în urma analizei documentelor de program” să nu fi descoperit Consiliul de Achiziții al MApN că și armata fanceză sau cea germană ne sunt totuși aliate în cadrul NATO? Sau că prin abrogarea Hotărârii de Guvern 630/2018, ”anularea licitației pentru rachetele de coastă pentru a se acorda contractul direct Guvernului SUA crește costurile de achiziție cu 45% și văduvește industria națională de armament a României de contractele aferente offset”, așa cum a avertizat oficial compania franceză MBDA”?

Sau ”funcționărașii” de la Consiliul de Achiziții al ministerului să nu fi fost interesați nici măcar de ”analiza tehnică” specializată conform căreia ” racheta propusă de MBDA, EXOCET este net superioară celei alese de MApN, Naval Strike Missile (NSM), prin faptul că s-a dovedit eficientă în luptă și poate fi folosită în orice condiții de vreme. Rivala NSM nu a fost încă folosită în luptă, este ghidată în infraroșu și are nevoie să vadă ținta pentru a o distruge. Lucru imposibil în condiții de ceață densă sau ploaie torențială, fiind eficientă doar împreună cu un alt sistem, HARPOON de exemplu”.

Mai trebuie și un ”HARPOON” la NSM!

Drept urmare, dacă rachetele NSM vor fi achiziționate și ”nababul” Ciucă va obține plata – eventual în avans!- a 200 milioane euro, atunci ”specialiștii” MApN se vor trezi și vor observa și ei că acestea nu sunt îndeajuns. Și drept urmare ”inițiații sistemului” dau ca sigură varianta de lucru că deja se mai pregătește un moratoriu în vederea achiziției și a sistemelor ”HARPOON”, unele extrem de costisitoare chiar și pentru ”bugetul nelimitat” pus la dispoziția Ministerului Apărării Naționale!

Pentru că altfel, pur și simplu nu se poate îndeplini condiția expresă pusă chiar de Consiliul de Achiziții al MApN în ”Legea SIML” și care prevede expres că ” rachetele trebuie să fie folosite ziua sau noaptea, indiferent de condițiile hidro-meteorologice”!!! Păi și atunci cum facem, vorbește generalul Marian Hăpău – că tot este suspecat șeful DGIA de către americani că nu a raportat vizita incognito la Moscova! – cu omologii din fruntea Armatei Ruse să ne atace doar atunci când este senin și nu plouă sau este ceață? Ca să nu intre astfel la belea funcționarii MApN, ofițerii de informații ai DGIA care acoperă acest ”blat” și miniștrii guvernului Orban că dau peste 200 de milioane de euro pe niște rachete ce nu pot fi folosite conform condițiilor obligatorii de achiziție?

Doar un rând : 33 de rachete… 32…!

Deci în acest moment România riscă să fie prinsă în mijlocul unui uriaș scandal european doar pe baza ”analizei” Consiliului de Achiziții al MApN. Pentru că dacă situația ar fi fost pusă în discuția CSAT sau a altor organisme cu prerogative în domeniul securității naționale, ar fi fost informați poate și miniștrii că, de exemplu, partea franceză care a câștigat licitația pentru construcția a patru noi corvete și modernizarea fregatelor deja existente – adică toată flota militară a Forțelor Navale Române !- au informat că nu vor pune la dispoziție bazele proprii de date, ceea ce ridică mari semne de întrebare cum vor fi folosite rachetele americane NSM.

Dar deocamdată singura grijă a artizanilor ”Legii SIML” este cum să ajungă mai repede ”contribuția” la ”Casieria” de la Washington! Inclusiv prin legiferarea a tot felul de derogări financiare care să înlesnească deja tradiționalele ”plăți în avans” cu care i-a obișnuit generalul Ciucă pe producătorii americani. Și uite cum, ca să dăm doar un singur exemplu, ” se introduce derogare de la prevederile art.47, alin.(9) din Legea 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, în vederea realizării achiziției pentru a se autoriza Ministerul Apărării Naționale să efectueze virări de credite de angajament/bugetare, între capitole bugetare și între programe, peste limita de 20% din prevederile capitolului bugetar, aprobate prin legea bugetară anuală la nivelul ordonatorului principal de credite și, respectiv, de 10% din prevederile programului, cu încadrarea în limitele maxime aprobate la nivelul unui an, care urmează a se suplimenta, cu cel puțin o lună înainte de angajarea cheltuielilor, cu acordul Ministerului Finanțelor Publice”.

Deci, Guvernul și Președinția Franței au protestat deja împotriva practicii guvernării de la București de a acorda toate marile contracte de înzestrare ale Armatei Române nu prin licitație, ci direct Guvernului SUA prin intermediul achizițiilor ”G2G”. De asemenea, la reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, ministrului Nicolae Ionel Ciucă i s-a atras fie și neoficial atenția că acest mod de a trata ”cu spatele” statele aliate europene în beneficiul strict al părții americane ar putea conduce la o nedorită declanșare a procedurii de infrigement.

Dar, cu tot acest scandal european gata să fie declanșat și oficial, MApN pomenește un singur rând despre adevărata miză a ”Legii SIML”. Una cu un ”total estimat : contravaloarea achiziției, fără TVA, a fost estimată la 200 milioane euro(echivalent USD), excluzând costurile privind participarea industrială, transport internațional, asistență tehnică, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziție”. Și anume ”amănuntul” că ”pachetul SIML” conține doar 33 rachete! Din care una va fi ”epuizată” în cadrul procedurilor de probă. Astfel că la costul total se va adăuga plata muniției pe care MApN va fi obligat apoi să o cumpere pe alte milioane bune de euro!

author avatar
Catalin Tache
3.323 afisari

12 COMENTARII

  1. Pai ce,da de la ei?atat de imbecili sunt ca nu au înțeles nimic ca degeaba se gudura pe lângă marele licurici ,americanii își IAu imediat mâna de pe ei după ce au încasat și pe urma pun alți fraieri in fruntea coloniei sa producă și mai mult,cum făcea Înaltă Poarta

  2. Slugi….neam de slugi…asta suntem…polonezii și ungurii cumpara armament ultramodern și obțin Offset pana la 35 la suta din suma!!!!deci se poate !!!!depinde doar cine negociază!!!

  3. Uite de ce e nevoie de un ziar NAȚIONAL !!!!altcineva nu ar fi ținut nimeni aceasta campanie!!!!

  4. Valeu, dar de unde pana unde „castigatorul de facto, o companie franceza care urma sa livreze rachetele ”EXOCET”? Dom’ Tache, explica matale cum e cu „de facto” asta. De unde reiese ca exocet e obligatorie pe curvetele gowind? Presa straineza ne informeaza ca NSM e deja integrat pe tipul de curvete cu pricina.
    Unde ai citit ca „rachetele NSM nu pot fi folsite pe ceata densa sau ploaie torentiala”? Cumva in Pravda sau in manualul micului rachetist din Congo?
    La articolul anterior ziceai: „Iar dupa cum susțin sursele noastre, francezii au informat deja raspicat MApN-ul ca nu vor permite americanilor sa le foloseasca bazele de date!” Zau? Ce baze de date au francii de plang americanii dupa ele? Dom’ Tache, e clar ca nu ai fost atent la ce-ti spuneau sursele alea :))
    Tocmai ca americanii ofera: „accesul la bazele de date cu caracteristicile/parametrii tactici ai tintelor (acces la bazele de date clasificate proprietate a guvernului SUA)”.
    Asa scrie in nota de fundamentare, disponibila publicului in pagina MApN. Adica e vorba de baza de date cu imagini si semnale ale tintelor.
    Intreb, nu dau cu paru’, de fapt, nu cumva francii s-a coit sa ofere acces romanilor la baza de date amintita?

  5. Cine sa vina pe mare in „scumpa” Romanica ??? Rusii, ca de ei ne temem. Pai trebuie sa fie treji sa vina pe acolo ca daca-s beti ca de obicei vin simplu prin Moldova cu mijloace de lupta mai ieftine si mai eficiente , nu ??? Noi pentru mare trebuie sa cumparam vase necesare pazei de coasta ca ne fura turcii bunatate de calcan, sa prinda transportorii de stupefiante, braconierii autohtoni, nu nu stiu ce nave cu care ne-ar” cotropti” unii, Ce mare, ce litoral vai steaua noastra cand unii gandesc cu stelele de pe epoleti. Ar mai putea cheltui banii pentru implementarea unui sistem de instruire a tineretului in folosirea armamentului usor, ca la o adica cu cei cativa burtosi angajati o sa cam dam „dosu” cum ziceau batranii..

  6. Ce să ințeleg ? Că unor specialiști in materie le e teamă de supărarea unor țări aliate ? De ce ?
    Până la urmă, fiecare cu banii lui….face ce dorește !
    Eu cred că dacă tot colaborăm bine cu americani, să o ținem tot asa !
    Tehnica lor e cu adevărat imbatabilă !
    Armata română merită ce e mai bun !

  7. E rahat merge cu petrosin lampant NSM…
    Ataca la inertie ce vede
    Ataca prin date compiuterizate de referinta adica acolo unde o trimiti se ghideaza singura pe teren
    Ataca prin GPS long. Lat.
    Ataca e adevarat si prin infrarosii
    Ataca si in urma unui program postum adica in urma unui atac planificat de mult… La fel sunt mobile deci poti sa le pui pe coasta nu neaparat pe nava duc pana in Crimeea la 185 km…
    Pe cand Exocet duce doar pe infra si inertial e taman invers decat poza bat cu 15 km mai putin undeva 170 km…

  8. Prin infra sa inteleaga si mamaile se duce unde apeși telecomanda ca la tv.E adevarat duce la fix si evmura in gura, dar nu pe ceata sau intemperii pe mare…

  9. Dragi Romani,aici sunt banii dumneavoastra,ca sa fie bani pt. pensii,alocatii si salarii.Pai credeti ca umflaltul asta de Ciuca,sluga prea plecata a Hotului de case cu acte false,e de capul lui ? Ce,sunteti copii ? Nemernicii astia toaca banii tarii fara frica si fara rusine,si dupa aia ridica mainile sus,nu mai are Tara bani.Iar babele si droaia de prosti,chiar ii cred.Nu e bani de pensii mama,nu vedeti ca nu are Tara bani ? Ceace dovedeste inca o data ca proverbul „s-antalnit hotul cu prostul”,provine din Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger