”Replicile” cutremurului provocat de dezvaluirea privind existenta unui adevarat serviciu privat de filaj in cadrul Garzii de Coasta din Inspectoratul General al Politiei de Frontiera se anunta mai devastatoare chiar decat ”apocalipsa” de la Biroul Prevenirea si Combaterea Migratiei Ilegale si Infractionalitatii Transfrontaliere din Garda de Coasta. Acolo unde s-a stabilit deja inclusiv oficial ca dispar baxuri cu tigari din Camera de Corpuri Delicte. Dar mai ales ca un raport contrainformativ incendiar al unei cu totul alte structuri decat SIPI Constanta cuprinde ”suspiciuni rezonabile si indicii temeinice” privind achizitionarea din fonduri proprii a unei game extrem de largi, de performante si de costistoare de tehnica de monitorizare audio-video si GPS montata ilegal pe autoturismele de serviciu si folosite in misiuni paralele de filaj pe teritoriul Municipiului Constanta.

Iar cum ”buboiul” de la Garda de Coasta oricum se va sparte, cu siguranta ca demararea unor ample anchete interne privind aflarea deplina a adevarului, pentru ca astfel de acuzatii sa nu mai planeze impotriva intregii structuri si mai ales a politistilor onesti care isi risca viata in misiunile sub acoperire impotriva marilor contrabandisti este binevenita. Mai ales ca din raportul contrainformativ intrat in posesia noastra am pastrat pentru astazi ”bomboana” de pe ”coliva” acestui socant serviciu privat de filaj! Estre vorba despre interesul maxim trezit altor structuri de incidentele grave de securitate create prin nerespectarea normelor INFOSEC din H.G. 585/2002! Iar in nota informativa care a provocat ceea ce se anunta una dintre cele mai spectaculoase anchete din sistem se avertizeaza negru pe alb ca ”probele stranse cu ajutorul tehnicii private sunt folosite atat in scop personal, cat si introduse in computerele de serviciu”!!!
SIPI, ai verificat operatiunea???
Deci, dincolo de motivatiile pentru care membri unei grupari de politisti au decis sa faca singuri pe justitiarii, desi tehnica ultramoderna folosita in aceste misiuni neuatorizate de filaj i-ar fi costat ”din propriile buzunare” cel putin cateva zeci mii bune de euro, ramane totusi o foarte mare problema la care vor trebui sa raspunda nu doar cei implicati direct, dar si structura teritoriala Constanta din cadrul DGPI. Pentru ca daca un comisar sef care a recurs la astfel de misiuni halucinante a introdus probele obtinute cu tehnica achizitionata strict pe persoana fizica in computerele de serviciu, atunci cand a facut-o in urma unor interese personale care urmeaza a fi stabilite ulterior, atunci chiar ca e ”groasa” rau.

Pentru ca astfel au fost incalcate grosolan normele INFOSEC care prevad obligativitatea ca acestea sa fie verificate inainte de catre DGPI, prin structura teritoriala, desigur. Si mai ales daca nu exista nici ”comodatul” expres prevazut in acest sens! Ca sa nu mai vorbim ca daca nu ar fi fost alte interese, ”conexiunea” la computere ar fi putut fi facuta foarte bine interinstitutional, prin structurile abilitate ale MAI care asigura legatura interna la baza de date. Dar asa, parca totusi ceva este putred nu doar cu filajul exercitat cu tehnica luata cu sume fabuloase din ”banii de chletuiala” ai unui politist care are totusi o leafa oarecare, dar si cu modul in care aceste ”probe” au fost introduse in computerele de serviciu.

Atunci cand se recurgea la aceasta metoda probabila de ”presiune” suplimentara asupra celor vizati. Fie si pentru simplul fapt ca inconstienta celor din respectiva grupare poate duce acum la caderea in justitie a nenumarate dosare in care au folosit aceasta strategie, chiar daca respectivii sunt contrabandisti recunoscuti! Dar daca probele au fost introduse prin ”fentarea” normelor INFOSEC, atunci infractorii vizati au deja de ce sa deschida sampania…
Cu sau fara aviz?
Aceasta ramane marea intrebare care poate deslusi in mare masura misterul existentei unui serviciu privat de filaj in cadrul Garzii de Coasta! Pentru ca si daca politistii suspectati s-au dus cu aparatura de zeci de mii de euro cumparata de la magazin din banii lor si au incheiat in scris o intelegere de sponsorizare cu Garda de Coasta sau chiar cu IGPFR, tot ar fi trebuit ca specialistii de la SIPI Constanta sa verifice echipamentul si sa autorizeze introducerea probelor astfel obtinute in intreaga retea de computere a Politiei de Frontriera si inclusiv a Ministerului de Interne! Iar dupa cum reiese din informatiile de ultima ora intrate in posesia noastra, ORNISS va declansa la randul sau o mega-ancheta pentru a verifica tocmai acest mic ”amanunt”. Daca politistii ”buni samariteni” au sponsorizat legal Politia de Frontiera si mai ales daca tehnica a fost verificata si avizata de SIPI Constanta!