Cauta

Incepe Jihadul intre procurori!

Pana acum s-a vorbit pana la saturatie despre o asa-numita „republica a procurorilor”. Insa, chiar daca aceasta exista cu adevarat, atunci ea este mai dezbinata decat orice alta „fratie” din Romania zilelor noastre. Iar situatia se va agrava si mai mult, cu fiecare zi cu care se apropie declansarea campaniei pentru alegerea noii formule a Consiliului Superior al Magistraturii.

Miza pentru controlul CSM este una uriaşă

Pentru ca se apropie vertiginos declansarea unui adevarat „jihad” intre diversele grupari de procurori care se lupta pe viata si pe moarte nu doar pentru preluarea controlului asupra CSM, a Inspectiei Judiciare si a conducerii Parchetelor, dar mai ales pentru a-si impune propria viziune cu privire la aplicarea prevederilor legale. Si, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia naostra, dezbaterea de idei aproape ca nici nu va conta, caci se va juca mai murdar ca oricand. Pentru ca intre cei care vor sa declanseze „rebeliunea procurorilor” impotriva sistemului si „fundamentalistii” care vor sa mearga pana la capat cu „cruciada” deja se poarta un razboi „fratricid”, care se va transforma insa cat de curand in „lupte de gherila” purtate prin dosare. Si cu victimele colaterale de rigoare, bineinteles …

„Focul la Gusti”!

Este greu de explicat si acum ce s-a intamplat de s-a „defectat” Raluca Pruna, de l-a pus pe Augustin Lazar drept Procuror General al Romaniei. Cert este insa ca dupa ce acesta s-a apucat „ardeleneste” de treaba si diversele cercuri de influenta si-au dat seama ca va fi destul de dificil sa-l „papuseasca” pe acesta, s-a declansat o lupta nebuna, cum nu a mai fost niciodata, pentru cine sa fie adjunctul celui cunoscut de apropiati drept „Gusti”.

Presiune imensă asupra Procurorului General Augustin Lazăr

Si, parca pentru prima data, lupta nu a mai fost una subterana, ci s-a purtat la vedere, cu toate armele pe masa, fiecare candidat, fie el pe fata sau „pe burta” etalandu-si cohorta de protectori. Si desi lucrurile par sa se mai fi linistit, in urma pozitiei mai mult decat transante a noului procuror general, in sistem se vehiculeaza informatii tot mai alarmante cum ca batalia finala inca nu s-a purtat, ci doar a fost amanata. Asa ca presiunea este de asteptat sa creasca, mai ales ca membrii ambelor tabere stiu ca vor termina acest razboi al Justitiei doar „pe scut sau sub scut”. Asa ca sa nu uitam ca in fotbalul intern exista o vorba lansata de maestrul Florin Halagian, care atunci cand se apropia un meci de foc, anunta drept singura tactica de joc „focul la ei”!  Iar aceasta strategie se potriveste exact cu ceea ce se petrece in aceste zile in „republica procurorilor”, unde este de asteptat ca liderii ambelor tabere sa ordone „focul la Gusti”! Pentru ca, pana acum cel putin, procurorul general este vazut drept promotorul unei „a treia cai”, care cam incurca jocurile tuturor…

Miza pe evaziune

Parca niciodata n-a fost mai „fracturata” Justitia romana ca acum. Ce-i drept, de-a lungul ultimilor ani, deciziile care se bat cap in cap, luate de judecatori de la instante diferite au fost de-a dreptul halucinante, singura explicatie fiind ori ca unul dintre complete a fost „cumparat”, ori ca pregatirea profesionala a unor magistrati care impart dreptatea de-abia iesiti de pe bancile facultatilor particulare este pur si simplu sub orice critica. Numai ca, uite, deja ne-am obisnuit cu decizii ale unor judecatori care dau maximul de pedeapsa unor inculpati care tocmai ce fusesera achitati de alta instanta, fara ca la dosar sa ajunga vreo proba noua. Sau invers. Iar acum, pentru ca haosul din Justitie sa fie si mai inspaimantator, asistam si la o „falie” tot mai mare intre procurori. Astfel ca unele structuri de informatii au ajuns sa avertizeze ca justitia sta pe un adevarat butoi de pulbere, vorbindu-se chiar de o adevarata „rebeliune” a procurorilor care considera exagerata aplicarea „orbeste” a prevederilor noilor Coduri penale. Mai ales in ceea ce priveste infractiunile economice, procurori din vechea garda considerand „cruciada” pornita impotriva evaziunii fiscale drept una de fatada, bazata pe exagerarea interpretarii legii. Insa cum miza financiara din tot mai numeroasele dosare de evaziune fiscala este una de-a dreptul uriasa, aceasta atitudine a unor procurori care nu se dovedesc prea „entuziasmati” in rechizitoriile intocmite le-a atras acestora eticheta de „refractari” la „curatenia generala” declansata in mediul de afaceri. Asta in cel mai bun caz, asupra altora existand chiar suspiciuni de complicitate, ci in niciun caz una „ideologica”.

Plan de condamnari

Insa acuze cel putin tot atat de socante sunt scrasnite printre dinti si de catre procurorii din cealalta tabara, care sustin ca, pur si simplu, asupra lor se exercita presiuni de neinchipuit pentru indeplinirea unui draconic plan de condamnari. Asa ca  li s-ar cere sa dea drumul pe banda rulanta la cat mai multe inceperi de urmariri penale. Mai mult chiar, astfel ar fi nevoiti sa ceara in rechizitorii pedepse maxime, chiar daca infractiunile nu ar fi atat de grave, pentru a fi siguri ca astfel tot va „pica” o condamnare.

Cine pune mana pe CSM

Desi neoficial, campania pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii a si inceput. Desigur, mai este ceva pana cand candidatii vor lua la picior toate judetele tarii, cautand prozeliti printre colegii procurori sau judecatori, insa numele grele implicate in „lupta pentru CSM” indica deja o desfasurare de forte fara precedent. Este suficient astfel sa ne gandim la ce ar insemna o confruntare, directa sau prin intermediari, intre Oana Haineala Schmidt si Codrut Olaru!

Si chiar daca imaginea CSM-ului nu mai este de mult una de garant total al independentei justitiei, resursele uriase care vor fi implicate in aceste alegeri sunt justificate de adevaratul tel al confruntarii, chiar daca este unul „cu manta”. Pentru ca Inspectia Judiciara pare a fi adevaratul tel, fiind vorba de o structura care fie poate scoate multi „scheleti” din dulapurile magistratilor, fie pune „batista” controlului intern pe orice „tambal”, fie el oricat de dezacordat…

Ultimele stiri

  • Inundații în mai multe zone din țară. Aproximativ 400 de persoane evacuate, în patru județe/Zeci de localități afectate de ploile abundente – FOTO/VIDEO
  • Influenceri la Cotroceni: în loc de ștampile, selfie-uri. În loc de onoare, sarmale. Așa arată „Noua Românie” cu Nicușor Dan președinte?
  • Două cutremure în România, în mai puțin de o oră. Ce magnitudine au avut seismele care s-au produs joi dimineață
  • Grindeanu spune că nu va mai rămâne la Ministerul Transporturilor în noul guvern: „În niciun caz”/Motivul invocat
  • Nicușor Dan n-ar vrea un premier tehnocrat: „Cel mai bine este să avem un guvern care să vrea să lucreze trei ani și jumătate și cu un premier politic”
  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 29 mai 2025 – Micile probleme de sănătate dispar
  • Alegi ce citești
  • Pacea în condițiile lui Putin, adevăratul test pentru Occident
  • Cu pași timizi: giganții de pe Wall Street se îndreaptă spre criptomonede
  • Exit mobile version